2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Dikkat Eksikliği
MAKALE #15012 © Yazan Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN | Yayın Temmuz 2015 | 3,427 Okuyucu
Son zamanlarda ailelerden en sık duyulan şikayetlerden biri de çocuklarındaki dikkat dağınıklığıdır. Zaman zaman dikkat problemleri yaşayan çocukları kolayca dikkat eksikliği tanısı altında değerlendirmek doğru değildir. Belirtilerin uzmanlar tarafından değerlendirilmesi ve uygun çözüm yollarının kullanılması gerekmektedir. Şimdi öncelikle dikkat eksikliğini ve bu süreçte karşılaşılabilecek durumları gözden geçirelim.

DİKKAT EKSİKLİĞİ NEDİR?

Dikkat eksikliği, kişinin dikkatinin olmaması değil, dikkatini belirli bir süreyle belirli bir konu üzerinde yoğunlaştıramaması anlamına gelmektedir. Bu durum ders çalışma, ödev yapma, verilen görevleri yerine getirme gibi özellikle zihinsel aktivitelerde kendini gösterir. Kısaca konsantre olamama olarak da tanımlanabilir.

Kafaları en çok karıştıran nokta, dikkat eksikliği olan çocukların televizyonda çizgi film izleyebilmesi ve bilgisayarda oyun oynayabilmesi konusundadır. Çocuğun uzun süre televizyon ya da bilgisayar karşısında oturabiliyor olması dikkat eksikliği olmadığı anlamına gelmemektedir. Aksine çocuklar, ilgilerini çeken, renkli, eğlenceli uyaranlara maruz kaldıklarında sıkılmadan dikkatlerini sürdürebilirler.

KENDİNİ NASIL GÖSTERİR?

Dikkatini yoğunlaştıramayan çocuğun çabuk sıkıldığını, yaptığı aktiviteyi yarıda bırakabildiğini görebilmekteyiz. Başladığı işi bitirmekte zorlanabilir, verilen görevleri yerine getiremeyebilir.
Bir işle meşgulken sık sık ara verdiğinin, sıkılıp bıraktığını görebiliriz. Özellikle akademik yaşantıda, ödev yapmak için oturduğunda sık sık kalktığını, yapmak istemediğini ve bu sebeple zaman zaman davranış problemleri gösterdiğini görebiliriz. Belirli bir düzen ve planı takip edemediğinden akademik başarıda düşme gözlemlenebilir.

Okul öncesi dönemde her şeyden çok çabuk sıkılan, sık sık oyuncak değiştiren çocuklarla karşılaşırken, ilkokula başlamalarıyla birlikte öğrenmeye karşı ilgisizlik, ödev ve sorumluluklarda problemlerle karşılaşırız. Ödev yapmak onlar için oldukça zor ve sıkıntılı bir durumdur. Sık sık tuvalete gitme, bir şeyler yiyip içme, uykunun gelmesi gibi bahanelerle ödev başından kalkmak için çaba gösterebilirler. Kurallı oyunlarda sıra bekleme, oyunun kurallarına uyma noktalarında da zorlanabilmektedirler.

Sınıf içinde öğretmenlerden en sık duyulan şey, dersleri takip etmedikleridir. Öğretmeni dinlemiyormuş gibi göründüklerinden, kalemi ve silgisiyle oynadıklarından, dışarıdan gelen herhangi bir uyaran karşısında hemen dikkatlerinin dağıldığından bahsedebiliriz.

Bu gibi durumların da etkisiyle okuma yazma süreçlerinin yaşıtlarından farklılık
gösterebilmesi muhtemeldir. Yanlış okumalar, kelimeleri okumadan tamamlamalarla karşılaşılabilir. Yazılarının bozuk, karışık ve defterlerinin düzensiz olduğu görülebilir. Okuma ve yazmaya karşı isteksiz olabilirler.

İlerleyen yaşlarda karşılaştıkları sınavlarda da zor durumlar yaşadıklarını görmekteyiz. Sınavlarda, hızlı ya da yanlış okumaktan kaynaklı hatalar yapabilirler. Yanlış okumaktan kaynaklı basit işlem hataları, hızlı davranmaktan kaynaklı soruyu yanlış anlama ya da yanlış şıkkı işaretleme gibi basit işlem hataları yapabilirler. Çok iyi bilmelerine rağmen soruları yanlış cevaplayabilirler.

Ev içinde verilen görevleri yapma konusunda isteksiz davrandıklarını, dağınık olduklarını ve kurallardan hoşlanmadıklarını söyleyebiliriz.

Sosyal ortamlarda konuşurken ise dikkatlerini sürdüremedikleri için sık sık konu
değiştirdiklerini ve istediklerini anlatmakta sıkıntı yaşadıklarını görebilmekteyiz.

Genel olarak bakıldığında sakarlıklar ve küçük kazalar yaşadıklarını söyleyebiliriz.

NELER YAPILABİLİR?

Çocuğunuza güven verin, her koşulda onun yanında olduğunuzu hissettirin.

Çocuğunuzu motive edin, bireysel başarı elde etmesi konusunda destekleyin.

Kalabalık ortamlar ve aşırı uyaranlar onu rahatsız edecektir. Bu sebeplerle bu tarz ortamlara girme konusunda daha dikkatli davranın.

Onu başkalarıyla kıyaslamayın, özgüven geliştirmesine yardımcı olun. Olumlu
davranışlarını pekiştirin.

Ona yaşına uygun sorumluluklar verin. Bu sorumlulukları kısa ve net bir şekilde ona anlatın.

Olumlu davranışlarını pekiştirin.

Aşırı hareketli olduğunda dikkatini başka bir şeye yönlendirmeye çalışın.

Hemen her çocuk ödev yaparken sıkılabilir ve ara vermek isteyebilir. Ama özellikle dikkat eksikliği olan çocuklar bu aralara daha fazla ihtiyaç duyar.

Uygun ve belirli aralıklarla kısa aralar verilmelidir.

Anlatılanların daha fazla aklında kalması için bir konu hakkında konuşurken görseller ve nesnelerden yararlanın.

Enerjisini atabilmesi için fiziksel aktivitelere yönlendirin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Dikkat Eksikliği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca RASLAYAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gonca RASLAYAN'ın Makaleleri
► Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Baş Etme Yolları Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Dikkat Eksikliği' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku Bozuklukları Kasım 2015
► Çocuklarda Korku Eylül 2015
► Sosyal Fobi Eylül 2015
► Panik Bozukluk Eylül 2015
► Eyvah Yine mi Sınav! Eylül 2015
► Ah Şu Ergenlik Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:35
Top