2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zirkonyum Diş
MAKALE #15017 © Yazan Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA | Yayın Temmuz 2015 | 4,067 Okuyucu
Zirkonyum Diş Nedir?

Zirkonyum elementi, estetik diş hekimliğinde hem hastalar için hem de diş hekimleri ve diş laboratuvarları için yüz güldüren sonuçlar vermektedir zirkonyum, diş eti ile uyumu kaplama takıldıktan sonra uzun süre orada kalmasına yardımcı olur.

Zirkonyum diş porselen kaplama diş hekimliğinde kullanılan metalsiz estetik diş kaplama malzemesidir. Zirkonyum diş, metal porselen diş kaplamasına göre daha estetik ve doğal dişe benzeyen bir görüntü verir. Zirkonyum diş kaplamada diş eti kenarında renklenme oluşmaz.Bilgisayar destekli üretim sayesinde diş etine oturması hatasızdır.

Metal destekli diş köprüsü veya tek diş kaplaması olanlarda zirkonyum diş kaplama yapılabilir. Aşırı madde kaybı olan dişlerde estetik zirkonyum diş kaplama kullanılabilir.Zirkonyum kaplama; metal destekli porselen diş kaplamaların kullanıldığı tüm uygulamalarda iyi bir alternatif olarak kullanılmaktadır.

Dişlerin restorasyonu diş hekimi ve teknisyeni tarafından bilgisayar ortamında yapılıyor ve dişler bilgisayarlı fireze tekniği ile özel hazırlanmış porselen bloklardan oluşturuluyor. Bu sistemde kullanılan porselen in iç yapısında kristal veya zirkonyum bulunuyor böylece mükemmel estetik kalite ve doğallık yakalanıyor.

Zirkonyum Diş Nasıl uygulanır;

Zirkonyum, Dişlerinizden alınan ölçü ile hazırlanan model üzerine dişlerinizin bir mum modeli hazırlanır. Bilgisayar destekli bir cihaz bu modelden aldığı bilgiler doğrultusunda zirkonyum oksit bloğu aşındırarak dişlerinizin alt yapısını hazırlar. Aşındırılarak hazırlanan yapılar üzerine uygun renkte seramik yerleştirilerek çalışma tamamlanmaktadır.

Artık yeni yüksek teknoloji ürünü olan zirkonyum oksit ile metalsiz güçlü ve estetik restorasyonlar başarıyla yapılabilmektedir.

Zirkonyum Porselen Diş Nasıl Yapılıyor?

Dişler kesildikten sonra dişlerin üç boyutlu yapısı tarayıcılarla bilgisayarlara aktarılır. Bu tarama işlemi iki çeşittir. İlkinde dişler kesilir kesilmez hasta ağzında hiçbir şekilde ölçü malzemesi koymadan ağız içi tarayıcılarla ve kamera yardımıyla görüntü sayısal ortama aktarılır ve bu işlemden sonra planlama tamamen bilgisayar ortamında hazırlanır Daha sonra cad cam sistemine veriler gönderilir. zirkon bloklar burada döner sistemler yardımıyla porselen dişlerin alt yapısı haline getirilir. Diğer yöntemde ise hastanın dişleri kesildikten sonra ağızdan ölçü alınır. Ölçü alındıktan sonra laboratuara giden ölçüler özel alçı sistemleri ile dökülür ve ölçünün aslı elde edilir. Daha sonra bilgisayarlardaki scannere benzer özel aletlerle bu ölçüler taranır ve sayısal ortama yani bilgisayara aktarılır.

Alt yapılar prova edilir ve üst yapının yani porselenin işlenmesi için laboratuara gönderilir. zirkonyum porselen diş artık hazırdır.

Neden Zirkonyum ?

Çünkü zirkonyum doku dostudur. Buda bize yapılan porseleninin ağızda kalma süresi ve kullanım rahatlığı ile ilgili çok uzun seneler öngörmemize sebep olmaktadır. Bu en önemli Sebeplerden biridir.

Yüksek dayanıklılık Kırılma dirençleri son derece yeterli ve son derece dayanıklı porselenlerdir. Yapılan ölçüm ve testler kullanıcı grupları ve birçok süreç sonucunda dayanıklılığını çok ciddi oranlarda ispatlamışlardır.
Tamamen doğal görünüme en yakın porselenlerdendir. Altında metal yansımasının olmamasından dolayı grimsi-mat görüntü olmamaktadır.
ısı yalıtım güçlüdür, Bu nedenle kullandığımız metal alt yapılı porselenlere göre ısıyı dişe daha az gönderdiği için kullanım rahatlığı vardır. Hastalarımız hiçbir sorunla karşılaşmadan soğuk sıcak yiyecek içecek kullanmaktadırlar.
Alerjik değildir bugüne kadar alerjik reaksiyon göstermesi çok nadir vakalarda rastlanmıştır.
ışık geçirgenliği nedeniyle camsı görünür ve Estetik olarak çok daha iyi bir görüntü sunar.
Bu ve bunun gibi sebeplerden zirkonyum günümüzde kullanımı rahat ve tercih edilen estetik olarakta mükemmele yakın başarılı porselen diş çeşididir.

