2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaz Tatilinde Öğretmen, Öğrenci ve Aile Olmak
MAKALE #15332 © Yazan Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER | Yayın Eylül 2015 | 3,043 Okuyucu
Ozan Arif kendini tanıtır iken söze şöyle başlar her zaman “Ben benden başlayayım kurala uysun diye, Bilenler bilir amma bilmeyen duysun diye”
Aile ve Öğrenci der iken sıra geldi bize…

Çiçeklerimizin Bahçıvanları olarak biz ne yapacağız yaz tatilinde ve burada iğneyi kendimize batırma vakti geldi de geçiyor bence…

Öğretmenler yaz tatilini değerlendirir iken;

Öncelikle Fiziksel, Zihinsel, Ruhsal, Sosyal ve Duygusal rahatlama için sene boyunca bulunduğun ortamdan farklı bir ortama tatile ailece çık ve Beynini şaşırt… Bütünsel huzuru yakala.

Şaşıran beynindeki bilgileri güncellemek için bol bol oku… Okumalarında branş bilgin yanında genel kültür bilgileri ve öğrencilerinin ilgilendiği bilgilere de ağırlık ver…
Fiziksel sağlığın için uyku, beslenme ve spor yapmaya gerekli özeni göster Çünkü Atamızın dediği gibi “Sağlam Kafa Sağlam Vücutta Bulunur”…

Öğretmenler okul zamanı işine odaklandığı için ihmal ettiği ailesine bol bol zaman ayırması ve kaliteli zaman ayırması en önemli ve zorunlu ihtiyaçtır. Bu zaman geçirme sürecini sadece çekirdek aile düzeyinde değil; akrabalar, hısımlar ve dostların ailece ziyaret edilmesi, aileler ve çocukların kaynaşması açısından önemlidir. Aile olarak huzur içinde olan öğretmen bu huzur ortamından dolayı işinde daha başarılı olacaktır. Ayrıca çocukların ve eşinde sosyalleşmesi ileride aile içinde yaşanacak sorunlarında ortaya çıkmadan önlenmesine yardımcı olur.

Mesleki ve Kişisel Gelişimimiz ile ilgili bol bol kitap okumalar yapılmalı, olanaklar var ise bunların uygulamalı eğitimlerine katılarak tecrübe edinilmelidir. Artık bilgisi çok olan öğretmen değil bilgisini aktaran, kendisini dinletebilen, sınıf yönetimini başarılı bir şekilde uygulayabilen kısacası Bilge Öğretmen makbuldür. Bunun yolu ise mesleki bilgisini etkili bir şekilde aktarabilecek kişisel bir donanıma sahip olabilmek ile mümkündür.

Üç yazımın geneline bir sonuç ekleyecek olur isem;
Öğrencinin başarı için bu üç unsurun(Aile – Öğrenci – Öğretmen) hazırbulunuşluk düzeyleri yüksek olur ise eğitim ortamından en yüksek verim elde edilir. İlgili, anlayışlı ve destek olan bir aile, bilgisinin yanında anlayışlı ve destek olan bir öğretmen ve sorumluluklarının farkında olan gereklerini yapan bir öğrencinin bulunduğu her eğitim ortamında başarı kaçınılmazdır.

Ara Tatil Nasıl Değerlendirilmeli?
8 ay önce ekleyen Alpaslan YURTSEVER 0

Değerli öğrencilerim, meslektaşlarım ve velilerim ara tatile girmiş bulunmaktayız..

Niçin bu yazı tatil başlangıcından 2-3 gün sonra yazıldı diye sorduğunuzu duyar gibiyim…

Adı ne olur ise olsun tatile girdik biraz zihin, bedenimi, duygularımı ve ruhumu dinlendirelim dedik. Ondan sonra okuyalım, yazalım, çalışalım diye düşündüm…

Şimdi ise yazma zamanı, www.aktuelegitim.com ‘da zaman buldukça yazmaya çalışıyorum. Bir yandan görüşmeler ve iş ortamı, bir yandan bol bol okumalar, bir yandan bitirmeye çalıştığım kitap yazımı, bir yandan eğitim, seminer ve koçluk görüşmeleri der iken oldukça bütün olarak yoruldum. 2-3 gün dinlenmenin çok faydasını gördüm kendimi zıpkın gibi ya da çifte su verilmiş ötüken çeliği gibi hissetmekteyim. Bu güç ve enerji ile hem masama kitabı, elime kalemi aldım. Biraz okuma ve dinlenmelerde ise yazım çalışmalarına başladım.

