2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zirkonyum Oksit Kronların Özellikleri
MAKALE #1507 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Ağustos 2008 | 8,287 Okuyucu
Atom numarası: 40
Atom ağırlığı: 91.224 g/mol
ZİRKONYUM OKSİT KRONLARIN ÖZELLİKLERİ: (1)
Zirkonyum’un Sembol’ü Zr

Oda koşullarında (25°C 298 K): Gümüşümsü beyaz renkli katı
Metal
d-blok elementi
Zirkonyum metali ilk olarak 1789 yılında Martin Heinrich Klaproth tarafından keşfedilmiştir. 1824 yılında ise Jons Jakob Berzelius tarafından izole edilmiştir.
Bilinen mineralleri zirkon (ZrSiO4) ve baddeleyit (ZrO2) tir.
Zirkonyum eldesi ZrCl4 bileşiğinin magnezyum ile veya kalsiyum ile indirgenmesi ile elde edilir. Kimyasal özellikleri ve tarihçesi bu şekilde olan zirkonyum estetik arayışını hiç yitirmeyen dişhekimliği sektörün de rutin olarak kullanılmaktadır.

Özellikle ön diş restorasyonların da hem estetik hem de dayanıklılığı bir arada istendiği durumlarda zirkonyum tercih edilir hale geldi.

Zirkonyum Oksit Kronların Özellikleri nelerdir?

RENK UYUMU VE TRANSLÜSENSİ’Sİ: Porselen tek başına kırılgan bir materyaldir. Mutlaka alt kısmında dayanıklı bir materyal içermelidir.Yani bir başka ifadeyle ,porselen bir kaplamada ,kaplamanın içinde porselen dışında bir materyale ihtiyaç vardır.
Bu materyal metal olduğunda mat ve özellikle dişetlerinde mor bir renk oluşturmaktadır.
Doğal diş Mine,Dentin ve Pulpadan oluşmaktadır. Her tabakanın farklı renk özellikleri vardır.. Beyaz bir buluz giydiğimiz de onun beyaz gözükmesinin nedeni ışığı beyaz yansıtması dır.Diş içinde bu durum aynıdır. Farklı olan dişin içindeki tabakaların her birinin ışığı geçirme özellikleri farklıdır.Ve Yukarıdaki resimde aynı dişin farklı kesitteki görüntülerini görüyorsunuz..Aynı diş olduğuna inanmak mümkün değil.
Renkler tabakalar arasında ne kadar farklı gözüküyor..Boyama yapılan kesitlerde kimi yer daha beyaz kimisi daha mavidir.Ama bütünde tek renk gibi gözükür.

Kron kesimi tıpkı resimdeki gibidir.. Kesik dişin üzerine gelen tabaka porselene dayanak oluşturur.. Bu tabaka metal olduğunda ışığı geçirmeyen mat ve gri bir bariyer oluşturur..Zirkonyum oksit kronlarda bu tabaka beyaz ve çoğu zaman orijinal dişe yakın olduğundan daha uyumlu bir görüntüye sahipdir..

DİŞE ADAPTASYONU: Dayanıklı olduklarından çok ince hazırlanabilirler. Dişe ve dişetine tam adapte olurlar. Bu da mikro sızıntı oluşmasını engeler. Kron marjin uyum sorunun dan kaynaklı ağız kokusunun oluşma riskin ide azaltır.

DAYANIKLIĞI:

Zirkonyum kimya cetvelinde sertlik açısından demirin üç katı serliğe sahiptir. Çiğneme basınçları karşısında bu dayanıklılık yeterli olduğundan arka grup dişlerde de rahatlıkla kullanılabilir..Özellikle full mounth dediğimiz tüm çene kron _köprü uygulamaların da rahatlıkla kullanılabilmekte dir. Fonksiyon esnasında okluzal kuvvetlere dayanıklıdır..Tabiki hiçbir zaman,Hastalar tarafından kabuklu yiyecekleri kırarak tüketme de kullanılmamalıdır.

DİŞETİNE ADAPTASYONU.

Işık geçirgenliğinin yanı sıra dişetlerine tam adapte olduğundan metal destekli kronlara oranla dişetinde istenmeyen mor görüntü Zirkonyum oksit kronlarda yoktur. Kronların eskimesiyle açığa çıkan marjinlerde metal yansıması nedeniyle oluşan ince siyah çizgi beyaz yapısından dolayı Zirkonyum oksit kronlar da olmaz.

KÖPRÜ YAPIMINDA KULLANILMASI.

Daha öncelerden de estetikle üstünlükleri nedeniyle metal içermeyen kronlar yapılmış. Fakat köprü yapımında bu materyaller, çok da başarılı olmamıştır.
.Hassas tutuculu protez yapımın da zirkonyumun kullanılması ön estetiğe önem veren hastalar da kancasız ve doğal bir gülümsemenin yakalanmasında avantaj sağlar.

HİJYENİK VE ALERJİ YAPMAYAN BİR MATERYELDİR:

Özellikle ağız hijyeni iyi olmayan bireylerde rahatlıkla kullanılır. Adaptasyonu hijyen sağlama da kolaylık sağlar.

Şu anda teknolojisinin yeni olması nedeniyle fiyat dezavantajı olan zirkonyumla zamanla daha rutin kullanılacağına inanmaktayım. İlk kullanıldıklarında metal destekli porselen de pahalı bir uygulamaydı.Zaman içinde daha uygun fiyatlara uygulandı.

SAĞLIKLI GÜNLER DİLİYORUM

Kaynak : (1) http://www.kimyaevi.org/elementler/z.../zirkonyum.asp
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zirkonyum Oksit Kronların Özellikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► Zirkonyum Diş Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Ön Diş Estetiği ve Zirkonyum Porselenler Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Zirkonyum Diş Kaplama Nedir? Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Zirkonyum Oksit Kronların Özellikleri' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:09
Top