2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diz ve Bacak Estetiği
MAKALE #1535 © Yazan Prof.Dr.Ahmet KARACALAR | Yayın Ağustos 2008 | 23,217 Okuyucu
Diz bölgesi uyluk ve bacağın geçiş noktasındadır. Bu stratejik konumu nedeniyle ayrı bir önem kazanır. Etek ya da kısa bir elbise giyildiği zaman merkezdeki konumu ve ayrıntıları ile bacak estetiğinde ön plana çıkar. Diz çevresi estetik konturunu alttaki anatomi belirler. Uyluk ve bacak kemiklerinde kasların yapıştığı çıkıntılı bölgeler vardır. Bu nedenle diz çevremizde dış bükey kavislerin olması normaldir. Ancak bölgedeki doku kalınlığı 2-3 cm yi geçiyorsa diz estetiği bozulur. Dizin iç yanındaki fazlalıklar, bacak iç yüzü boyunca zarif bir şekilde akması gereken silüeti kırarak bacakların olduğundan daha kısa görünmesine neden olur. Ayrıca bacak bacak üstüne atıldığı zaman oluşan çekici tabloyu bozar. Çünkü bu hareket, basınçla diz iç yanı fazlalıklarının daha çok belirgin olmasına neden olur.

Diz kapağı üzeri bölgesi, uyluk olarak adlandırdığımız diz kapağından kasık bölgesine kadar olan bölgenin sarkmasını hemen gösterir. Diz kapağı üstü sarkan dokuyla örtülmeye başlar ve bölgede deri katlanmaları oluşur. Bacakla ilgili estetik kusurlar arasında eğrilik, incelik ya da kalınlık ve kılcal damar sorunları olarak ön plana çıkıyor
Bacak estetiğinde, basitce liposuctionla yağ alma işlemi bacakları güzel fakat bölgesel yağ fazlalığı olan kişilerde uygundur. Çimdik testi ile liposuctiondan fayda görüp görmeyeceğiniz anlaşılır. Çimdik yapan parmaklar arasında 3 cm lik bir kalınlık varsa liposuctiondan yarar görürsünüz.

Bacak estetiği güzel olmayanlarda ise liposuction yerine, pek çok işlemin birlikte kullanıldığı bacak şekillendirme ( liposculpture, liposhaping ) gerekir. Bu şekillendirme işleminin özelliği seramik vazo yapan seramikciler gibi çepeçevre yapılır. Bacak,uyluk ve diz bölgesi arasındaki uyum göz önünde tutulur. Bazı bölgelerde yağ almak, bazı bölgelere tam tersi yağ hücresi vermek, doku içi bantların gevşetilmesi, bazen miniliftler, kas tonusu arttırma işlemleri ve derinin mikrodolaşımını düzelten yöntemler bir arada uyumlu bir şekilde kullanılmaldır. Bunlar bacağın kontur estetiğini oluşturur. Bacak derisinin de pürüzsüz,yumuşak, kılsız ve kılcal damarlarının da olmaması gerekir. Mikrodermabrazyon dediğimiz üst ölü tabakanın yok edilmesi işlemleri ve lazerle bu sorunlar çözülür.

Deri esnekliği yapılan işlemleri ve kapsamını belirler. 40 yaştan sonra esneklik bozulsa da bireysel değerlendirmeler daha önemlidir Dokuda çatlakların olması, yaş genç olsa bile doku kalitesinin bozulduğunu gösterir. Doku kalitesinin bozulmuş olduğu durumlarda cerrahi “firming-smoothing” işlemleri gerekir. Bunlar temel olarak kasık bölgelerine gizlenen lifting işlemleridir. Firming-smoothing bacak şekillendirme de bir başlıktır. Bu başlığın altında cerrahi girişimler yanında endormoloji gibi cerrahi olmayan yöntemler de yer alır. Hatta firming-smoothing kremler bulunmakla birlikte, bunlar sadece bacak konturu düzeltikten sonra bacak derisi yumuşaklığı için tedaviye eklenir.

