2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Problemleri
MAKALE #15092 © Yazan Psk.Özge ÜNAL | Yayın Temmuz 2015 | 3,047 Okuyucu
Ergenlik, yaygın olarak “çok önemli bir kriz dönemi” diye bilinir ve ergenlik deyince aklımıza genellikle “isyan, buhran, problemler, asi davranışlar ve çatışmalar” gelir. Elbette küçük çocukluktan, yetişkinliğe doğru adım atılan bu değişim ve dönüşüm dönemi aynı zamanda bu tür “krizlerin” de en fazla yaşanabildiği dönemdir. Çünkü bir yandan korunmaya ve esirgenmeye ihtiyaç duyan; bir yandan da bağımsızlaşma arzusu ve kısmen de potansiyeli taşıyan çocuğunuz; sizin tarafınızdan anlaşılmak ve kabul edilmek isterken, aynı zamanda anlaşılması zor davranışlar sergileyebilir. Hem “özgür olmak” isteyebilir, hem de özgürlüğün getirdiği “kendi yaşamını planlama, geleceğini düşünme, güvenliğine dikkat etme” gibi sorumlulukları kabul etmek istemeyebilir. Bu dönem gençler için genellikle yeni deneyimler, keşif ve heyecanı barındırırken, ebeveynler için daha çok kaygı ve biraz da “eyvah, çocuğumun kontrolünü kaybediyorum, ne yapmalıyım” endişesini yaşatabilen bir dönemdir. Peki her çocuğun ergenlik dönemi krizlerle mi geçer? Ya da her çocuk ergenlik döneminde asilik, hırçınlık, ebeveyne karşı çıkma gibi davranışlar mı sergiler?

Çevrenizdeki gençlere şöyle bir bakın; bazıları ergenlik döneminde daha dışa dönük, konuşkan ve girişken davranabilirken, bazıları içe döner, sessizleşir ve durgunlaşır. Bazı gençler ergenlik döneminde “çok iyimser ve hayalci” olabilirken, bazıları “son derece kötümser ve geleceğinden umutsuz” olabilir. Peki ebeveynler birbirinden çok farklı davranışlar sergileyebilen çocuklarına nasıl yaklaşmalıdır?

Günümüzde ergenlik döneminde anne-babaların gençlere nasıl davranmaları gerektiğini anlatan çok sayıda kitap ya da internet sitesi bulabilirsiniz. Ancak burada yazılanları okumak sizin için beklediğinizin aksine daha fazla akıl karıştırıcı olabilir. Örneğin bir kitapta “çocuğunuzla arkadaş gibi olun” yazarken, başka bir kitapta “sınır koyun” yazdığını okuyabilirsiniz. Peki hangisi doğrudur? Ya da bu yazılarda yazan bilgiler her çocuk-her aile için uygun mudur? Bu tür kitap ve yazılarda yazan bilgilerin birçoğu doğru, ancak her çocuk ve aile için uygun değildir! Burada asıl önemli olan “sizin çocuğunuzun bu dönemde neye ihtiyaç duyduğudur”.

Ergenlik döneminin sorunsuz geçmesi mümkün müdür?

Bu güne dek her ne kadar pek çok uzman “kriz yaşanmayan bir ergenliğin” bir başka problemli durumu ifade edebileceğini söylese de ergenlik=çatışma ve problem demek de çok doğru değildir. Çünkü aslında çocuğunu “yeterince tanıyan”, onun doğuştan gelen olumlu potansiyellerini bilen ve bu potansiyelleri sergilemesi için uygun bir psikolojik ortam oluşturabilen, diğer yandan çocuğunun “olumsuzluğa açık riskli özelliklerini” tanıyan anne babalar, çocuklarının ergenlik dönemini “olumsuz bir kriz dönemi olarak” geçirmesini önleyebilirler.

“Peki çocuğunuzun olumlu potansiyel özelliklerini nasıl bilebilirsiniz?”

“Çocuğunuzun olumlu potansiyellerini ortaya çıkartacak biçimde sağlıklı kişilik gelişimine nasıl destek olabilirsiniz?”

“Çocuğunuz için hangi yaklaşımın uygun olduğuna nasıl karar verebilirsiniz?”

“Çocuğunuzun hangi riskli özelliklere sahip olduğunu nasıl bilebilir, bu özellikleri sergilemesini nasıl önleyebilirsiniz?”

İşte bu noktada Dokuz Tip Mizaç Modeli uzmanları olarak bizler, daha ilk görüşmede çocuğunuzun olumlu potansiyel ve olumsuzluğa açık riskli özelliklerinin kaynağı olan mizaç tipini tespit ediyoruz. Eğer çocuğunuzla aktif olarak bir kriz-sorun yaşıyorsanız, bu krizin çözümüne odaklanıyoruz. Ardından çocuğunuzun olumlu potansiyellerinin ortaya çıkmasını destekliyor, olumsuzluğa açık riskli özelliklerin ise önlenmesi ya da daha az sergilemesi üzerinde duruyoruz. Ve elbette tüm bunları çocuğunuzun doğuştan gelen ve yaşam boyu değişmeyen, algı, arayış, ihtiyaç ve motivasyonlarını belirleyen mizaç tipi temelinde yapıyoruz. Ayrıca bu süreçte sizlerle çocuğunuzla aranızda sağlıklı bir iletişim köprüsü kurmanıza yardımcı olacak çok önemli püf noktalarını paylaşıyoruz. Sizin ve çocuğunuzun psikolojik ihtiyaçlarına göre danışmanlık seanslarımızı zaman zaman çocuğunuzla baş başa, zaman zaman da tüm aile bir arada yürütüyoruz.

Ergenler ve aileleriyle yürüttüğümüz danışmanlık süreçlerinde sıklıkla üzerinde durduğumuz konu başlıkları;

Anne-baba ile iletişim
Ergenle iletişim
Kimlik kazanma, sağlıklı özgürleşme
Sorumluluk almayı isteme, sorumluluklarını yerine getirme
Uyum ve davranış problemleri
Bağımlılıkla ilgili sorunlar (anne-baba, bilgisayar, madde,vb.)
Okul, ders çalışma ve öğrenme ile ilgili problemler
Sınav kaygısı ve stresiyle baş edememe
Dikkat eksikliği, konsantrasyon güçlüğü
Sosyal fobi, çekingen kişilik
Yeme sorunları
Mutsuzluk, keyifsizlik, isteksizlik
Kendine güvenle ilgili sorunlar
Tikler, tırnak yeme, takıntılı davranışlar
Cinsel rol karmaşası
Masturbasyon ve diğer cinsel davranışlar
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Problemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Özge ÜNAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Özge ÜNAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özge ÜNAL Fotoğraf
Psk.Özge ÜNAL
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Özge ÜNAL'ın Yazıları
► Ergenlik Psikolojisi ve Problemleri Psk.Özlem DEMİRCİ
► Uyku Problemleri Psk.Çağlar KARAMAN
► İlişkide İletişim Problemleri Psk.Duygu YÜKSEL
► Çocuklarda Davranış Problemleri Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Problemleri' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:17
Top