2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Polikistik Over Sendromu ve Beslenme
MAKALE #15168 © Yazan Dyt.Nagihan KIRCALI | Yayın Ağustos 2015 | 3,293 Okuyucu
Polikistik Over Sendromu ve Beslenme

PKOS, yumurtalıklarda küçük kistler görülmesiyle ilk olarak 1935 ‘te ortaya çıkmıştır. Fakat o tarihten bu yana sıklığı artmış; doğurganlık çağındaki kadınlarda en sık rastlanan endokrin bozukluklardan biri olmuştur.

PKOS’ta beslenmeyi irdelemeden önce hastalığın fizyopatolojisini iyi bilmek gerekir ki bizler de beslenme uzmanları olarak nasıl bir program uygulayabileceğimizi öngörelim.
Hiperandrojenizm ( erkek hormonları fazlalığı), yumurta disfonksiyonu ya da polikistik yumurtalarla karakterize olan sendromda; tiroid fonksiyon bozukluğu, hiperprolantinemi, bozulmuş glikoz toleransı, hirşutizm( kadınlarda erkek tipi tüylenme), amenore ( adet görmeme) ve oligomenore ( adet düzensizliği) de görülebilmektedir.

Hiperandrojenizm, östrojen artışını tetiklediğinden endometrium kanseri (rahim duvarı) gibi östrojenle ilgili kanser riskinde artış görülmektedir.

PKOS’lu kadınlar, obezite, diyabet, hipertansiyon, dislipidemi ve kalp-damar hastalıklarına karşı yüksek risk altındadırlar. Bu semptomlar arasında obeziteye %40- 60 oranında rastlanmakla birlikte, diğer faktörler için de risk unsuru olduğundan öncelikle çözülmesi gereken en önemli problemdir. Sadece %5- 10 ağırlık kaybının bile semptomların düzelmesine yardımcı olup, risk faktörlerini azalttığı yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

Artan abdominal obezite( bel çevresi yağlanması), hiperandrojenizmle ilişkilidir. Pkoslu kadınların bel çevresi ölçümleri ve bki (<27 olmalı) ile takip edilmesi önerilmektedir.
Yapılan araştırmalar, egzersizle desteklenen sağlıklı beslenme programının, ağırlık kaybını sağlayarak diyabet ve kalp-damar hastalıkları riskini azalttığını göstermektedir.
PKOS’lu hastaya; hekim, diyetisyen, psikolog ve antrenör işbirliğiyle yaklaşılması gerektiği unutulmamalı, psikolojik modları sürekli değişiklik gösterebileceğinden özellikle adölesanlarla (ergenlik dönemi) çalışılırken davranışlarda dikkatli olunmalıdır.
Polikistik Over Sendromunda en uygun beslenme programı ,
• Kan şekeri stabilizasyonunu sağlayabilmek adına 2-3 saatte bir öğünlerle düzenlenmeli.
• Dislipidemiye engel olmak amacıyla doymuş yağ tüketimi azaltılıp; daha çok doymamış yağlar tercih edilmeli. (zeytinyağı ve <=balık=>haftada 2 kez)
• Yarım yağlı ürünlerin tüketimi tercih edilemeli.
• Günde en az 5 porsiyon meyve-sebze tüketilmeli. Lif alımına özen gösterilmelidir.
• Basit şekerler ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı.
• Hiperprolaktinemi, ödeme neden olabileceğinden aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalıdır.
• Glisemik indeksi yüksek gıdalar, vücutta zaten varolan hiper insülinemiyi tetikleyebileceğinden kilo alımını arttıracaktır. Bu sebeple düşük glisemik indeksli gıdalar tercih edilmeli. ( Tam buğday ekmeği, bulgur gibi)
• Karbonhidrat, protein ve yağ oranı dengeli tabaklar tüketilmelidir.
Bütün bunları haftada 3 kez yapacağınız en az 30 dakikalık egzersizlerle de desteklerseniz vicdanınızı rahatlatabilirsiniz; (belirli aralıklarla hekiminizi görmek dışında) çünkü riskleri önlemek adına üzerinize düşeni yapmış olursunuz.
Esenlikler.

Yararlanılan Kaynaklar
1. Diagnosis and Treatment of Polycystic Ovary Syndrome An Endocrine Society Clinical Practise Guideline- 2013
2. Polycystic Ovary Syndrome Food Fact Sheet , The Association of UK Dietitians
3. Nutrition Therapy for Polycystic Ovary Syndrome ,University of İllinois at Urbana-Champaigne
4. Polikistikoversendromu.com
5. PKOS ve Hirşutizm, İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Polikistik Over Sendromu ve Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nagihan KIRCALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nagihan KIRCALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nagihan KIRCALI'nın Makaleleri
► Polikistik Over Sendromu’nda Beslenme Dyt.Nurettin ŞAHİNLİ
► Polikistik Over Sendromu ve Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Pkos (Polikistik Over Sendromu), Yaşam Şekli ve Beslenme Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Polikistik Over Sendromu Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Polikistik Over ve Beslenme Dyt.Pınar ERMİŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Polikistik Over Sendromu ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:56
Top