Diz çevresi estetiğinde işlem 1-2 saat sürer. İşlemden sonra kişi evine gidebilir. Sosyal hayattan çekilme söz konusu değildir. İyileşme süreci normal yaşam süreci içerisinde devam eder. Bacak şekillendirme ise daha uzun bir işlemdir. Günümüz modern yaklaşımlarda iyileşme sürecinin yatarak geçirilmesi söz konusu değildir. Aktif iyileşme dediğimiz yaşam içerisinde iyileşme daha önemlidir. Liposuction sonrası aktivitenin bacak ödemini azalttığı ve şekillenmeye katkıda bulunduğu artık kabul ediliyor.

Bacak ve diz estetiğinde yağlar alınarak şekillendirme yapılırsa tekrarı gerekmez. Bedenimizdeki yağ hücrelerinin sayısı sabittir. Tekrar çoğalamazlar. Ancak deri kalitesi iyi olmayan kişilerde küçük rötuşlar gerekebilir.

Özellikle “superdry” teknik diz çevresi ve bacak şekillendirmede klasik liposuctiona göre farklı avantajlara sahiptir. Tamamen kansız bir şekilde, doku altına hiç bir sıvı ya da madde vermeksizin ve üstelik yağ hücrelerini olabildiğince sağlam bir şekilde alınmasını sağlar Teknikte, bir kompresyon cihazı ile diz çevresi ve bacak bölgesi yağ dokusunda kansız bir ortam elde edilir. Özellikle bacak bölgesi yağ tabakası tek katlı olduğundan çok özenli ve hassas bir yağ alma işlemi gerekir. Superdry teknik bunu sağlar. Çünkü işlem sırasında dokuda şişme olmaz. Bu durum tam olarak bize değerlendirme şansı verir. Karşı bacakla doğru ve kesin karşılaştırma fırsatı verir ve simetriyi sağlamada çok yararlıdır. Bu teknikle alınan yağ hücrelerinin çoğu canlıdır ve hastanın bedenini şekillendirme de ya da yüz gençleştirme de kullanılabilir. Klasik yağ alma işlemlerinde ise hücrelerin çoğu parçalanmaktadır, bu nedenle klasik liposuctionla elde edilmiş yağlar verildiği yerde kısa süre içerisinde erir.

Baldır bölgesindeki kaslar çok fazla gelişmiş ( doğumsal ya da spora bağlı ) ise, alt bacak bölgesinde hantal ve kaba bir kalınlık oluşur. Botoksla kasın bazı noktalarına enjeksiyonlar yaparak bu kalınlığı azaltmak mümkündür.

Bacaktaki kusurlar her zaman yağ fazlalığından oluşmaz. Bacak çarpıklıklarının altında yatan en önemli sorun bacak kemiği eğrilikleri ya da çocuk felci gibi kas sorunlarıdır. Bu durumlarda kamuflaj estetiği yapılır. İç bükey olan kontur çizigilerine yağ hücresi enjeksiyonu ya da aşırı zayıflık görülen yerlere slikon implant ideal çözümler olarak öne çıkar.

Bacak kontur ve silüeti düzgün olsa da bölgede ki kılcal damarlar da ( örümcek şeklinde ya da dallı budaklı ) bacak estetiğini bozan yüzeysel sorunlar arasında söz edilmelidir. Günümüzde lazer ve skleroterapi gibi yöntemler ile kılcal damarlar sorunlarını çözmek mümkündür.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diz ve Bacak Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'ın Yazıları
► Kol ve Bacak Estetiği Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Kol ve Bacak Germe Estetiği Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Huzursuz Bacak Sendromu Fzt.Kaan AKIN
► Huzursuz Bacak Sendromu Prof.Dr.Turgut GÖKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diz ve Bacak Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Meme Estetiği Sanatı Ocak 2010
► Burun Estetiği Sanatı Aralık 2009
◊ Anatomi Kader Midir? Ocak 2009
◊ Estetik ve Karizma Ocak 2009
◊ Diz Estetiği Ocak 2009
◊ Kariyer Estetiği Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:54
Top