2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ev Dışında Beslenme
MAKALE #15211 © Yazan Dyt.Hilal DOĞAN | Yayın Ağustos 2015 | 2,913 Okuyucu
EV DIŞINDA BESLENME

Günümüzde aceleyle hızlı hazırlanan besinler, tüketmek, restoranda bir öğle yemeği yemek, bir mail aracılığıyla pizza ısmarlamak veya rahatlatıcı bir atmosferde seçkin bir akşam yemeği yemek artık sadece özel durumlarda yapılan aktiviteler olmaktan çıkmış, günlük yaşantımızın bir parçası haline gelmiştir. Dışarıda yenilen öğle yemeklerimizin sayısı neredeyse akşam yemeklerinin iki katıdır. Hatta kahvaltılar bile toplu bir market payına sahiptir. Sonuçta, tüketicinin besine harcadığı her bir doların yaklaşık yüzde 44 ü toplu beslenme sistemleri arasında paylaşılmaktadır.
Beslenme servisi, evdeki mutfakta hazırlanmayan her türlü besini içeren bir kavramdır. Öyleyse bizim için kimler yemek pişiriyor?
1994 yılından beri, hızlı beslenme servisi, klasik restoran anlayışının sınırlarının kısmen değiştrimiştir. Klasik restoranlar hala popüler olmalarına karşın sundukları hizmetlere ek olarak kendilerine özgü pişirilmiş ekmekler veya salata sosları gibi farklı hizmetleri de sunmaya başlamışlardır. Mönüler de geleneksel yöntemlerle pişirilmiş özel yemeklere rastlanmaktadır. Bunların yanında, çoğu restoran mutfakları yeni geliştirdikleri tatlarla birlikte düşük yağlı ve sodyumlu yemekleri de tüketiciye sunmaya başlamışlardır. Sonuç. Yeni bir beslenme tarzı.
Süpermarketler bile, tüketicilerine sundukları evde yemek için dışardan alın şeklindeki hizmetleriyle beslenme servisi sistemleri içine girmeye başlamışlardır. Bunun dışında, beslenme servisi sistemleri içinde havayolları, okullar, hastaneler, fabrikalar, tatil köyleri, sportif ve kültürel organizasyonlar, eve teslim edilen yemekler, para ile satış yapan otomatik makinelerde yer almaktadır.
Yemeklerinizi çoğunlukla nerelerde ve ne sıklıkla yersiniz? Yanıtınız ne olursa olsun, ev dışında yediğiniz durumlarda günlük besin alımınız etiketlenecektir.
EV DIŞINDA YEMENİN SAĞLIKLI YOLU
Ev dışında yemek, gereksiz para harcamanızın yanı sıra fazla miktarlarda kalori, yağ ve sodyum almanıza ve ihtiyacınız olan diğer besin öğelerini de daha az düzeyde tüketmenize neden olur. Bu yüzden, dışarıda yemeği planladığınız zamanlarda biraz daha dikkatli hareket etmeniz gerekir. Böylece hem keyifli hem de besleyici bir öğün tüketebilirsiniz.

RESTORANDA YİYENLER İÇİN ÖNERİLER
Dışarıda çok nadir olarak yediğiniz krema soslu bir pasta, normal düzenli yeme planınızı bozacak diye endişelenmeyin. Kendinizi suçlu hissetmeniz için herhangi bir neden yok. Sürekli dışarıda yiyorsanız, temkinli olmanız gerekmektedir. Yemek yediğiniz yer neresi olursa olsun, evde uyguladığınız düzgün beslenme şeklinin çok fazla dışına çıkmanıza gerek olmayabilir, sadece seçimlerinizde dikkatli olun.

