2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erkeklerde Sağlıklı ve Dengeli Beslenmenin İpuçları
MAKALE #15079 © Yazan Dyt.Esen KARACA | Yayın Temmuz 2015 | 3,456 Okuyucu
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi günümüzde gittikçe artıyor. Tabii ki bu her zaman dikkat edilmesi gereken bir unsur. Fakat yaşadığımız dönemde günlük stresler, hava kirliliği, hormonlu ve katkı maddeli gıdalar derken; artık tükettiğimiz besinlerde çok daha seçici olmak durumda kalıyoruz. Bu ay babalar gününden esinlenerek genel sağlık tüyolarını biraz daralttık ve erkeklerin özellikle dikkat etmesi gereken unsurlara göz atalım istedik.

Sağlık, beslenme, diyet denince akla hemen kadınların uyguladığı programlar geliyor. Genellikle kadınlara yönelik genel diyet ve beslenme stratejileri konuşuluyor. Erkek ve kadın metabolizması arasındaki farklardan bahsedebilir misiniz okurlarımıza?
Herkesin bildiği bir gerçek var ki erkek metabolizması kadınlara göre daha hızlı çalışmaktadır. Bunun nedeni erkeklerde bulunan yağ dokusunun kadınlardakinden daha az olmasıdır. Kadınların vücudunda %18-28 arasında yağ bulunurken erkeklerin yağ oranı genellikle %10 - 20 arasındadır. Erkeklerde yağ miktarının az olması, buna karşılık kas miktarının fazla olması daha rahat kilo vermelerini sağlamaktadır. Bu durum tabii ki erkekler için bir avantajdır. Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta ise özellikle kalp damar hastalıkları, hiperlipidemi, gut ve karaciğer yağlanması gibi hastalıkların erkeklerde daha çok görülmesidir. Bu hastalıkların temelinde ailesel faktörler sorumlu olduğu kadar yanlış beslenme de yer almaktadır. Bu nedenle erkeklerde yeterli ve dengeli beslenme hem ideal vücut kilosunda olmak hem de hastalıklardan korunmak için çok önemlidir.

Bu farklardan dolayı alınması gereken besin miktarları ve çeşitleri de değişkenlik gösteriyor mu?

Elbette gösteriyor, ancak sağlıklı beslenme alışkanlıkları kadın, erkek, çocuk, ergen veya yaşlı herkesin bilmesi, öğrenmesi ve uygulaması gereken davranış şekilleridir. Tüm dünya geneline bakıldığında, beklenen yaşam kalitesine ulaşmak için bireylerin ve toplumun beslenme bilincini artması, sağlıklı beslenmenin yaşam biçimine dönüştürülmesi gerektiği belirtilmektedir. Çünkü sağlığın temeli yeterli ve dengeli beslenmedir. Ayrıca aynı boy ve kiloya sahip olsalar bile bireylerin yağ ve kas yüzdeleri aynı zamanda beslenme alışkanlıkları farklı olabileceği için diyetlerinde de mutlaka farklar olacaktır. Bu nedenle, biz de bireylerin diyetlerini düzenlerken tamamen onların hayat tarzları değerlendirerek çözüm mekanizmaları geliştirir ve tamamen kişiye özel diyet programları hazırlarız.

Sağlıklı bir erkek günlük hayatında nasıl beslenmeli; nelere dikkat etmeli?

Genel olarak sağlıklı beslenme kuralları çerçevesinde beslenmek aslında en doğru olanıdır. Bireyler kendileri için gereken karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral gibi besin öğelerini ne çok arttırmalı ne de çok azaltmalıdırlar. Yani kısaca yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeleri gerekmektedir. Örneğin her ne kadar erkekler genellikle protein ağırlıklı beslenmeyi tercih etse de bu durum sağlıklı değildir. Çünkü yanlış beslenmeye bağlı olarak kan yağlarında yükselme veya kandaki ürik asit seviyelerinde artış gibi sağlık sorunları görülebilmektedir. Bu nedenle etli bir menü seçildiğinde yanında yeşil bir salata yemek, posa alımını arttırarak kolesterol ve trigliserit artışını engelleyebilir. Bir diğer önemli konu da maalesef çok fazla yapılmayan sabah kahvaltılarıdır. Gece boyunca yaklaşık 8–10 saat aç kalan vücudumuzun toparlanması ve metabolizmamızın canlanması için özellikle erkeklerin en çok atladığı, önemsemediği kahvaltı öğününün kesinlikle yapılması gereklidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir konu da sağlıklı bir kahvaltı seçimidir. Genellikle çok tercih edilen poğaça, börek gibi yiyecekler tüketilmemelidir.

Zayıflama arzusu olanlar için neler söyleyebilirsiniz? Verebileceğiniz püf noktaları var mı? Televizyon programlarında ve farklı mecralarda gördüğümüz genel diyet programlarını uygulamak doğru mudur?