Öğrenci, tatili öğrenci gibi, öğretmen, öğretmen gibi, Veli de Veli gibi tatili değerlendirsin diyerek başlıyorum…

Sanki bu nasıl olacak diye sorduğunuzu duyar gibiyim…

Öğrencinin ilk yapacağı iş bugüne kadar olan sadece ilk dönem okuduğu sınıfın birinci dönemi değil geçmiş bilgi ve deneyimleri ile yüzleşerek geçmişteki eksiklikleri tamamlamak için çalışmalı… Sonrasında bol bol okumalı zihinsel güçlenmeyi sağlamalı, sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve spor yapılarak bedensel güçlenme, arkadaş, eş -dost ziyareti ile sosyal gelişim sağlama, …vb. alanlarda gelişim sağlanarak bütünsel gelişim sağlanmalı…

Bütünsel gelişim sağlandıktan sonra akademik başarı gelecektir. Önemli olan sizin mutluluğunuz arkadaşlar… ileride olmak istediğiniz hedefinizi hayal edin ve bu hayale uygun şekilde yaşamınızı düzenleyin…. Önemli olan o hayalinize ulaştığınız anı sık sık canlandırmanız ve o ana ulaşmak için yapmanız gerekeni yapmanızdır. Sadece siz istediğiniz için yapmak istediklerinizi yapın ki; başarıdan ziyade süreçten haz alın, süreçten haz aldığınız zaman ders çalışma devamlılık arz edecektir. Başarıyı getirende zaten bir durumun devamlılık arz etme halidir.

Öğretmen arkadaşlarım için ise biraz dinlenme bütünsel (Fiziki, Ruhi, Zihni, Sosyal…vb) olarak sağlığı için tedbir almalı akademik bilgisinin yanında kişisel gelişimine yönelik okumalar, izlemeler ve eğitimler alarak kendilerini yenileme/gelişimlerini artırmaları gerektir. Görev yaptığı okuldaki öğrencilerin yaş grubunun gelişim ve öğrenme özelliklerine uygun araştırmalar ve okumalar yaparak kuşaklararası iletişim çatışması çözecek bilgileri içselleştirmeleri sağlamaları gerekmektedir. Aileleri ile zaman geçirerek ev ortamının huzur ve destek ortamına dönüştürmesi lazımdır. Bu gelişim/değişim ve dönüşüm çalışmaları okullar başladığı zaman ev ve okul dengesini kurmada katkı sağlayacaktır.

Anne-babalar siz ki; öğrenciyi başarılı kılacakların en başında gelenlersiniz. Lüften bu taşıdığınız gücü önemseyin ve harekete geçirin. Birilerinin zannettiği gibi keramet öğrencide ya da öğretmende değil sadece asıl güç sizde değerli aileler…

Yunus Emre, bir beyitin de “Söz var eğe başı, söz var kestire başı” der. Evet anne-baba olarak çocuklarımız iletişimde bulunur iken öyle bir söz söyleyelim ki çocuklarımızın başı eğilsin” yoksa iletişim çatışmaları yapıyoruz ve “Kaş yapar iken göz çıkarıyoruz” çocuklarımızı ders çalışmaya hayallerine ulaştırmak ister iken; derse, ders öğretmenlerine, arkadaşları/kardeşlerine ve en önemlisi kendinize düşman ediyorsunuz… Amaç üzüm yemek iken bağcıyı dövme konumunda buluyorsunuz kendinizi…

Bu ve benzeri problemlerin oluşumunu önlemek veya oluşmuş olan problemleri çözmek için iki konuyu iyi bilmek lazım…

Birincisi iletişim kurduğumuz kişinin gelişim özelliklerini, ikincisi ise Etkili İletişim bilgisi… Öncelikli olarak iletişim kurduğumuz kişinin yaşına uygun tüm gelişim özelliklerini iyi bilmeli, bunun içinde bol bol okumalı, seminer ve eğitimlere katılmalı, kısacası bir bilene danışarak eksik bilgilerini tamamlayarak ergen deyimi ile “kimle dans ettiği bilmeli”.

İkinci olarak kimle dans ettiğimizi biliyorsanız çıkın dansa ve çocuklarınız ile iletişim kurun… İletişimde başarılı olmak istiyor isek kim ile dans ettiğimiz kadar nasıl dans etmeni kurallarını da iyi öğrenmek gerektirir… Bu da genel ve genç ile iletişim bilgilerine sahip olmak ile mümkün hale gelir. Evet sağlıklı bir iletişim ve istenilen değişim için bilgi boyutundan çıkıp bilgelik boyutuna geçmek lazım bu ise öğrenilen bilgiyi uygulamak ile olur. Sizler çocuklarınız ile sağlıklı ve etkili iletişim kurdukça ve onların hayalleri/hedefleri üzerine düşünmelerini sağladıktan sonra buraya nasıl ulaşacağını sorduktan sonra emin olun onlar o hedeflerine ulaşmak için yapması gerekenleri yapacaklardır. Yaptıkları zaman eksik ve hataları olduğunda eleştirmek, rencide etmek yerine tekrar bu durumu nasıl düzelteceğini sorarak onların doğru yolu bulmasını sağlayabilirsiniz. Siz onların yerine bir şey yapmayın nasıl yapacaklarına rehberlik edin yeter onlar başarırlar… Hani yıllar önce emekler iken yürüyemiyorlardı. Ayağa kalktıklarında sık sık düşüyorlardı eğer düşüyorlar diye siz sürekli eleştirseniz ve kucağınızda taşısaydınız. Şuan yürüyemezlerdi sizde büyüdükleri için taşıyamazdınız. Rahat olun ve çocuklarınıza rehberlik ederek Rahat olmalarını sağlayın. Göreceksiniz mükemmel şeyleri başaracaklar… Siz onlar ile onlarda sizler ile ömür boyu gurur duyacaklar…

