2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Dönemi
MAKALE #14954 © Yazan Uzm.Psk.Nazlı DİNÇ | Yayın Haziran 2015 | 2,166 Okuyucu
Gelişim anne karnından başlar ve yaşam sonlanıncaya kadar devam eder. Ergenlik dönemi de önemli gelişim dönemlerinden biridir.
Ergenlik için net yaş sınırları vermek güç olsa da genel olarak kızlar için 13-18; erkekler için 12-21 yaşları arası ergenlik dönemi olarak kabul edilmektedir. Herkes ergenlik döneminden mutlaka geçer. Ergenlik için, çocukluktan yetişkinliğe uzanan bir basamak olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ergenliğin başlarında kişiye ne çocuk diyebiliriz ne de yetişkin. Ergenliğin başlamasıyla birey çocukluktan uzaklaşmaya başlar. Dönem, özellikleri ve kişiye hissettirdikleri bakımından sıkıntılı geçebilir.
Ergenlik dönemindeki bireyler için arkadaş çevrelerinin beğenisi kazanmak büyüklerin takdirini kazanmaktan daha önemlidir. Ergenlik döneminde kişi biyolojik, duygusal ve sosyal alanlarda değişim yaşar. Bu dönemde kişiler yoğun bir gelişim evresine girerler. Bireylerin bu evrede kimlik kazanlamaları beklenir.
Ergenlikle birlikte bedenin büyümesi ve gelişmeye başlaması, kıllanmanın artması, sesin kalınlaşması, beynin gelişmesi gibi değişimler biyolojik gelişimin göstergesidir. Kızlarda ilk adet (regl); erkeklerde ejakulasyon ergenliğin başı kabul edilir. Genetiğin etkisi ve kişisel farklılıklardan dolayı herkeste gelişimin hızı aynı olmayabilir. Gelişim genellikle hızlı olduğundan kilo alma potansiyeli de artar bu dönemde. Dolayısıyla ergenlik dönemindeki bireyler sağlıklı beslenmeye ve spor yapmaya özen gösterirse süreç daha sağlıklı ilerler.
Ergenlik dönemindeki bireyde ben merkezcilik hakimdir. Kişiler genelde çevreleri tarafından anlaşılmamaktan şikayet eder. Bütün gözlerin kendi üzerinde olduğunu düşünür ve buna göre davranır.
Ergenlik dönemi ile birlikte kişi arkadaş çevresi tarafından beğenilmeyi, takdir edilmeyi arzular. Çocukluk dönemindeki gibi ebeveynlerle vakit geçirme isteği yerini akranlarıyla sosyalleşme isteğine bırakır. Dolayısıyla ergen yeni deneyimlere açıktır. Aile bireyleri ile çatışma yaşayan ergenler arkadaş çevresine daha çok yönelir. Aileleri ile iletişimleri zayıflar. Toplumsal olaylar hakkında daha çok konuşurlar.
Ergenlik döneminin en önemli olayı kimlik kazanımıdır. Bu süreçte kişi kim olduğunu, nelerden zevk aldığını, cinsel yönelimini, uğraşmak istediği mesleğin ne olması gerektiğini anlamaya çalışır. Kısacası ergen bu dönemde “ben kimim?” sorusuna cevap aramaktadır.
Ergen bir yandan vücudunda ve duygusal dünyasında meydana gelen değişimlere ayak uydurmaya çalışırken öte yandan da kimlik bocalamasıyla uğraşır. Aynı zamanda bağımsızlaşma süreci de olan bu dönem kişi açısından oldukça zor geçebileceğinden ailenin ergen üzerindeki rolü büyüktür. Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olan ergenlikte çocuğun ailesinden uzaklaşma isteği normal ve gereklidir. Bu durumu aile elinden geldiğince anlayışla karşılamalıdır.
Başarısız bir şekilde geçen ergenlik dönemi duygudurum bozuklukları, kaygı bozuklukları, yeme bozuklukları, davranış bozuklukları gibi sorunlara neden olabilir.
Ergenlik döneminde yaşanması muhtemel en önemli sorunlardan biri de intihar düşünceleri ve girişimleridir. Ergenler intihar konusunda risk grubunda yer almaktadır.
Çocuğu ergenlik döneminde olan aileler genelde çocuklarının hırçınlıklarından, durgunluklarından, alınganlıklarından şikayet ederken; ergenler de ailelerinin baskıcı ve sorgulayıcı tavrından, anlayışsızlığından yakınır.
Ergenlik döneminde kimlik bulma endişesi olduğundan çocukların ani tepkiler vermesi, asi olmaları normal karşılanabilir.
Aileler;
• çocuklarına karşı daha anlayışlı olmalı
• çocuklarının yeni şeyler deneyimlemesine fırsat tanımalı
• alınan kararlarla alakalı çocuğa da danışmalı (ki çocuk birey olarak dikkate alındığını görsün)
• dönemin farkında olarak sabırlı ve ilgili olmalı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Dönemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nazlı DİNÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nazlı DİNÇ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nazlı DİNÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Nazlı DİNÇ
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nazlı DİNÇ'in Makaleleri
► Ergenlik Dönemi Psk.Gökhan BİNGÖL
► Ergenlik Dönemi Psk.Çiğdem KARAKUŞ
► Ergenlik Dönemi Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► Ergenlik Dönemi Psk.Dnş.Tuğba GÜRÇAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Dönemi' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neyi Neden Erteliyoruz? Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:57
Top