Zirkonyum avantajları nelerdir?

Estetik yapısı ile doğal dişlerden ayırt edilmesi oldukça güçtür. Işık geçirgenlikleri vardır. Metal destekli porselenlerde özellikle gün ışığında ve fotoğraf flaşında oluşan opak görüntü zirkonyum porselenlerde oluşmaz. Zirkonyum alt yapılı diş kaplamaları anti-alerjik materyallerdir.

Diş eti hastalıklarında ve dişeti çekilmelerinde sıkça görülen diş eti morlukları zirkonyumda görünmez. Metal destekli porselenlerde zamanla dişeti metal rengini alarak porselen başlangıç noktaları ile dişeti arasında gri renkte bir hat oluşur. Zirkonyum porselenlerde böyle bir sorun görülmez.

Isı yalıtıcı özellikleri çok iyi olduğundan soğuk sıcak hassasiyetini önlerler. Zirkonyum porselenler yaklaşık 900 megapaskal dirence sahiptirler. Bu özellikleri sayesinde arka bölgelerdeki dişlerde de çok rahatlıkla kullanılırlar.
Zirkonyum metal destekli protezlere göre oldukça hafiftir. Ağızda tat bozukluğuna neden olmazlar.

Zirkonyum porselen diş dezavantajı nedir?

Klasik metal destekli protezlerden maliyetleri yüksektir. Maliyet dışında dezavantajı görünmemiştir.

Zirkonyum diş nasıl hazırlanır?

Dişlerin hazırlanması klasik metal destekli porselenlerle aynıdır ancak farklılık laboratuar işlemlerindebaşlar. Zirkonyumlar bilgisayar teknolojisine sahip cihazlarla yapılabilir. Bu yöntemde hasta ağzından alınan ölçüler bilgisayar ortamında optik okuyucularda taranır. Zirkonyum levhalardan el değmeden freze sistemleri sayesinde bilgisayar tarafından kesilip şekillendirilir.

Kamera yardımı ile elde edilen veriler bilgisayara yüklenir. Daha sonra tasarımları(CAD) yapılarak üretime (CAM) geçilir.
Zirkonyum geliştirilen bu teknolojiler ile tek diş kuron restorasyonlarında, 3-6 üye köprülerde, implant üstü kron – köprü çalışmalarında başarı ile kullanılmaktadır.
Materyalin başarısı tıp ve endüstri alanında kanıtlanmıştır. 1998 yılında başlayan araştırmalar sonucunda 2002 yılı başından itibaren klinik uygulamalara tüm dünyada geçilmiştir. Bu yeni uygulama ile hastada metal-seramik restorasyonlarda oluşan estetik kaygılar kesinlikle ortadan kalkmaktadır.

Zirkonyum Diş Fiyatları?

Zirkonyum diş maliyetini artıran etkenleri sayacak olursak; Laboratuar çalışması maliyetleri, Muayenehane maliyetleri, Hekim yoğunluğu, geçici diş yapılması, estetik provaların maliyetleri gibi masraflar bu tedavinin maliyetini artırıcı etkenlerdir. Zirkonyum estetik görüntü sağlaması ve sağlamlığı ile tercih edilmektedir.

Klasik diş restorasyonlarında porselen uygulamalarında dayanıklılık için, porselen dişin altına metal bir alt yapı kullanılmaktaydı. Bu metal alt yapının diş etleri, diş dokusu, genel vücut sağlığı ve en önemlisi estetik yönünden mahsurları bilindiğinden, genel anlamda metale alternatif arayışlara gidildi. Daha önce tıbbın diğer alanlarında başarıyla kullanılan zirkonyum'un diş hekimliğinde porselen metalinin yerine uygulanması ile yeni bir devir açılmış oldu. Zirkonyum altyapılı dişlerin Hasta ve Hekim Açısından Avantajları Nedir?

Zirkonyum Diş

Zirkonyum diş kaplama Uygulama zamanı kısalmıştır. İstenirse kişiye bir günde yeni bir gülüş kazandırılabilir. Dişin estetik kalitesi çok yüksek, ışık geçirgenliği ve duruşu doğal diş gibidir. Kullanılan porselen blokları daha önceden fabrika şartlarında hazırlanmış porselen blokları olduğu için materyalin fiziksel özellikleri değişmez hata paylarını minimuma indirilmiştir. Ara aşamalar azaldığı için hekime zaman kazandırır.


Zirkonyum porselen kaplama örnek uygulamaları
Zirkonyum Diş Öncesi
Zirkonyum Diş Öncesi
Zirkonyum Diş Sonrası
Zirkonyum Diş Sonrası
Günümüzde insanların estetik ihtiyaçlarının ve beklentilerinin artması ile birlikte diş hekimliğinde estetik teknolojisi de hızla gelişmektedir. Bunun sonucunda daha doğal, ışık geçirgenliği gerçek dişinkine daha yakın, dişetine daha biyo-uyumlu bir materyal bulunmuştur.

