2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kışın Nasıl Beslenmeliyiz?
MAKALE #15060 © Yazan Dyt.Esen KARACA | Yayın Temmuz 2015 | 2,937 Okuyucu
Kışı doğru beslenme ile hafif ve sağlıklı nasıl geçirebiliriz ?

Artık kış geliyor ve gelmesi ile birlikte, yazın bulamadığımız eşsiz besin değerine sahip ve sağlıklı olarak tüketebileceğimiz portakal, mandalina, lahana, karnabahar, şalgam, turp, balkabağı gibi sebze ve meyvelerden zengin olan besinleri hediyesi olarak bizlere sunuyor. Ancak soğuk havaların etkisi ile bağışıklık sistemimiz zayıflamakta, metabolizma hızımız yavaşlamakta ve beslenme şeklimizde değişiklikler olmaktadır. Genellikle yaz aylarında dikkat edilmeye başlanan kilo kontrolü kış aylarında ihmal edilmekte, yağlı ve şekerli besinlere eğilim artmakta, sağlıklı beslenme alışkanlıklarından uzaklaşılmakta ve fiziksel aktivite yoğunluğumuzda azalma görülmektedir. Bunların sonucunda vücut ağırlığında istenmeyen yönde değişiklikler olmakta ve kilo alımımız artmaktadır. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması, sağlığımızın korunması açısından önem taşımaktadır. Sağlıklı ve kalıcı kilo vermeyi sağlayacak kişiye özel diyet programı ile kilo vermek, kilo verme sürecinde, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanarak ideal kilomuzu korumamızı sağlayacaktır.

Günlük yağ tüketiminizi nasıl kontrol altında tutabiliriz?

Kış aylarında iştahımız artar ve soğuk havaya karşı vücudumuz deri altı yağ dokusunu arttırmak ister. Yağlanmanın en büyük nedeni ise hatalı beslenme ve gereksiz kalori alımıdır. Bu nedenle yüksek enerji veren şekerli, unlu ve hamurlu besinlerden daha az sıklıkta ve daha az porsiyonda tüketmeli, bu besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Ayrıca enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar ve meyve tatlılarının tercih edilmesi, sindirim problemlerinin önlenmesi için posa içeriği yüksek kuru baklagillerin tüketilmesi (haftada 2-3 kez) önemlidir. Doymuş yağlardan (tereyağı, margarinler vb.) ise uzak durularak daha çok doymamış yağlar (zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, fındık yağı vb.) tercih edilmelidir.

Kış mevsiminde azalan D vitamini ihtiyacımızı nasıl karşılayabiliriz?

Kış mevsiminde azalan güneş ışığı ve kapalı giysiler nedeniyle vücudumuzda D vitamini eksikliği görülebilir. Bu nedenle havanın güneşli olduğu günlerde 20-25 dakika kadar hafif tempolu yürüyüşler güneş ışığından direkt olarak yararlanmak için uygundur. Ayrıca kalsiyum, fosfor ve D vitamini açısından zengin olan ve kemik sağlığımız için son derece önemli olan süt ve süt ürünlerinin yeterli ve dengeli bir şekilde tüketimine de dikkat edilmelidir. Günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketerek d vitamini ihtiyacımızı karşılaya destek olabiliriz.

Haftada kere balık tüketmeliyiz?

Kış mevsimi balık mevsimidir. İçeriğindeki omega-3 yağ asitleri bulunmaktadır ve kalp damar sağlına dost bir besindir. Haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir. Ancak balık tüketirken pişirme tekniklerine de dikkat edilmeli, yağda kızartma tercih edilmemelidir.

Neden sebze ve meyve tüketimimize dikkat etmeliyiz?

Kış mevsimine ait meyve ve sebzeleri tüketmeye gayret etmeliyiz. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sebze ve meyvelerin desteğine çok ihtiyacımız vardır. Çünkü vücudumuzu hastalıklardan korumak için gerekli tüm vitamin ve mineraller bu besin grubunda fazlasıyla yer almaktadır. Aynı zamanda posa, A vitamini, K vitamini, ve folattan zengin olan yeşil yapraklı sebzeler ile kış günleri için sağlıklı salatalar hazırlayabilirsiniz. C vitamini alımını desteklemesi ve sıvı tüketimine katkı sağlaması açısından da taze sıkılmış meyve suyu tüketilmesi önemlidir.

Günlük su tüketimi neden önemlidir?

Soğuk havaların da etkisi ile su ihtiyacımız azalmaktadır. Bu nedenle pek çok kişi kışın su içmeyi ihmal etmektedir. Metabolik faaliyetlerimizin düzenli ve sağlıklı olabilmesi için, vücutta oluşan toksinlerin atılması ve vücut ısısının dengede kalabilmesi için bol sıvı alımı gerekmektedir. Bu nedenle su tüketimine dikkat etmeli, günlük ortalama 10-12 su bardağı su içmelidir. Ayrıca sıvı alımımızı karşılayabilmek için kış aylarının sıcak içecekleri olan bitki çayları tercih edilebilir.

Neden bitki çayı içmeliyiz?

Bitki çayları, vücuttan toksinlerin rahatça atılmasına, metabolizma işleyişinin rahatlamasına, vücut direncimizin artmasına ve bağışıklık sistemimizin güçlenmesine olanak sağlamaktadır. Bitki çaylarının birçok çeşidi olmakla beraber tek başına veya birbirleriyle yapılan karışımlar ile bazı hafif hastalıklardan olan grip ya da boğaz enfeksiyonu gibi hastalıklarda rahatlatıcı etkisi vardır. Örneğin çubuk tarçın, karanfil, ıhlamur, meyan kökü ve zerdaçaldan birer dal kullanarak kendinize güzel bir karışım elde edilebilirsiniz.

Fiziksel aktivitemizi neden ihmal etmemeliyiz ?

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme düzenini mutlaka fiziksel aktivite ile desteklememiz gerekmektedir. Kış aylarında dahi sürekli yapabileceğimiz aktivite türünden biri yürüyüştür. Yürüyüş, kilo vermeye yardımcı olurken vücut şeklimizin ideal duruma gelmesine yardımcı olmaktadır. Günde en az 30 dk’lık yapacağımız yürüyüşlerin yemekten 1.5-3 saat sonra olmasına da özen göstermeliyiz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kışın Nasıl Beslenmeliyiz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esen KARACA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esen KARACA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esen KARACA Fotoğraf
Dyt.Esen KARACA
Ankara
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esen KARACA'nın Yazıları
► Karantinada Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.N.Sinem TÜRKMEN
► Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Gözde Zehra AKBAŞ
► Yazın Nasıl Beslenmeliyiz Dyt.Neslihan AKTEPE
► Yılbaşında Nasıl Beslenmeliyiz? Dr.Dyt.Gizem KÖSE
► Kan Gruplarına Göre Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kışın Nasıl Beslenmeliyiz?' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Diyetler Temmuz 2015
► Yeşil Çay Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:37
Top