2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Parmak Emiyor!
MAKALE #14949 © Yazan Uzm.Sibel ÖZDEMİR | Yayın Haziran 2015 | 3,618 Okuyucu
Bebeklerde ve bebeklikten ilk çocukluğa geçişte en fazla gördüğümüz ve endişe duyduğumuz davranışlardan biri parmak emmedir. Parmak emme davranışı ile ilgili annelerimizin sıklıkla sorduğu sorulara bu yazımda cevap bulmaya çalışacağım.

Parmak emme ne zaman başlar?
Bebeklerin doğumla beraber en sık gösterdikleri davranış emme davranışıdır. Araştırmalara göre anne karnında iken bebekler parmak emmeye başlayabiliyor. Tabi bu her bebekte görülmüyor. Doğduklarında ellerinde yer alan kabarcıklar, bebeğin anne karnında parmak emdiğinin bir kanıtı olarak görülüyor.. Emme davranışı onun için bir güven kaynağı ve bebekler bunu yapmaktan çok hoşlanıyor. Bebeklerin emmediği zamanlarda bilinçsizce başını sağa sola çevirerek ağzını açıp kapatırlar. Bu tabloya birçok annemiz şahit olmuştur.

Çocuğum neden parmak emer?
Yukarıda da belirttiğim gibi bebeklerin emme davranışı göstermesi tamamen haz kaynağına bağlıdır. Zamanla başparmaklarını veya uzanabildikleri zaman ayaklarını “cok cok” emmeye başlarlar. Bebeklik ve Çocukluk dönemi göz önüne alındığında parmak emmenin en sık nedenleri arasında şunlar ele alınabilir?
Sevgi veya güven eksikliği
Aile içi huzursuzluklar
Yeni bir kardeşin hayatına girmesi
Haz alması
Ek besinlere çok erken veya çok geç geçilmesi ve uyum sağlayamaması
Memeden birden ayrılması gerektiğinde veya annenin zamanında ve uygun bir şekilde memeden bırakmaması sonucunda
Diş çıkarma sürecinde
Çevresinde başka kişilerin parmak emdiğini görmesi
Uykuya dalmada zorluk
Uzun süre aç kalma
Yorgunluk kaygı stres durumlarında
Nedenlere ek olarak sebebini tam ortaya koymadığımız durumlarda söz konusu olabilir.

Parmak emme davranışı zararlı mı?
Parmak emme davranışı bebeklik döneminde karşılaştığında zararsız olarak görülmektedir. Daha büyük çocuklarda ise bu davranışın altında yatan nedenleri ortaya koyabilmek için anne-baba açısından çocuğunun iyi gözlemlemesi gerekmektedir. Çok fazla parmak emmeyen bir bebeğin çocukluk döneminde birden parmak emmeye başlaması ve çevre tarafından bu davranışın uygun görülmemesi durumunda anne-babaya bir çok görev düşmektedir. Uzun süre devam eden ve en çok uykusunda emen çocuklarda (5-6 yaşa kadar) dişlerde veya emdiği parmakta deformasyon görülebilir.

Ne zaman müdahale etmeliyim?
3-4 yaşa kadar müdahaleye gerek duyulmaz. 3-4 yaştan sonra çok göze batmıyorsa yine müdahale edilmez. Ancak 5-6 yaştan sonra hala devam ediyorsa müdahale etmede fayda vardır. Ayrıca ilk çocukluk ve çocukluk döneminde birden ortaya çıkan parmak emme durumlarının altında yatan nedenleri ailelerin iyi saptaması gerekmektedir. Yukarda belirtilen birçok nedenden kaynaklanabilir.

Parmak emen çocuğa nasıl davranmalıyım?
Aileler bu kısımda çok güçlük çekmektedir. Çünkü aileler yanlış davranışlar sergilediğinde çocuklardaki parmak emme davranışı git gide artmaktadır. Öncelikle çocuğunuzun içinde bulunduğu yaşını değerlendirerek bu konuyla ilgili bir şey yapıp yapmayacağınızı bilmenizdir. Belki de kendiliğinden geçebilecek bu durumu daha zorlaştırıyor olabilirsiniz.
Çocuğunuzun parmak emme durumu ile başkalarının yanında onun duyabileceği şekilde konuşmayın ve ona kızmayın. Bunları yaptığınız zaman uygun olmayan bu davranışı yine arttırmış olursunuz. Çocuğunuz parmak emdiği zamanlarda ilgisini başka yönlere çekmeye çalışın. İki elini meşgul edecek etkinliklerle vakit geçirmesi parmak emmesini engelleyecektir. Ellerini boyama etkinlikleri, eldiven giyme, emdiği parmağına oyun oynarken ip bağlama , yine oyun oynarken parmağı sanki yara olmuş gibi yara bandı takma (mış gibi oyunlar içerisinde kurgulayabilirsiniz. evcilik oyunu, doktorculuk oyunu, tamircilik oyunu vb.) işe yarayabilir. “yapma, çek parmağını ağzından, parmağını emme” gibi sözleri çocuğunuza söylemeniz sadece sizi daha çok çıkmaza sürükleyecektir.

Çözümün kaynağı, çocuğun içinde bulunduğu ortamdır. Siz çocuğunuz için ne kadar yararlı bir ortam sağlarsanız ona daha çok yardımınız olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Parmak Emiyor!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sibel ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sibel ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel ÖZDEMİR Fotoğraf
Uzm.Sibel ÖZDEMİR
Ankara
Uzman Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sibel ÖZDEMİR'in Makaleleri
► Parmak Emme Problemi Sümeyye BÜYÜK
► Çocuklarda Parmak Emme Psk.Sadık SUN
► Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Psk.Tuğba ÇETİNKAYA
► Parmak Emme ve Tırnak Yeme Psk.Aysu YENİEL SİLLE
► Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Psk.Evren Evrim ÖNAL
► Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Ben (İm) mi Çocuğum Psk.Eyüp AKIN
► Çocuğum ve Ben Ayhan IŞIK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Parmak Emiyor!' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:56
Top