2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kök Hücre ile Gençleşme (Anti-Aging) İşlemleri
MAKALE #1504 © Yazan Prof.Dr.Ahmet KARACALAR | Yayın Ağustos 2008 | 12,748 Okuyucu
İnsan bedenini oluşturan yapıların ve organların köken aldığı ana hücrelere kök hücre denir. Bu mucizevi hücreler tıpta devrim niteliğinde fırsatlar sunacak görünüyor. Yaşam spermle yumurtanın birleşmesi ile başlar. Bu oluşan yapıya zigot adı verilir. Bu yapı beş gün boyunca bölünerek çoğalır. Çeperi kök hücrelerden oluşan ancak merkezi boş olan bir yapı gelişir. İnsan bedeninin oluşumunda bu boşluğun varlığı yaşamın kaynağı olan hücreler kadar önemlidir. Felsefi ya da metafizik bakış açısından bu boşluğun ayrı bir önemi vardır, ancak başka bir yerde tartışılması gerekir. Bu yapıya kist adı verilir. Her ne kadar kist bir hastalık durumunu çağrıştırsa da burada yaşamın başlangıcıdır. Diğer tür kistlerden ayrılması için adına blastokist denir. Bu kistin dış çeperinin iç yüzeyini oluşturan hücreler embriyonik kök hücreler olarak bilinen etik tartışmaların konusu olan hücrelerdir. Bu hücrelerden her biri bir insan bedenini yaratacak güçtedir. Bu nedenle her şeyi yapan anlamında totipotent hücreler olarak da adlandırılır.

Kök hücreler diğer hücrelerden bazı özellikleri ile ayrılır. Belirli bir gruba özelleşmiş değillerdir. Uygun sinyalle her grup hücreye dönüşme yetenekleri vardır. Plastisite adı verilen bu özellikleri ile kan hücresi kemik hücresine dönüşebilir.

Göbek kordonu adı verilen yaşam kordonu da ayrı mucizeler barındırır. Bebeğin doğmasından sonra kordonun kesilmesinden itibaren ilk 30 dakika içerisinde göbek kordonu kanı bol miktarda kök hücre içerir. Bunlarda yetişkin kök hücre olsa da daha genç hücrelerdir. Erişkinlerde bulunan kök hücrelerin görevi buludukları dokunun onarımını ve idamesini sağlamaktır. Ancak çoğu dokuda çok az sayıda kök hücre bulunur. Onlarda doku yaralanması gibi bir nedenle aktive edilmedikce sessiz kalırlar. Deri kök hücreleri üst deri tabakasının tabanında bulunur ve deri hücrelerini üretir ve onarırır. Kıl köklerinin tabanında da benzer hücreler yer alır. Burun içindeki dokudan elde edilen kök hücrelerinde farklılaşmada çok yetenekli oldukları saptanmıştır Kemik iliği kaynaklı kök hücreler günde 200 milyon kadar kan hücresi üretebilmektedir. Erişkin kök hücreleri laboratuvar ortamında özellikli bir grup hücreye dönüştürülerek tedavide kullanılma çalışmaları vardır. Ancak erişkin kök hücrelerinin dış ortamda çoğalma yetenekleri sınırlıdır. Erişkin kök hücrelerini embriyonik kök hücrelerine dönüştürme ve dış ortamda çoğaltabilme çalışmaları vardır. Yeditepe Üniversitesinin geliştirdiği hücre şifresini kırarak, erişkin kök hücrelerinini embriyonik kök hücrelere dönüştürme çalışmaları bu konuda bir çözüm sunar.
Estetik cerrahiyi ilgilendiren kök hücreler yağ dokusu kaynaklı kök hücrelerdir. Yağ dokusunda bulunan kök hücrelerin kemik iliğindekiler kadar dönüşme yetenekleri ve değeri olduğu saptanmıştır. Üstelik aynı miktardaki kemik iliğine göre 1000 kat daha fazla kök hücre içerir. Şu anda anti-aging amaçlı olarak doğrudan kök hücre tedavisi Sağlık Bakanlığından izinle yapılabilmektedir. Dolaylı kök hücre aktarımları ise kök hücreden zengin yağ hücre enjeksiyonları ile yapılabilir. Kişinin cildinde önemli değişikliklere neden olur. Kırışıklıklarda azalma ya da yok olma yanında, yüzde gerginlik, güneş hasarının geri dönmesi, yüzdeki lekeli cildin daha homojen bir renge dönüşmesi, yüzdeki porlar dediğimiz küçük deliklerin sıkılaşması gibi pek çok yarar sağlar. İşlem enjektörle, lokal anestezi altında kişiden kök hücreden zengin yağ hücrelerinin alınmasıyla başlar. Bu hücre karışımı yüzün uygun yerlerine enjekte edilir. İşlem mikroenjeksiyon türünde bir uygulama olup, herhangi bir iz bırakmaz ve kişi işlem sonrası evine dönebilir. Yağ enjeksiyonundan farklı bir uygulama olup, bu konuda eğitimli ve tecrübeli estetik cerrahi uzmanları tarafından yapılması gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kök Hücre ile Gençleşme (Anti-Aging) İşlemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'ın Yazıları
► Anti-Tpo, Anti-Tiroglobulin ve Guatr ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► YENİİktidarsizlikta Kök Hücre Tedavisi Op.Dr.Levent TÜRK
► Kök Hücre ile Cilt Gençleştirme Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Kısırlık Kök Hücre ile Tarihe Karışacak Prof.Op.Dr. Selman LAÇİN
► Hücre, Genetik ve Kanser Hakkında Temel Kavramlar Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kök Hücre ile Gençleşme (Anti-Aging) İşlemleri' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Meme Estetiği Sanatı Ocak 2010
► Burun Estetiği Sanatı Aralık 2009
► Diz ve Bacak Estetiği Ağustos 2008
◊ Anatomi Kader Midir? Ocak 2009
◊ Estetik ve Karizma Ocak 2009
◊ Diz Estetiği Ocak 2009
◊ Kariyer Estetiği Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:07
Top