Bu gelişmeler ve bulunan bu materyal en çok estetik porselenlerin (metalsiz kaplamalar, kuronlar, köprüler, lamina kaplamalar, press porselenler, zirkonyum porselen) yapımında kullanılmıştır. Metal desteksiz zirkonyum porselenler estetik beklentisi yüksek olan hastaların ve daha iyiyi hedefleyen diş hekimlerinin tercih olmaktadır.

Zirkonyum Diş Nasıl yapılır?

Zirkonyum vücumuzla %100 uyumludur. Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda zirkonyum kaplamalara karşı en ufak bir allerjik reaksiyona rastlanmamıştır.Vücut zirkonyumu tamamen kendi doğal parçası gibi algılar ve hiçbir kötü reaksiyon vermez.Aynı zamanda zirkonyum kaplama mükemmel bir ısı yalıtımı sağladığından sıcak-soğuk yiyecek ve içeceklerde oluşan rahatsızlılardan kurtulursunuz. Zirkonyum kaplama yüzeylere çok daha az bakteri plağı; yapışmasını sağlar ve ağız hijyenine katkıda bulunur. Günümüzde zirkonya implantlarçok sık uygulanmaya başlamıştır.

Zirkonyum diş , metalsiz porselen kaplama,zirkonyum implant,laminete veneer diş,köprü yerine implant tedavisi ,diş kesimi olmadan cam fiber köprü.Bu konular toplumda çok az biliniyor yada yanlış biliniyor.Amacımız sizleri bilgilendirmek ve size en uygun tedavi yöntemini sunmaktır.

Farklılık laboratuar işlemlerinde başlar. Zirkonyumlar Cad Cam teknolojisine sahip bilgisayar destekli cihazlarla yapılabilir.

Bu yöntemde hasta ağzından alınan ölçüler bilgisayar ortamında optik okuyucularda taranır. Zirkonyum levhalar dan el değmeden freze sistemleri sayesinde bilgisayar tarafından kesilip şekillendirilir.

Kamera yardımı ile elde edilen veriler bilgisayara yüklenir. Daha sonra tasarımları(CAD) yapılarak üretime (CAM) geçilir.

Bu sistemde kullanılan porselenin alt yapısında kristal veya zirkonyum bulunmakta böylece mükemmel estetik kalite ve doğallık yakalanmakta ve apım süresi de kısalmaktadır.

Metal alt yapılı porselen dişlere göre pek çok avantaj sağlayan zirkonyum porselen dişlerin uygulaması giderek artıyor. Doğal, estetik ve ağzınızla uyumu ile göz kamaştıran zirkonyum porselen dişler alerji yapmaz ve uzun ömürlüdür. Dişlerinizin görünüşünden ve gülüşünüzden hoşnutdeğilseniz, muhteşem zirkonyum porselen dişlere, uygun koşullarda sahip olabilirsiniz. Altlarında metal olmaması sonucu yansıma diş gibi son derece doğaldır. Estetik diş hekimliğinde çığır açan zirkon ve zirkonyum kaplama ile tüm bakışları üzerinize toplayın.

Zirkonyum Dişlerin Avantajları

Zirkonyum kaplamalar içinde metal desteği olmadığı için birçok avantaja sahiptir. Birinci büyük avantajı vücutla daha uyumlu bir malzemedir yani biyo uyumlu bir malzemedir. Kesinlikle ağız içine sokulan, vücuda uygulanan malzemenin vücutla uyumlu olması gerekiyor. Zirkonyum kaplamalar diğer diş dokularıyla uyumlu, diş etiyle uyumlu, kemik yapısıyla uyumlu malzemelerdir. İkinci en önemli en büyük konuşulan avantajı estetik avantajıdır.

Diş estetiğinde önemli olan şeffaflık, zirkonyum içinde metal olmadığı için alttan yansıyan renk temiz bir renk yani şeffaftır. Metal destekli kaplamalarda alttan yansıyan renk herzaman koyu ışık geçirgenli olmayan bir yapıdır, böyle dişe cansız bir hava verir. Zirkonyum kaplamalarda bu yoktur. Diğer büyük avantajı ise metal destekli kaplamalarda diş etinde görülen siyahlık zirkonyum kaplamalarda görülmez. Eğer kişinin diş etleri çekilse bile, porselenin sınırı açığa çıksa bile ortaya çıkan görünüm kişiyi rahatsız etmeyecek durumdur ve kişiyi rahat ettirecek durumdur. Herkes için daima zirkonyum dişler avantajlıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zirkonyum Diş" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'nın Yazıları
► Ön Diş Estetiği ve Zirkonyum Porselenler Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Zirkonyum Diş Kaplama Nedir? Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Zirkonyum Oksit Kronların Özellikleri Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Zirkonyum Diş' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ön Diş Estetiği Temmuz 2016
► Yirmilik Diş Çekimi Haziran 2016
► Diş Çekimi Sonrası Şubat 2015
► Empress Diş Mart 2014
► Diş Eti Tedavisi Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:35
Top