2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnatçı Çocukla Başa Çıkma
MAKALE #15011 © Yazan Psk.Elif GÜNERİ | Yayın Temmuz 2015 | 4,193 Okuyucu
İNATÇI ÇOCUKLA BAŞA ÇIKMA
Çocukların davranışları yönünden dengeli yetişmeleri, sağlıklı ve başarılı bir toplumun temelini oluşturmaktadır.Büyümekte ve gelişmekte olan bir çocuk bir yandan çevresine uyum sağlamak için devamlı çaba harcarken bir yandan da gelişmenin ve uyum sağlamanın getirdiği yeni sorunlarla karşılaşmaktadır. Öfke, saldırganlık, inatçılık, gibi davranışlara çocukların okul ve ev hayatında sıklıkla rastlanılmaktadır. Bu davranışlar her yaş ve gelişme basamağında yeni gelişme ve değişimlere bağlı olarak kısa süreli, gelip geçici olabilir
İnatçı çocuk, saldırganlığını pasif direniş yoluyla açığa vuran çocuktur. Bu çocuklar açıktan saldırgan değildir. Başkaldırmaz ama söz de dinlemez. Anne-babasının buyruğunu duymaz gibi davranır ya da birkaç kez söylemeden, bağırılmadan duymaz. Duyduktan sonra da "ya bana ne" diye omuz silker ya da "tamam" der ama yine bildiğini okur.
İnadın nedenleri arasında biyolojik faktörler olabileceği gibi ailesel faktörler de etkilidir. Biyolojik olarak her çocuk belli bir davranışa eğimli kılınmıştır. Ailesel faktörler de de daha çok anne ve babanın çocuğa yaklaşımları, tutumları çocuğun inatçı bir kişilik geliştirmesinde etkilidir. Çocuk ve aile çift yönlü bir etkileşim sürecindedir; çocuk anne babayı modelleyebildiği gibi; anne ya da babanın herhangi bir tutumu çocuğun kişilik gelişimde etkilidir.
YAŞLARA GÖRE İNAT

İnat davranışı çocuğun duygusal gelişiminin bir sonucudur ve özellikle 3-6 yaş arasında bu davranışla sıkça karşılaşılır. İnatçılık bir davranış sorunu değil, çocukların özellikle stresli ve kaygılı durumlar karşısında öğrendikleri hatalı bir davranıştır ve 3-6 yaş aralığında inatçılık yaygındır. Çocuk ‘BEN’ duygusunu ve ‘ÖZGÜR OLMA’ isteğini çevresine özellikle ebeveynlerine ifade etme çabasındadır ancak kendisini doğru ifade etmeyi henüz bilmediği için, inatçı bir tutum sergileyebilir.
Çocuk 2,5 yaş döneminde hızlı bir gelişim gösterir (kas-kemik-sinir sistemi) ve bu gelişime uyum sağlamakta zorlanabilir. Bu nedenle her şeye ‘HAYIR’ diyen kararsız, dengesiz bir kişilik sergiler. Fiziksel bağımsızlığın yanında psikolojik olarak da bağımsız olma çabasındadır; farklı kutuplar arasında gelip gitmesinin, kararsızlığının, negatifliğinin sebebi bir yandan bağımsız olmak isterken, diğer yandan da ailesine ihtiyaç duyduğunun farkında olmasıdır.
4 yaş döneminde kendi başına buyruk, istediği gibi hareket eden, durmadan soru soran ve cevabı için sabretmeyen çocuğun inat davranışı 2,5 yaşa oranla azalmıştır.
6 yaş döneminde, olumsuz davranışlarıyla 2,5 yaş dönemindeki çocuk (5 yaşın uyumlu ve uzlaşmacı özelliklerinden sonra) geri gelmiş gibidir.
İnat davranışındaki son kritik dönem ‘ergenliğe geçiş’ dönemidir.
NELER YAPILABİLİR?
Çocuk inatçı davrandığında neden bu şekilde davrandığı sorulabilir yani yaptığı davranışın farkında mı olduğunu anlamak ve ona sorununun sorumluluğunu aldırmak için etkili bir yöntemdir. Kurallara uymasını kolaylaştırmak adına “Hayır” demek yerine alternatifler sunulabilir.

Kurallar ve istekler açıklanmalıdır. Kuralların nedenini bilmek uyulmasını kolaylaştırır. Çocuklar çok küçük yaşlarda bile her kuralın bir nedeni olduğunu anlayabilirler ancak açıklamalar basit ve kısa tutulmalıdır. Sorumluluk alması yönünde teşvik edilmelidir. Kendisini rahat ifade edebileceği ortam sağlanmalıdır.

Çocuk bağırıp çağırdığında ya da ağlama nöbetleri geçirdiğinde istedikleri yapılmamalıdır.

Anne baba arasında çocuğa karşı kararsız tutum yerine ortak tutumda yaklaşılmalıdır.

İnadının fazla önemsendiğini görmesi, çocuğun bunu kullanmasına neden olabilir. Tansiyon çok yükseldiğinde ‘Sakinleşene kadar bekleyeceğim, bu konuyu sakinleştikten sonra konuşabiliriz’ denilebilir.


Kalabalık bir ortamda inatlaştığında, herkesin duruma baktığı düşünülerek, geri adım atılmamalıdır. Bulunulan ortamdan uzaklaşılabilir. (Sakinleşene kadar arabada beklemek gibi).

Çocuğa "inatçı" kelimesi kullanılırsa bu rolü kabul edip, benimseyebilir

Çocuğa sevildiği mesajı sözel ve fiziksel olarak hissettirilmeli, ebeveynlerin davranışları bunu destekler şekilde olmalıdır.
Ebeveynler, çocuğun inatçılığına karşı inatla bir tutum sergilerse, çocuk bunun olağan olduğunu öğrenip, kişilik özelliği olarak benimseyebilir.
Çocuğun davranışlarına müdahale edilip, eleştirilmemeli; olumlu davranışları ön plana çıkarılmalıdır.

Yrd.Doç.Dr.Psikolog Elif Güneri
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnatçı Çocukla Başa Çıkma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Elif GÜNERİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Elif GÜNERİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif GÜNERİ'nin Makaleleri
► Stresle Başa Çıkma Psk.Fundem ECE
► Takıntılarla Başa Çıkma Psk.Handan ERDOĞAN
► Öfke ve Başa Çıkma Psk.Seçil YİKAR
► Stres ve Başa Çıkma Yolları Psk.Fahri ŞAHİN
► İlişkilerde Stresle Başa Çıkma Psk.Dnş.Aslı DENİZ
► Stres ve Stresle Başa Çıkma Psk.Emine Lamiser ATİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İnatçı Çocukla Başa Çıkma' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Tırnak Yeme Temmuz 2015
► Kardeş Kıskançlığı Temmuz 2015
► Çocuk Resimlerinin Dili Temmuz 2015
► Uyku Bozukluğum Var Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:03
Top