2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşlılıkta Beslenme;
MAKALE #15264 © Yazan Dyt.Emine DEMİR | Yayın Ağustos 2015 | 3,461 Okuyucu
Yaşlanma: Beden yapısı ve işlevlerinde süregelen değişikliklerin sonucudur. Dünyadaki her şey gibi insan da yaşlanır, yaşlanma anne karnında başlar ve ölene kadar devam eder.

Yaşlı bireyler, yetersiz besin tüketimleri ve beslenme sorunları nedeniyle toplumda öncelikli olarak beslenmelerine dikkat edilmesi gereken grup içerisinde yer alırlar. Yaşlılık döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması; sağlığın korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için gereklidir. Bakım ve tedavi gören yaşlıların uygun beslenme programlarına göre beslenmesi, sağlıklı ve kaliteli yaşam için önem taşımaktadır. Yaşlıların beslenme yetersizliği riskine sahip olmasında; sadece sindirim, emilim fonksiyonlarındaki bozulma veya kronik hastalıklar nedeniyle besin öğelerinin kullanımındaki azalma veya ilaç- besin öğesi etkileşimi değil sosyoekonomik sorunlar, çeşitli fiziksel ve davranışsal faktörler de etkili olmaktadır. Yani yaşlılar sadece hasta veya güçsüz oldukları için değil, ekonomik ve sosyal yaşantıları da beslenmelerini olumsuz yönde etkileyebileceği için risk altındadır.


Yaşlılığının sınıflandırılması;

65- 74 yaş; genç yaşlılık
75-84 yaş; ileri yaşlılık
85 yaş ve üstü; çok ileri yaşlılık

Yaşlılıkta beslenme sorunları;

Yaşlılık döneminde besinlerin fazla ya da dengesiz alımı söz konusu olabilir. Bunun sonucu da başlıca; obezite (aşırı şişmanlık), diyabet ( şeker hastalığı), kanser ve diğer kronik hastalıklardır. En önemli beslenme sorunu obezitedir. Obezite birçok konuda olduğu gibi ölüm oranını da artırmaktadır.


Yaşlılıkta beslenmenin önemi;

Yaşlılığa bağlı hastalıkların önlenmesinde, geciktirilmesinde ve tedavi edilmesinde beslenme etkin bir rol oynamaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme, fonksiyonel durumun sürdürülmesi ve sakatlıklardan korunmada önemlidir.

Genel beslenme önerileri;

1.Alınan besinlerin miktarı, bireyin ihtiyacı kadar olmalıdır, eksik veya fazla olmaması gerekir.
2.İlçemizde yaygın olarak tüketilen; yaylı ekmekler, kurabiyeler, kekler, poğaçalar, hamurlu çorbalar, kızartmalar, etin aşırı yağlı ve sakatat kısımları her yaş grubunda olduğu gibi yaşlılarda da riskli besinlerdir.
3.Basit şekerlerden (şeker, bal, reçel, pekmez) kaçınılmalıdır, kilo alımında etkili bir gruptur.
4.Fazla yağ tüketimimi, şişmanlık, kanser ve kalp- damar hastalıklarına neden olabileceği için aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
5.Besinler 3 ana öğün ve 2- 3 ara öğün şeklinde tüketilmelidir ve besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
6.Besinler yaşlının alabileceği kadar ve alışkanlıklarına benzer olmalıdır.
7.Haftada birkaç kez balık, derisiz tavuk veya yumurta tüketilmelidir. İyi pişmiş olmalarına dikkat edilmelidir.
8.Etli yemeklere yağ eklenmeden pişirilmelidir. Kıyma olarak verilmesi kolay tüketilmesini sağlar.
9.Özellikle kadınlarda osteoporoz riski fazla olduğu için, süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyum içerin besinler bol tüketilmelidir ve yarım yağlı veya “light” olanları tercih edilmelidir.
10.Günde en az 8- 10 bardak (1,5-2lt) su tüketmelidir.
11.Kuru baklagiller, posadan zengin tahıllar ve antioksidanlardan zengin meyveler( özellikle mor ve kırmızı meyveler) , yeşil ve sarı meyveler, karnabahar, lahana, pırasa soğan, sarımsak, turp gibi sebze alımları arttırılmalıdır.
12.Meyve ve sebzeler mevsiminde tüketilmelidir.
13.Meyve suları yerine taze meyve tercih edilmelidir.
14.Beyaz ekmek yerine; tam buğday, çavdar, yulaflı veya da kepekli ekmek tüketilmelidir.
15.Sebze yemekleri bitkisel sıvı yağlarda pişirilmelidir.
16.Sebzeler pişirilmeden veya salata yapmadan önce iyice yıkanmalıdır, sirke suyu kullanılabilir.
17.Ağır, kızartmalı hamur tatlıları yerine daha hafif süt tatlıları veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.
18.Nitrat ve nitrit içeren, salam, sosis ve sucuk gibi besinlerden kaçınılmalıdır.
19.Alkollü içki içilmemeli veya azaltılmalı ve günlük 50 mL’ geçmemelidir.


Not: Özellikle şeker hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek rahatsızlıkları ve kalp hastalıkları gibi diyet gerektiren hastalar, bir uzman kontrolünde diyet yapmalı ve yasaklardan kaçınmalıdır.

Belirtilen öneriler, diyet gerektiren hastalığı olamayan bireyler içindir, kişinin hastalığına göre değişmeler gösterebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaşlılıkta Beslenme;" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Emine DEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Emine DEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Emine DEMİR'in Yazıları
► Yaşlılıkta Beslenme Dyt.Aziz KILINÇ
► Yaşlılıkta Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Yaşlılıkta Beslenme Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ
► Yaşlılıkta Beslenme Önerileri Dyt.Aylin ÇERÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaşlılıkta Beslenme;' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kefirin Önemi; Ağustos 2015
► Beslenmede Balığın Önemi Ağustos 2015
► Ramazan Bayramında Beslenme Ağustos 2015
◊ Kahvaltının Önemi Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:47
Top