Herkes işini daha iyi yapmak için kendini geliştirecek, kendisi gelişince otomatikman iletişimde olduğu herkes değişecek ve gelişecektir.

Geçen yazımda yaz tatilinde Anne-Baba olabilmek üzerinde durdum. Bu yazımda ise siz değerli öğrencilerim yaz tatilini nasıl değerlendirir iseniz süreci iyi yönetmiş ve hedefinize katkı sağlamış olursun.

Değerli çiçekler okul zamanı çok yorulmuş ve tatili hak etmiş olabilirsiniz ki bence de hakettiniz. Tatil dendiği zaman bizde yanlış ve sorunlu bir tatil algısı var. Bol bol uyuma yada sabahlara kadar uyumama, bol gezme, Teknolojik aletlere takılma… vb. gerçek şu ki tatil yada dinlenme bu değildir. Dinlenmenin amacı beyni boşaltarak yeni gelecek bilgilere yer açmaktır. Boşaltarak deyince yanlış anlamayın doluyor da üstüne bilgi almıyor mu? demeyin. Burada boşaltmak kafamızdaki bilgilerin örgütlenmesini sağlayarak organize ederek düzenli şekilde depolama demektir. Şöyle örneklendirebiliriz; evde odanıza ne getirirseniz rastgele atıyorsunuz ve Oda yeni şeyleri almıyor odaya girmek istemiyorsunuz sonra sakin gününüzde gidip herşeyi yerli yerinde düzenliyorsunuz. Düzenleme işlemi tamamlanınca, o oda daha çekici geliyor ve odaya girip odadan çıkmamak istiyorsunuz.

Pekala zihnimizi boşaltmamız ve bilgi için çekici hale getirmek için neler yapmalıyız. Bunları aşağıdaki maddeler halinde sıralayabiliriz.

1.Fiziksel Gelişimizi sağlıklı tutabilmek için; düzenle beslenmeye, uyku düzenimize, spor yapmaya özen göstermeliyiz.

2.Sosyal Gelişimizi sağlıklı tutmak için arkadaşlarına, ailene ve çevrene zaman ayırıp ve vakit geçirmeliyiz. Özellikle akraba ziyaretine gitmeliyiz bu vesile ile akrabalık bağlarımızı güçlendirmeliyiz.

3.Duygusal Gelişimimizi sağlıklı tutmak için sosyal gelişim için yaptıklarına ek olarak müzikle ilgilenmek, resim yapmak, şiir yazmak/okumak, makale yazmalı ve okumalıyız.. vb.

4.Zihinsel Gelişimin sağlıklı olması için bol bol okumalı ve okuduklarının üzerine düşünmeli, düşüncelerini sözlü yada yazılı olarak dile getirmelisin? Özellikle gelecek seneki sınıf düzeyinde başarılı olmak için geçen senenin konularını tekrar etmeli, bol bol test çözerek pekiştirmeli ki unutulmasın çünkü gelecek yıl göreceğin derslerle bağlantı kurmanı sağlasın

5.Kişisel gelişimini sağlıklı tutmak için diğer gelişim alanları (Fiziksel, Sosyal, Duygusal ve Zihinsel) için söylediklerimizi yapmanız yeterlidir. Bu söylenenler yapıldığında Kimliğin, Kişiliğin ve Şahsiyetin olgunlaşacaktır. Bu olgunlaşan güç ile ne yapacaksan kendin için yapacaksın ve gerçek mutluluğu bulacaksınızdır.

Kendi istediğin için yaptığın her davranış senin için anlamlıdır ve başarı getirir. Hedefine ulaşmak isteği sana ait olduğu sürece hedef gerçekleşmiş demektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaz Tatilinde Öğretmen, Öğrenci ve Aile Olmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alpaslan YURTSEVER Fotoğraf
Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER
Kahramanmaraş (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER'in Yazıları
► Aile Olmak Psk.Namık ACAR
► Sağlıklı Aile Olmak Psk.Kemale GÜNHAN
► Aile Olmak ve Aileyi Korumak Psk.Kemale GÜNHAN
► Çocuk Egemen Aile Olmak Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaz Tatilinde Öğretmen, Öğrenci ve Aile Olmak' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Okumak , Nasıl Okumak? Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:38
Top