2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Düşünsel Diyet Terapisi
MAKALE #15199 © Yazan Uzm.Psk.Hasan KUL | Yayın Ağustos 2015 | 5,409 Okuyucu
DÜŞÜNSEL DİYET TERAPİSİ

Obezite Amerika Birleşik Devletleri’nde ciddi bir sorun olarak her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. Yetişkinlerin neredeyse üçte ikisi, ergen ve çocukların ise büyük bölümü giderek şişman olarak tanımlanmaktadır. Bu gidişat da Amerika Birleşik Devletleri’nce ciddi bir sağlık sorunu olarak görülmektedir. Çünkü, yapılan araştırmalara göre belirgin derecede şişmanlığı olan kişilerin ciddi sağlık sorunları ve bir çok hastalıkla yüzyüze olduğu görülmektedir.

Amerika’da böyle de ülkemizde farklı mıdır? Rakamlar ve oranlar değişse bile gidişat bizim ülkemizde de Amerika’dakine benzemektedir. Şöyle bir bakın. Önce kendi vücudunuza, boyunuzla kilonuza bakın. Göbeğinize, gıdınıza, belinize bakın. Beden kitle endeksinize ve vücut ağırlığınızın yağ oranına bakın. Sonra çevrenizde gördüğünüz diğer insanlara bakın.

Bir Türk vatandaşının ifadesi ilginçtir: “Üç yıl Uzakdoğu’da yaşadım ve hiç kilo fazlam olmadı, hatta buradan götürdüğüm kiloları orada kaybettim. Ardından Türkiye’ye geldim ve üç ayda beş kilo aldım!” yani, ülkemizde kilo almamıza yol açan bazı etkenler bulunmaktadır. Bunlar elbette farklı bir araştırma konusudur. Yine Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre en şişman olmayan kişilerin Antalya’da, en şişman kişilerin de Konya’da olduğu tespit edilmiştir. Her iki şehirde de yaşamış birisi olarak en dikkat çekici fark Konya halkının beslenme alışkanlıklarının yağ yapıcı ve şişmanlığa yol açıcı olduğunu görmemi sağlamıştır.
Hangi beslenme danışmanına giderse gitsin diyet yaparak kilo veren pek çok birey verdiği kiloların aynısını bir yıl sonrasında geri almaktadır. Beslenme ve diyet uzmanlarına giderek, Beslenme alışkanlığını değiştirerek veya tıbbi müdahaleler ile kilolar verilebilse de bu çoğu zaman kalıcı çözüm olmamaktadır. Gerek danışanlar gerekse beslenme ve diyet uzmanları ile diğer doktorların göz ardı ettiği başka bir etken bulunmaktadır. O da bireylerin psikolojileridir. Çoğu birey, beslenme alışkanlıklarının duygu, düşünce ve davranışlarımız tarafından yönetildiğinin farkında değildir. Tekrar tekrar yapılan diyetler, diyetisyenlerin kapılarını sıkça aşındırmalar, doktorlardan ve cerrahlardan çözüm beklentileri çoğu zaman işe yaramamaktadır. Halbuki asıl çözüm psikolojik diyettedir. Diyete başlamadan önce psikoterapiye giderek psikolojik diyet yapılmalıdır.
Diyet terapisi diğer kilo verme programlarında eksik olan şeyi size sağlar. Düşünsel terapi tekniklerinin uygulandığı bu yöntem sayesinde yeme alışkanlığınızı değiştirerek farklı düşünce sistemi oluşturmanızı sağlar. Bu, diğer programlar gibi kısa vadeli ve geçici değil kalıcı bir programdır. Bisiklet kullanmayı bir kez öğrenip hayat boyu unutmamak gibi psikolojik diyet terapisi ile hayat boyu yeme alışkanlığı kazanarak kilonuzu kontrol etmeniz mümkündür.
Eğer beş kilo fazlanız var ise her yıl bu fazla kilonuzun birer ikişer kilo artarak devam ettiğini göreceksiniz. Ancak, psikolojik diyetin nasıl yapılacağını bir kez öğrendikten sonra tartıya her çıkışınızda kilonuzun biraz daha azaldığını görecek ve sonraki yıllarda da kilonuzu koruyacaksınız. Kilo ver- yeniden al kısır döngüsünden sonsuza kadar kurtulacaksınız.

Yapılan araştırmalarda bireylerin alışkanlıklarını değiştirebildiği ve bunu hayat boyu koruyabildiği görülmektedir. Yapılan diyetlerden sonra geri alınan kiloları önlemek için düşünce yapınızı değiştirerek yeni yeme alışkanlığınızı koruyabileceksiniz. Bu terapi ile sizi yenilgiye sürükleyen düşünce ve inançlarınızı değiştirecek, gerçekçi düşünmeyi öğrenerek kendinizi daha iyi hissedecek ve gerçekçi hedeflere ulaşacaksınız.

Kilo vermenin özgüveni arttırdığını bilmekteyiz. Artan bu özgüven sayesinde daha güzel ilişkiler kurmak, daha iyi işlerde çalışmak, daha iyi etkinliklerde bulunmak ve yaşam kalitesini artırmak kaçınılmazdır. Sağlıklı ve çekici bir vücuda kavuşmak kendi vücuduyla barışık olmayı ve eşine karşı daha rahat ve istekli olmayı da getirerek cinsel yaşam kalitesini de arttırmaktadır.

İsveç’te yapılan bir araştırmada düşünsel diyet terapisi programına katılan bireylerin on haftada ortalama dokuz kilo attıkları ve bir buçuk yıl sonraki kontrollerde hiç kilo almadıkları görülmüştür. Diyet terapi programı diyet esnasında yapılabileceği gibi en uygun olanı diyete başlamadan önce yapılmasıdır. Altı-yedi seans süren bu terapi programında baltalayıcı düşünceler, yanlış davranışlar, akılcı hedef belirleme, yeme arzusunun üstesinden gelme, tokluk tanımını değiştirme, yiyecek konusunda ısrar edenlere hayır diyebilme, yeme isteğini erteleyebilme, sağlıklı alternatif düşünceleri öğrenme ve yeni kiloyu koruma gibi konularda beceri sahibi olacaksınız.

Yıllar önce okuduğum Yüzde Yüz Düşünce Gücü adlı kitapta “Her şey düşüncede başlar!” diye bir cümle vardı. Bazı bireyler sabah evden çıkarken havaya bakıp “bugün hava bozuk günüm kötü geçecek” der ve gerçekten gün onlar için kötü geçer. Ancak bazı bireyler de havaya bakarak “bugün hava kapalı ona göre giyinip çıkayım güzel bir gün beni bekliyor” der ve gün onlar için güzel geçer. Bu bağlamda ele alırsak yeme-içme, beslenme, kilo alıp verme, şişmanlık, zayıflık, blumia, anoreksiya, beden imgesi, bedensel özgüven vb birçok hususta düşünce yapısının etkisi yadsınamaz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Düşünsel Diyet Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Hasan KUL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Hasan KUL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan KUL Fotoğraf
Uzm.Psk.Hasan KUL
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi62 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hasan KUL'un Makaleleri
► Emdr Terapisi - Travma Terapisi Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Düşünsel Diyet Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kaygılı Çocuklar Mart 2016
► Aile ve Evliliğin Tanımı Aralık 2015
► Büyümemiş Erkekler Ağustos 2015
► Nereye Bakıyorsunuz? Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:24
Top