2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağımlı Kişiler ve Bağımlı İlişkiler
MAKALE #15115 © Yazan Uzm.Psk.Romina KUYUMCUOĞLU | Yayın Temmuz 2015 | 4,425 Okuyucu
‘‘Onsuz yapamam’’
‘‘Tek başıma yaşayamam’’
‘‘Yalnız ben bir hiçim’’
‘‘Ayrılık dünyanın sonu gibi’’

Bu cümleler aşkın varlığından çok bir bağımlılığın işaretidir. İlişkide var olan bağımlılık sağlıksız olup, hem bağımlı olan kişiye, hem de bağımlı olunan kişiye zarar verir. Bağımlı olan taraf kaygılı ve depresif olurken, bağımlı olunan kişi de üzerinde bir baskı hisseder.

Sağlıklı İlişki Nedir?

İlişkiyi çok basit bir şekilde, ilişki iki farklı kişinin ortak bir duygu ile birlikte olması durumu olarak açıklanabilir. Sağlıklı bir ilişkide, birlikte olan iki kişi, kendilerine ait düşünceler, inançlar, tercihler ve davranışlara sahiptir. Herkesin kendi özgürlüğünü koruyabildiği ve kendi yaşam alanına sahip çıkabildiği bir ilişki sağlıklı bir ilişkidir.

İyi bir ilişkide bireyler; dinlendiğini, anlaşıldığını ve önemsendiğini hissederler. Eşler arası hoşgörü, sevgi, saygı, anlayış ve şefkat iyi bir ilişkinin anahtarıdır.

Sağlıklı bir evlilik için eşlerin;
Birbirini anlama ve dinleme becerilerinin olması şarttır. Çatışmaların çözüme ulaşabilmesi için kişilerin birbirlerini dinleyebiliyor olmaları,
Birbirlerinin yaşam alanlarına saygı duymaları ve sınırlarını bilmeleri,
Evlilik içindeki sorumluluklarını almaları ve bu sorumlulukları taşımaları,
Çatışmayı çözüme ulaştırabilmek için yapıcı olmaları ve empati kurabilme becerisine sahip olmaları gerekir.
Bu kriterlerin sağlanamadığı evliliklerde ilişki yıpratıcı olur ve kişiler zarar görür.

Bağımlı İlişki Nasıl Olur?


İlişkilerde bağlı olmak ile bağımlı olmak arasında büyük fark vardır. İlişkide bağlılık, kişilerin birey olarak ayrı ayrı var olabildikleri, kendi yaşamları ile ilişkilerini dengeli bir şekilde bir arada sürdürebilme halidir.

İlişkilerde bağımlılık söz konusu olduğunda ise, kişilerden biri (bağımlı olan kişi) kendi yaşantısını neredeyse yok sayarak, karşısındaki kişi ile yaşadığı ilişkiye odaklanır ve ilişkinin dengesi kaybolur.

İlişkisine Bağımlı Olan Kişinin Özellikleri:


Eşi/sevgilisi olmadan tek başına, kendini çok güçsüz ve çaresiz hisseder. Kendisini güçlü kılanın karşısındaki kişi olduğuna inanır.
Bağımlı kişiler için mutluluk, ilişkinin iyi gitmesine bağlıdır.
İlişkideki en ufak tartışmalar ya da anlaşmazlıklar kişinin yoğun bir üzüntü hissetmesine neden olur.
Ayrılık düşüncesi kişide yoğun bir mutsuzluk ve kaygı yaratır.
İlişkide her şeyin her koşulda iyi gitmesini bekleyen kişi, sık sık hayal kırıklığına uğrar.
Her daim ilginin üzerinde olmasını ister.
Kişi aldığı gündelik kararlarda bile tek başına emin olamaz.
Karşılaştığı zorluklar karşısında kendini güçsüz hisseder.
Tek başına karar vermekte zorlanır. Karar verebilmek için karşısındakinin fikrine ya da onayına ihtiyaç duyar.
Terk edilme korkusu ile kendinden ödün verecek şekilde davranabilir.
Yalnız kalmaktan yoğun bir korku duyarlar.

Ne Yapılmalı?

Bütün bu özellikler kişinin hayatını zorlaştırır. Kişinin mutluluğu, huzuru ve hayattan aldığı doyum ilişkisine bağlı olduğunda, ilişkideki en ufak bir sorun ya da yolunda gitmeyen durum, kişinin yoğun mutsuzluk, umutsuzluk ve kaygı hissetmesine neden olur. Bir ilişki bu hali aldığında ortada sağlıklı bir ilişkinin varlığından söz edilemez.

İlişkisini bağımlı bir şekilde sürdüren kişinin özgüveninin güçlendirilmesi oldukça önemlidir. Özgüveni geliştirmek için çalışmak ve güçlü tarafları fark etmek gerekir. Bu kişinin kendini unutmadan sağlıklı bir şekilde ilişkisini yürütebilmesini sağlar. Bu da kişinin özdeğerini, saygınlığını ve bireyin kendini kabulünü sağlayacak olan psikolojik destek ile mümkündür.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bağımlı Kişiler ve Bağımlı İlişkiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Romina KUYUMCUOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Romina KUYUMCUOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Romina KUYUMCUOĞLU'nun Makaleleri
► Bağımlı Kişilik Sendromu Psk.Namık ACAR
► Bağımlı Birini Anlamak Psk.Mehmet ARAS
► Bağımlı Kişilik Bozukluğu Psk.Dnş.Zahir AKTAŞ
► İlişkide Yok Olmak: Bağımlı Kişilik ÇOK OKUNUYOR Psk.Şeyma KOÇAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bağımlı Kişiler ve Bağımlı İlişkiler' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ergenlikte Depresyon Kasım 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:18
Top