2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Döneminde Mastürbasyon
MAKALE #15067 © Yazan Psk.Gonca BAĞLAR | Yayın Temmuz 2015 | 4,329 Okuyucu
Son zamanlarda, anne ve babalardan sıkça duyduğum, çocuklarda mastürbasyon konusu hakkındaki yanlış düşünceler ve tutumlar beni bu konu hakkında yazmaya yönlendirdi. Çocukların mastürbasyon yapmasının anlamı nedir, çocuk mastürbasyon yaptığında kaygılanmak gerekir mi, mastürbasyon yaptığında çocuğa nasıl yaklaşılmalı gibi pek çok soruya gelin beraber cevap bulalım.

Çocuklar fiziksel ve zihinsel olarak gelişirken aynı zamanda cinsel olarak da gelişirler. Cinsel gelişim de diğer alanlar gibi normal bir süreçtir ve çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir. İlk altı yaş içinde yaşanan cinsel gelişim, bireyin yetişkinlik dönemindeki cinsel hayatını ve psikolojisini etkilediği için bu dönemde baskıcı davranmak, durumları abartmak, durumla ilgili çocuğa yanlış bilgiler vermek tehlikeli olabilir.

Çocukluk Dönemindeki Mastürbasyonun Anlamı Nedir?

Bu dönemdeki mastürbasyonun anlamı yetişkinlik dönemindeki cinsellikle aynı değildir. Çocuklar doğdukları andan itibaren annesinin onu emzirmesi sayesinde sakinleşir, rahatlar ve bu emme olayından bir haz duyarlar. 3 yaş civarında (bazen 1,5 yaştan itibaren) ise çocuk bedenini keşfetmeye başlar ve tesadüfen dokunduğu cinsel organından da aynı annesinin onu emzirdiği zamandaki hazzı duymaya başlar. Zaten hoşuna giden şeyleri tekrarlama eğiliminde olan çocuk bu hareketi de zaman zaman tekrarlar. Bunu başka bir şey ilgilerini çekene kadar devam ettirirler.

Çocuklar Neden Mastürbasyon Yapar?

Çocukların mastürbasyon yapmasının iki sebebi vardır. Biri doğal gelişimin parçası olan kendini keşif sürecinin sonucu olarak yapmasıdır. Bu keşiften keyif alan çocuk canı sıkıldığı, boş kaldığı zamanlarda bunu yapabilir.
Bir diğer neden ise çocuğun duygusal ihtiyaçlarının giderilmemesi olabilir. Aile içi problemlere şahit olan çocuklar normal gelişim sürecinde olandan daha sık mastürbasyon yapma eğiliminde olabilirler. Boşanma, ebeveynlerin çocuğun yanında kavga etmesi, bozuk anne-çocuk ve baba-çocuk ilişkisi çocukları kaygılandırır, tartışmaların sebeplerini kendileri olarak görebilirler ve sakinleşmek için mastürbasyona başvurabilirler.

Mastürbasyon Yapan Çocuğumuza Nasıl Davranmalıyız?

Çocuk mastürbasyon yaptığı zamanlarda ona sakin yaklaşarak, sanki durumun farkında değilmiş gibi ilgisini başka bir yöne çekebilirsiniz. Örneğin; beraber bir oyun oynayabilir, resim çizebilir, yap-boz yapabilir veya ona hikâye okuyabilirsiniz.

Çocuğunuz her boş kaldığı anda mastürbasyon yapıyorsa sadece dikkatini dağıtmak kesin bir çözüm olmayabilir. O zaman çocuğunuza genital bölgelerin özel olduğunu anlatabilir, bunu tek başına iken yapabileceği konusunda onu bilgilendirebilirsiniz.

Çocuklarınızın vücutları ile ilgili sorduğu sorulara vereceğiniz doğru cevaplar onların gelişimlerini olumlu yönde destekleyecek ve merak ettikleri soruların cevaplarını başka yerlerde veya kişilerde aramalarını önleyecektir.

Mastürbasyon Yapan Çocuğa Ne Yapmamalıyız?

Çocuklarının mastürbasyon yaptığını gören anne ve babaların ilk tepkisi genelde kızmak, bağırmak gibi olumsuz bir tepki oluyor. Onlara bu davranışı yüzünden kızmak, yetişkinlik hayatlarında cinsel problemler yaşamalarına sebep olabilir. Bu sebeple çocuğunuza yaptığının yanlış, ayıp olduğunu düşündürecek sözler söylemeyin. Onu cezalandırmaktan ve suçlamaktan kaçının.

Çocukların hiçbiri çevrelerindeki her şey normalken sürekli mastürbasyon yapmaz. Bu noktada müdahale edilecek konu çocuğun mastürbasyon yapması değil, aile içinde olan olaylar ve aile içi ilişkilerdir.

Çocuğunuzun fiziksel, zihinsel ve psikolojik gelişimini desteklediğiniz gibi cinsel gelişimini de normal bir süreç gibi değerlendirerek destekleyiniz. Eğer çocuğunuz diğer bütün aktiviteleri bir kenara bırakıp sürekli mastürbasyon yapıyorsa mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Psikolog Gonca BAĞLAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukluk Döneminde Mastürbasyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gonca BAĞLAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gonca BAĞLAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca BAĞLAR Fotoğraf
Psk.Gonca BAĞLAR
Eskişehir
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gonca BAĞLAR'ın Makaleleri
► Çocukluk Çağında Mastürbasyon Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK
► Çocukluk Döneminde Aşk Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Çocukluk Döneminde Korkular Psk.Senem ÖZDEMİR
► Çocukluk Döneminde Cinsel Merak Psk.Dnş.Fatih UYUMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Döneminde Mastürbasyon' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cahil Cesareti Ocak 2016
► Okul Korkusu Kasım 2015
► Görünenin Arkası Ekim 2015
► Psikoterapi Nedir? Eylül 2015
► Çocuğum Okula Hazır mı? Ağustos 2015
► Kayıp ve Yas Süreci Temmuz 2015
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:43
Top