2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Vermekte Zorlanan Bireylerin Kabusu ''insülin Direnci''
MAKALE #15340 © Yazan Dyt.Güler ENGİN | Yayın Eylül 2015 | 4,832 Okuyucu
İNSÜLİN DİRENCİ:

Vücut yeterli insülin üretebildiği halde etkili olarak kullanılamamasıdır. İnsülin direnci geliştiğinde;glikoz hücrelere giremez,kullanılamaz ve kanda glikoz miktarı yükselir.Zamanla tip 2 diyebete dönebilen bu rahatsızlık günümüzde oldukça yaygındır.

Glikoz vücudumuzun temel enerji kaynağı olup bütün hücrelerimiz tarafından kullanılır. Glükoz, işlevini pankreas tarafından salgılanan ve insülin denilen bir hormon sayesinde yerine getirir. Hücre zarında insülin reseptörü adı verilen bölgeye bağlanan insülin, glikozun yakıt olarak kullanılmak üzere hücre içine girmesini sağlar. Yeterli glikoz bulunamaması halinde vücudumuz ikinci ve üçüncü enerji kaynaklarına yönelmek zorunda kalır ve sırasıyla hücrelerin, dokuların ve nihayet organların bozulmasına yol açar.

Bazı hasta gruplarında risk özellikle daha yüksektir. Kırk yaş üzeri, vücut kitle indeksi 25 kg/m2'nin üzerinde, bel çevresi kadınlarda 80 cm, erkeklerde 94cm'den fazla olan bireylerde insülin direnci mutlaka araştırılmalıdır.

Ailesinde şeker hastalığı öyküsü olanlar,daha önceki yıllarda hipoglisemi teşhisi koyulanlar,genelde aile bireylerinde göbeklenme sorunu yaşayanlar en riskli kişilerdir.Herhangi bir nedenle yapılan sağlık taramalarında trigliserit yüksekliği, HDL kolesterol azlığı, ürik asit fazlalığı, tokluk şekeri yüksekliği, HbA1c yüksekliği saptananlarda insülin direncinin gelişme olasılığı beklenen den yüksektir.

İNSÜLİN DİRENCİ NASIL HESAPLANIR

Özellikle klinik çalışmalar için kullanılan birçok test bulunmaktadır ancak günlük pratikte kullanımları sınırlıdır. Çoğunlukla hastanın klinik bulguları ve açlık insülin düzeyi ile insülin direnci hakkında karar verilir.

HOMA-IR (açlık kan şekeri x açlık insülini / 405) en çok kullanılan hesaplama yöntemidir. HOMA-IR'nin 2,5'in üzerinde olduğu durumlarda insülin direncinin olduğu kabul edilmektedir.

NOT:Hastadan 12 saatlik açlık kanı alınır. Bu kandan açlık kan şekeri ve insülin seviyesi ölçüldükten sonra iki değer birbiriyle çarpılıp 22.5 'a bölünür. Bu yolla HOMA-IR değeri mmol/L olarak hesaplanmış olur. İki değer çarpılıp 405'e bölünürse mg/dL olarak sonuç çıkar.

İnsülin direncinin tanısı için klinik araştırmalar sırasında kullanılan diğer yöntemler ise şunlardır;
_Açlık insülin, HDL kolesterol ve trigliserid düzeylerinin ölçümü
_Hiperinsülinemik öglisemik klamp testi. 2 saat süren, hastaya aynı anda serum şeklinde insülin ve glukoz verilerek yapılan bir testtir.
_Modifiye insülin sekresyon testi. 2 saat süren, hastaya aynı anda serum şeklinde octreotid, insülin ve glukoz verilerek yapılan bir testtir.
_Damardan veya ağızdan verilen şeker yüklemesi ile insülin ve kan şekerlerinin seri ölçümü

İNSÜLİN DİRENCİ KİLO VERMEYİ NASIL ETKİLİYOR

İnsülin direncinin kilo vermeyi zorlaştırdığı doğrudur. İnsülin direnci olanlar daha çok acıkır, hafif bir hareketle hemen yorulur. Ancak sabırla uygulanan bir sağlıklı beslenme programı ve düzenli yapılan ve performansa göre giderek yoğunlaştırılan bir spor programı ile zamanla bu zorluk yenilir, insülin direnci kırılır. "Bir süre diyet yapıp kilo vereceğim, sonra her şeyi yiyebilirim, sporu bırakabilirim" düşüncesi yanlıştır, hayat boyu sağlıklı beslenme ve yeterli egzersiz şarttır. Kilo vermek için yemekleri azaltmanın yanında, glisemik indeksi düşük, kalori içeriği az, posa içeriği yüksek ve tok tutan yiyeceklerin seçilmesi de lazım. Genellikle insanlar spor yapmadan, sadece yemeyi azaltarak ya da öğün sayılarını azaltarak ve çok hızlı kilo vermek istiyor. Yıllar içinde alınan kilonun öyle hemen bir çırpıda verilmesi tabi ki mümkün değil. Harcadığı kaloriden daha az kalori alan birinin kilo vermemesi düşünülemez. Az yenildiği halde kilo verilemiyorsa yeterli spor yapılmıyor demektir.