ÖNCEDEN PLANLAMA
Restorana gitmeden önce plan yapın. Böylece, günüzü fazla kalori ve yağ almadan geçirebilirsiniz.
HAREKET PLANINIZI YAPIN.öğle yemeğinizi fazla yediyseniz, hafifi bir akşam yemeği planlayabilirsiniz veya yemek sonrası tatlı yerine taze meyve ısmarlayabilirsiniz. Sipariş verirken, planınıza bağlı kalın. Mönüdeki seçeneklerin etkisinde kalmadan yaptığınız plan dorusunda besinleri ve tüketeceğiniz miktarları seçin ve ısmarlayın.
Seçiminizi gün boyunca tüketeceğiniz besinleri de düşünerek yapın. Restoranda daha kalorili ve yağlı bir yemek tüketeceğinizi biliyorsanız, diğer öğünlerde daha az kalorili veya yağlı besinleri tüketin.
Restoranda yiyeceğiniz dengeli bir akşam öğünü için kahvaltı veya öğle yemeğini atlamaktan kaçının. Böyle bir strateji genelde tam tersi yönde işlemektedir. Çok aç olduğunuz zaman restoranda mönülerin çekiciliğine kapılmanız daha kolay olur.
RESTORAN SEÇİMİNİZDE DİKKATLİ OLUN.
Seçiminiz daha sağlıklı yemek siparişi verme yeteneğinizi etkileyebilir.
Çeşitli mönü seçenekleri olan restoranların müşterisi olun. Bu, seçiminizde çeşitlilik sağlar. Böylece, kalori, yağ ve sodyum miktarlarını isteğinize göre kontrollü bir şekilde ısmarlayabileceğiniz yemekler hazırlatabilirsiniz.
Çeşitlilik için etnik yiyecekleri deneyebilirsiniz. Sıklıkla tercih edilen etnik yemekler çin, İtalyan ve Meksika mutfağına ait olanlardır. Seçme şansnız varsa, çeşitli ülkelerde özgü yemekleri deneyebilirsiniz.
MÖNÜ DİLİNİ ANLAMAYA ÇALIŞIN .
Primevera, bearnaise, scalloped, tüm bu mönü terimleri ne anlam ifade ediyor.? Özellikle alacağınız kaloriler, yağ ve diğer besin öğelerinin miktarlarını kontrol altında tutmanız gerekiyorsa, restoran mönülerindeki terimleri ve pişirme şekillerini bilmeniz, siparişinizde kolaylık sağlayacaktır.
Buharda pişirilmiş sebzeler veya ızgara tavuk gibi kolay hazırlanan yemekleri tercih edin. Genelde, kolay hazırlanabilen yemekler daha az yağlı ve kalorilidir.
Az yağlı ile hazırlanan yemekleri tercih edin.
Mönü dilini tekrar gözden geçirin. Günümüzde, mönülerdeki yağsız ve light terimleri daha dikkatli bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bu mönüde belirtilen özelliğin yemekle tamamıyla aynı olduğu anlamına gelmektedir.

BİLDİĞİNİZ GİBİ YAPIN.
Mönüye ilişkin sorularınızda özel isteklerinizde ısrarcı ve gerçekçi olun. Tüketici istekleri ve memnuniyeti restoranlar için çok önemlidir ve gerekli uyarıları dikkate almak zorundadırlar.
Mönüdeki yemeğin tanımı yetersizse veya bilmediğiniz bir yemekse, hazırlanış şeklini ve içindekileri tek tek sorun. Aşağıda bazı sorun örneklerini bulabilirsiniz.
• sebzeler tarladan mı yoksa seradan mı geliyor? Salamura mı? Tereyağı veya margarin katılmış mı?
• Balık ızgara veya kızartılmış mı? Hangi yağ ile pişirilmiş ?
• Sos nasıl hazırlandı?
• Sosu yemekten ayrı olarak getirebilir misiniz?
• Sosun içinde krema var mı?
• Kızarmış patates yerine fırınlanmış patates veya salata alabilir miyim?
Çoğu restoran müşterisi için sos içerikleri bir bilinmeyendir. Örmeğin bearnaise sosu ile bolonez sosu arasındaki fark nedir? Hangisinin yağ içeriği düşüktür?
PORSÜYON BÜYÜKLÜKLER. Büyük porsiyonlar restoran servisinin kalitesini gösteren bir faktör olarak algılanmaktadır. Örneğin, 120- 180 lık et ,tavuk veya balık tabağı yeterli olacaktır. Özellikle gün boyunca yeterli oranda et grubundan besin tükettiyseniz.mönüde seçme şansınız varsa 360 gr bir biftek veya 180 gr fileminyum gibi seçenekler varsa daha az enerji ve yağ alıp, daha az hesap ödemek için küçük olan porsiyonu seçin.
Servis edilen porsiyon size büyük görünüyorsa, size büyük görünüyorsa, yarısını vermelerini isteyebilirsiniz veya yemek arkadaşınız ile paylaşabilirsiniz.
Mönüde ihtiyacınızı karşılayacak yemek bulamıyorsanız? Mönü dışında bir yemek sipariş verebilme seçeğinizi sorun. Yağ alımınıza dikkat ediyorsanız, ızgara balık veya tavuk göğsü veya tatlı olarak taze meyve veya az yağlı süt sipariş edebilirsiniz.
Evde olduğu gibi dışarıda yediğiniz durumlarda da çeşitliliğe dikkat edin. Alakart siparişi veriyorsanız, besin piramidi içindeki besin gruplarından birisini içermesine dikkat edin. Alakart, her bir yemeğin ayrı ayrı sipariş edildiği ve fiyatlandırıldığı anlamını taşımaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ev Dışında Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Hilal DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Hilal DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hilal DOĞAN Fotoğraf
Dyt.Hilal DOĞAN
Karabük
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Hilal DOĞAN'ın Makaleleri
► Ev Dışında Sağlıklı Besin Seçimleri Dyt.Alperen HASKÖYLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ev Dışında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sahurda Beslenme Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:06
Top