Zayıflamak çağımızın en dikkat çeken konularından biri, dolaysıyla herkes konunun içine dahil olmak istiyor. Bu anlamda da özellikle medyada beslenme ile ilgili bilgi kirliliği oluşuyor. Bir besin bir hafta ‘mucize’ olarak diğer hafta ‘yasak’ olarak gösterilebiliyor. Bu nedenle televizyon programlarında ve farklı mecralarda verilen genel diyet programlarını uygulamak kesinlikle doğru değil. Çünkü diyet tamamen kişiye özeldir ve tamamen kişinin besin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanmalıdır. Ancak insanlar artık hangi bilgiye inanacaklarını gerçekten bilmiyorlar. Bu anlamda benim önerim çeşitli yayın organlarında yayınlanan ‘beslenme ve diyet’ ile ilgili yazıları okumadan önce mutlaka kişinin mesleğine bakınız ve değerlendirmenizi bu şekilde yapınız. Zayıflamak için püf noktalara gelince maalesef mucize bir yöntem veya besin yok. Ancak sağlıklı beslenme önerileri içerisinde söyleyebileceğim; yeterli ve dengeli beslenmek, öğün atlamadan, ara öğünleri de ekleyerek sağlıklı besin seçmek ve fiziksel aktiviteyi arttırmak olacaktır.

40 yaş üstü erkeklerin beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken unsurlar var mıdır? Erkeklerde kalp krizi riskini arttıran; daha doğrusu bu riski destekleyen besin türleri nelerdir?

Bu yaş grubunda durum biraz farklı. Türkiye’de 40 yaş üstü erkelerin yaşam süreleri kadınlara göre daha az. Bunun bir çok nedeni var. Genetik faktörler, sigara, alkol, hareketsiz ve stresli yaşam ilk belirleyiciler. Tabii ki beslenme de çok önemli bir faktör. Örneğin, kızartmalar, aşırı yağlı besinler, şeker tüketiminin fazla olması gibi yanlış beslenme alışkanlıklarının kalp krizi riskini arttırdığını gösteren bir çok çalışma vardır. Ayrıca her gün 5-6 porsiyon meyve ve sebze tüketimi antioksidan ve posa alımı için gereklidir. Beyaz ekmek, beyaz pirinç gibi rafine edilmiş tahıllar yerine tam tahıllı ekmekler, gevrekler, esmer pirinç, karabuğday, kinoa, yulaf, kepekli makarna gibi besinler tercih edilmelidir. Yine kalp sağlığı için her gün keten tohumu veya yaklaşık bir avuç kadar ceviz tüketilebilir. Bunların dışında trans yağlardan uzak durmak, pişirme yöntemi olarak kızartma ve kavurmalar yerine haşlama, fırın, ızgara, buğulama, suda pişirme gibi yöntemler tercih etmek kalp sağlığını korumaktadır. Haftada 2-3 porsiyon balık tüketimi de çok önemlidir.

Çoğu birey masa başında, sabit çalışma alanlarında geçiriyor gününün çoğu anını. Bu durumun sağlığa karşı yarattığı olumsuz etkilerden bahseder misiniz? Masabaşı işler kilo alımını kolaylaştıran bir unsur mudur?

Genel anlamda şişmanlığı değerlendirirsek, aslında sağlık açısından risk daha çok vücut yağları ve nerede bulunduğu ile ilgilidir. Hayatın her alanında başarıya ulaşmak ve bu başarı seviyesini korumak, ayrıca çıtayı daha da yükseğe taşımak modern çağımızda artık herkes için istenilen bir durum olmaya başlamıştır. Özellikle erkekler bu durumu daha yoğun yaşarlar. Bu nedenle uzun toplantılar, sık seyahatler, iş yemekleri, geç saatlerde akşam yemekleri ve alkol alımı gibi nedenler daha ön plandadır. Ayrıca oturarak çalışma ve çalışırken yapılan sağlıksız atıştırmalar da şişmanlığa neden olurlar. Bu nedenler yüzünden yanlış ve geç saatlerde beslenmek ve bunlara bağlı olarak bir çok hastalık için risk faktörü oluşturan karın bölgesi yağlanmasının artması erkeklerde daha fazla görülmektedir. Ancak beslenme alışkanlıklarında yapılacak ufak değişiklikler ile daha sağlıklı bir hayat yaşanabilir. Örneğin toplantılarda veya iş yemeklerinde sunulan yağ ve karbonhidrat içeriği yüksek ancak besin kalitesi düşük olan yiyecekler yerine meyveler tüketilebilir. Ya da yemeklerin yanında ikram edilen mezeleri seçerken yağlı ve kızartma içerikli olanlar yerine hafif ve daha çok sebze, yoğurt içerikli olanlar tercih edilebilir. Ayrıca fiziksel aktiviteyi biraz da olsa arttırmak enerji harcamasını arttırır ve ağırlık kontrolüne yardımcı olur. Kısaca erkekler sağlıklı beslenmeyi tercih ederek bir yaşam biçimi haline getirmeli ve kalplerine dikkat etmelidirler. Çünkü içlerinde sevdikleri ve sevenleri var..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erkeklerde Sağlıklı ve Dengeli Beslenmenin İpuçları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esen KARACA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esen KARACA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esen KARACA Fotoğraf
Dyt.Esen KARACA
Ankara
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esen KARACA'nın Yazıları
► Sağlıklı Beslenmenin Anahtar Yöntemi Nedir? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Erkeklerde Sağlıklı ve Dengeli Beslenmenin İpuçları' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Diyetler Temmuz 2015
► Yeşil Çay Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:12
Top