2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sonbaharda Beslenme
MAKALE #15316 © Yazan Dyt.Mesude EVİRGEN | Yayın Eylül 2015 | 2,915 Okuyucu
sonbahara meydan okuyun..

Kocaman bir ya mevsimini geride bırakıp adım adım sonbahar mevsimine giriyoruz. Peki sonbahara yönelik beslenme alışkanlıklarımız nasıl olmalı? Beslenmemizde nelere dikkat etmeliiz ?

Mevsim geçişlerinde özellikle soğuk havaya doğru bir geçiş varsa hasta olmamak için, olduysakta daha hafif derecede atlatmak için beslenmemize çok dikkat etmemiz gerekiyor. Neden mi? Sağlıklı beslenme vücudunuzu koruyucu bir kalkan olacaktır. Eylül ayına girmeye günler kalmışken yazın bilinçsizce yapılan diyetler, miktarsızca yenilen dondurmalar ya da güneşin rahatlığıyla yaptığınız kötü beslenme alışkanlıklarından uzaklaşmanın vakti geldi.

Bedeninizi ve ruhunuzu arındırın Eylül ayında kendinizi sağlıklı ve zinde olmak için kış aylarına hazırlama başlayın. Hangi besinleri nasıl tüketmeliyiz bu süreçte?

Sağlıklı ve yeterli beslenme bağışıklık sistemini destekleyen en önemli faktörlerdendir. Vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alması, protein, karbonhidrat ve yağ bakımından yeterli bir beslenme programı ile bağışıklık kalkanını her an çalışır halde tutabiliriz.

Domates de bulunan serbest radikaller, kalp damar hastalıkları ve kanser ile savaşır. Dikkat etmeniz gereken nokta; domatesin tüm bu yararlarını görmek için mevsiminde tüketin.

Acı biber, içerdiği kapsaisin maddesi sayesinde acı olmasından kaynaklanan ve metabolizmaya hız katarak bağışıklığınızı kuvvetlendirmektedir.

Beyaz çay, diğer çaylara kıyasla yüksek oranda antioksidan madde içermektedir. İçerisinde bulunan epigallokateşin-3-gallat polifenolü sayesinde metabozlizmanızı hızlandırarak kışa vücudunuzu hazırlamaktadır.

Bağışıklığınızı kuvvetlendirmeye süt ürünlerinden başlayın..
Hem sindirim siteminiz hem de bağışıklık sisteminiz için süt ürünleri özellikle kefir ve yoğurt beslenmenizde olmalıdır. Probiyotik yoğunluklu alerjilere karşı vücudu koruyarak iltihaplanmayı önlemektedir. 1 bardak kefir yaklaşık 140 kaloridir. Ancak yağ içeriği diğer süt ürünlerinden biraz fazladır. Sulandırarak ya da yağsız formda tüketebilirsiniz.

Yulaf ezmesi ile sağlıklı tahıllara yönelin…
Yulaf ezmesi lif içeriği yüksek bir tahıl ürünüdür. Özellikle beta-glukan içeren lif sayesinde bağışıklı sisteminizi güçlendirici etkisi bulunmaktadır. Beta-glukonlar enfeksiyona karşı vücudu korumaktadır. Bununla beraber kan şekerinizi dengeleyerek sindirim sisteminizi düzenlemektedir.
Domates ile renginize renk katın…
Domates yüksek oranda içerdiği A ve C vitamini ile hem bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlamaktadır. Likopen içeriği nedeniyle domatesin suyunu sıkıp içmenizi vitamin yoğunluğundan dolayı öneriyorum.

Bol bol sarımsak tüketiniz…
Sarımsak vücudu serbest radikallerden koruyan güçlü bir antioksidandır. İçerisinde bulunan allisin adlı antioksidan ile bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmektedir. Yemeklerinizde ister çiğ isterseniz pişmiş şekilde tercih edebilirsiniz.

Şeker ve türevlerini azaltın…
Basit şeker tüketimi vücut fonksiyon işlevine olumsuz etki etmektedir. Şeker tüketimi arttıkça bağışıklık sistemini baskılamaktadır. Şeker ve şeker ürünlerini azaltmanız sağlığınız açısından büyük önem taşımaktadır.

Kakao ile sütlerinizi lezzetlendirin…
Tüketeceğiniz gerçek kakaoda yoğun içerikli flavonoidler bulunmaktadır. Flavonoidler iltihap ve enfeksiyon oluşumunu önler bununla beraber yüksek antioksidan içeriğine sahiptir.

Yağlı tohumlara yer verin…
Ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumları her gün 1-2 porsiyon gibi tüketmenizi öneririm. E vitamini açısından zengin olan yağlı tohumların tüketim miktarına dikkat edin. Dikkat etmeniz gereken yağlı tohumların çiğ olarak tüketilmesidir.

Kefir, protein, Ca ve lesitin içeriği ile yağ yakımına yardımcı probiyotik bir süt ürünüdür. İçerisinde bağışıklık sisteminizi kuvvetlendiren probiyotikler bulundurmaktadır.

Kuru baklagiller ve soya fasülyesi, hayvansal kaynaklı proteinlere göre daha az miktarda yağ içermektedir. Soya fasülyesi aynı zamanada içerdiği yüksek oranda kolin enzimi sayesinde karaciğerden yağ atımını sağlamaktadır. Bağırsak sağlığınızı ve sağlığınızı koruyucu etkisi ile mutfaklarınızda sıklıkla tüketmelisiniz.

Sıvı tüketimine mevsim geçişlerinde de dikkat etmeniz gerekmektedir. Destekleyici ve sağlıklı içeceklerden bitki çayı, soda, ayran, kefir ya da taze sıkılmış meyve sularını tercih edebilirsiniz. Alkol tüketeceğiniz günlerde beslenme programınız size özel hazırlanıp uygun miktarlarda önerilen tüketim doğru olacaktır. Kafeinli içecekler uzak durulması gereken ve masum olmayan içecek grubudur. Kahve ve çayın önerilen miktardan fazla tüketimi vücutta diüretik etki yaratarak su atımına neden olacaktır. Metabolizmanızın hızlanması ve sindirim problemi yaşamamanız açısından günde en az 2-2.5 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

Diyetisyen / Beslenme Uzmanı Mesude EVİRGEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sonbaharda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Mesude EVİRGEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Mesude EVİRGEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Mesude EVİRGEN'in Makaleleri
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Ferin BATMAN
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Sonbaharda Beslenmeye Dikkat Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sonbaharda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Seyahatte Beslenme Haziran 2016
► Yaz Diyetinin Tam Zamanı ! Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:40
Top