İNSÜLİN DİRENCİNİN SEBEP OLABİLECEĞİ HASTALIKLAR

İnsülin direnci ve obezite ile kanser arasında ilişki saptanan çok sayıda çalışma vardır. Yemek borusu, Kalın bağırsak, Safra yolları, Pankreas, Meme, Rahim, Yumurtalık, Prostat, Böbrek, Mesane, Tiroid ve Lenf kanseri riskini artırdığı yapılan birçok bilimsel çalışmada gözlemlenmiştir.Ayrıca insülin direnci, şeker hastalığı, inme, kalp damar hastalıkları, ateroskleroz, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, lipid yükseklikleri, polikistik over hastalığı ve infertilite gibi birçok hastalık için suçludur. Alzheimer (bunama) ile insülin direnci arasında bağ olduğu da saptanmıştır.


İnsülin direnci diyabete giden yolun başlangıç noktasıdır. İnsülin direncinin belirtileri ve yarattığı sorunlar aşamalara göre değişecektir fakat ilk işaretler şunlardır;

*Tatlı krizleri
*Unlu,şekerli hamurlu gıdalara düşkünlük
*Sık acıkma
*Gece yemekleri
*Yemeklerden sonra uyku hali
*Yorgunluk
*Terleme
*Çarpıntı
*Çabuk öfkelenme
*Konsantrasyon bozukluğu ve unutkanlık
*Baş ağrıları
*Uyku apnesi


İNSÜLİN DİRENCİNDE DİYET TEDAVİSİ

_Şişman bireylerin kilo vermesi, insülin direncini kırabiliyor. Kilosunun yüzde 10'unun kaybetmesi bile büyük avantaj haline gelmektedir.

_Kilo vermenin ise ilk adımı gün içerisinde düzenli ve sağlıklı beslenmekten geçmektedir

_Düzenli beslenmek için gün içerisinde 3 ana ve 3 ara öğünden oluşan bir beslenme programı hazırlanmalıdır.

_Sabah 9:30 'u görmeden kahvaltıyı bitirmeli ve her üç saate bir öğün eklemeliyiz.Bu durumda altıncı öğünümüz olan gece ara öğününü ise 22:00 'da yaparak günü tamamlamış oluyoruz.

_Sağlıklı olmak için ise sebzeler, meyveler, tam tahıllar, kurubaklagiller ve düşük yağlı sütler dengeli bir şekilde alınmalıdır.

_Örneğin;günde ortalama 3 porsiyon kadar meyve tüketmeli ve yaklaşık ortalama 2 porsiyon kadar da süt ve türevlerine muhakkak diyetimizde yer vermeliyiz.

_Tahıl ve et grubunun ise porsiyon miktarları ise; kilomuz ve boyumuzu içeren RMR hesabı ve ardından FAF değerinin beslenme uzmanı tarafından hesaplanıp diyetinize eklenmelidir.

_Karbonhidrat sayımı, değişim listeleri karbonhidratları monitorize etmek, glisemik kontrole ulaşmak için anahtar stratejidir.

_FDA tarafından onaylanmış, şeker alkolleri ve enerji içermeyen tatlandırıcılar, belirlenmiş günlük maksimal dozlarını aşmamak kaydıyla kullanılabilirler.

_Düşük glisemik indeksi ve glisemik yükü olan;posa ve diğer besin öğeleri yönünden de zengin besinler( tam tahıl ürünleri, sebzeler, kurubaklagiller) insülin direnci olan bireylere önerilebilir.

Bu konuda beslenme de dikkatli tüketlimesi gereken besin maddelerinin tablosu da aşağıda ekte bulunmaktadır.

GLİSEMİK İNDEKSİ YÜKSEK OLAN BESİNLER

*Çay şekeri (sukroz), glukoz, maltoz
*Reçel, marmelat, pekmez, bal
*Tatlılar
*Kurabiye, kek, pasta
*Patates
*Beyaz ekmek
*Beyaz pirinç, şehriye, erişte, makarna
*Mısır ve mısır ekmeği, mısır gevreği,
*Bisküvi, çikolata, gofret
*Pancar kökü
*Muz, incir, üzüm
*Kuru meyve (kayısı hariç)
*Hazır meyve suları (meşrubatlar)
*Gazlı içecekler (asitli meşrubatlar, gazoz, soğuk çay vb.)
*Kavun, karpuz

DİPNOT;

Her gün en az 45 dakika sürecek ortayüksek tempoda yürüyüşleri hayata geçirmeyi ihmal etmeyin. Böylece spor yaparken kaslarınız ortamda olan şekeri kolayca kullanacak ve insüline ihtiyaç duymadan kalori yakımı başlayacaktır. Eğer düzenli aktiviteye devam ederseniz yağ yakıcı enzimler devreye girecek, depolanan yağlardan da kolayca kurtulmaya başlayacaksınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilo Vermekte Zorlanan Bireylerin Kabusu ''insülin Direnci''" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Güler ENGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Güler ENGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Güler ENGİN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi34 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Güler ENGİN'in Yazıları
► Ir(İnsülin Direnci) ve Beslenme Dyt.Aziz KILINÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kilo Vermekte Zorlanan Bireylerin Kabusu ''insülin Direnci''' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:56
Top