2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Affetmek Üzerine
MAKALE #14970 © Yazan Uzm.Psk.Bahar ERDEN | Yayın Haziran 2015 | 4,026 Okuyucu
Affetmek kendiliğinden olmayan, yani bilinçli olarak yapılan, planlı bir süreçtir. Tamamıyla bir seçimdir. Affetmeyi seçmek, öfke, acı, üzüntü, kızgınlık, kin, nefret gibi negatif enerji veren duygulardan kurtulmamıza ve iyileşmemize yardımcı olur. Öfke bizi küçültürken, nefret yaşamdan zevk almamızı, insanların güzel yanlarını görmemizi engellerken, affetmek kendi potansiyelimizin ötesine doğru gelişmeye ve kendimizi gerçekleştirmeye götürür.

Birini veya birilerini tamamen affettiğimizde sevgi ile dolu, sakin, neşeli, daha mutlu ve huzurlu bir yaşam tercih etmiş oluruz ve pozitif duygulara yer açarız. Çünkü bize ağırlık yapan tüm negatif duyguları bırakmayı seçeriz. Affetmek geçmişi değiştirmez ama geleceğin önünü açar, bu yüzden de geçmişle barışmak ve huzurlu bir yaşam için tek yoldur.

Ancak ,“birisini affetmek’’ ne anlama gelir diye sorduğumuzda, bazı kişilerde,“o kişi bana her ne yaptıysa kabul etmek’’şeklinde yanlış bir algı olabilir. Affetmek, kişinin veya kişilerin size yaptığı kötü davranışları, yanlış veya çirkin olan iletişim biçimlerini kabul etmek, ya da kişiyi sevmek ve kabullenmek değil, negatif duyguları ve etkilerini artık taşımayacaksınız, taşıması için o kişi veya kişilere geri vereceksiniz, tepkisizlik geliştirebileceksiniz demektir.

Affetmek söylendiği kadar kolay olmadığı için, affedebilmeyi başarmak da oldukça güçlü ve dönüştürücüdür. Öncelikle özgürleştirir çünkü negatif duygular artık sizi aşağıya çekemez; güçlendiricidir çünkü negatif duyguların yükünü atar ve hayatımıza daha rahat ve kolay devam ederiz.

Ancak başkalarını affedebilmek için önce kendimizi affetmek gerekir. Birini veya birilerini affetmediğimizde anahtarını sadece kendimizin sakladığı kendi hapishanemizi yaratırız. Öfke, nefret, kin, intikam gibi duyguları taşıdığımızda zehiri kendimiz alıp yine de o kişinin ölmesini bekleyen biri haline geliriz.

Affetmek ile ilgili okuduğum güzel bir hikayeyi paylaşmak istiyorum sizlerle
Bir lise öğretmeni birgün derste öğrencilerine bir teklifte bulunur: “Bir hayat deneyimine katılmak istermisiniz?’’

Öğrenciler çok sevdikleri hocalarının bu teklifini tereddütsüz kabul ederler.
"O zaman" der öğretmen : "Bundan sonra ne dersem yapacağınıza da söz verin"
Öğrenciler bunu da yaparlar.

"Şimdi yarınki ödevlerinize hazır olun. Yarın hepiniz birer plastik torba ve beşer kilo patates getireceksiniz!"

Öğrenciler, bu işten pek bir şey anlamamışlardır. Ama ertesi sabah hepsinin sıralarının üzerinde patatesler ve torbalar hazırdır.

Kendisine meraklı gözlerle bakan öğrencilerine şöyle der öğretmen:
"Şimdi, bugüne dek affetmeyi reddettiğiniz her kişi için bir patates alın, o kişinin adını patatesin üzerine yazıp torbaya koyun."

Bazı öğrenciler üçer-beşer tane patates koyarken, bazılarının torbası neredeyse ağzına kadar dolmuştur. Öğretmen, kendisine:

"Peki şimdi ne olacak?" der gibi bakan öğrencilerine ikinci açıklamasını yapar:

"Bir hafta boyunca nereye giderseniz gidin, bu torbaları yanınızda taşıyacaksınız. Yattığınız yatakta, bindiğiniz otobüste, okuldayken sıranızın üstünde hep yanınızda olacaklar.'’

Aradan bir hafta geçmiştir. Hocaları sınıfa girer girmez, denileni yapmış olan öğrenciler şikayete başlarlar:

"Hocam, bu kadar ağır torbayı her yere taşımak çok zor."

"Hocam, patatesler kokmaya başladı. Vallahi, insanlar tuhaf bakıyorlar bana artık. Hem sıkıldık, hem yorulduk."

Öğretmen gülümseyerek öğrencilerine şu dersi verir:

"Görüyorsunuz ki, affetmeyerek asıl kendimizi cezalandırıyoruz. Kendimizi ruhumuzda ağır yükler taşımaya mahkum ediyoruz. Affetmeyi karşımızdaki kişiye bir iyilik olarak düşünüyoruz. Halbuki affetmek en başta kendimize yaptığımız bir iyiliktir.”


BaharErden
UzmanPsikolog/Evlilik ve AileTerapisti
Kaynak
Cristerna.J.(2014). Life / Moment Of Clarity. Learn to Forgive in 2015. Don't carry grudges into the New Year.
Mayo Clinic (2013). Forgiveness: Letting go of grudges and bitterness. Retrieved April 7, 2013 from http://www.mayoclinic.com/health/forgiveness/MH00131

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Affetmek Üzerine" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Bahar ERDEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Bahar ERDEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahar ERDEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Bahar ERDEN
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bahar ERDEN'in Yazıları
► Affetmek Üzerine Psk.İpek EROL
► Affetmek Özgürleştirir Psk.Elif TERZİKÖY
► Affetmek,bağışlamak Psk.Aysun AKTAŞ
► Affetmek ve Hafiflemek Psk.Dnş.Kemal TUNCER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Affetmek Üzerine' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Paranoid Kişilik Bozukluğu ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
► Beş Sevgi Dili Temmuz 2023
► Yetişkinlikte Bağlanma Mayıs 2016
► Sınav Kaygısı Mayıs 2016
► Kendini Gerçekleştirme Ağustos 2015
◊ Depresyon Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:58
Top