2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bayram Tatlısı Sonrası Sızlayan Dişler Çürük Habercisi
MAKALE #15383 © Yazan Dt.Aslı TAPAN | Yayın Eylül 2015 | 2,850 Okuyucu
BAYRAM TATLISI SONRASI SIZLAYAN DİŞLER ÇÜRÜK HABERCİSİ

Bayramda sunulan tatlı, şeker, et yemekleri gibi ikramlar, olası diş ve diş eti kaynaklı problemleri erken fark etmenizi sağlayabilir. Bu bayram, diş hekimi kontrol zamanının ne kadar yaklaştığının anlaşılması için iyi bir fırsat olabilir. Bayramda dişler ektra özen ister Bayramda fazla tüketilen şeker ve tatlılar sonrasında sızlayan dişler, çürüklere işaret edebilir. Asitli içeceklere karşı da dişler duyarlılık gösteriyorsa bu durum önemsenmelidir. Yapılan diş temizliği sonrası oluşan diş eti kanamaları, ağız ve diş sağlığının bozulmaya başladığını gösterebilir. Pestil gibi sert şekerlemelerin uzun süre ağızda emilerek kalmasının bakterileri besleyeceği unutulmamalıdır. Yemek ve tatlı sonrası su için Dört günlük Kurban Bayramı süresince tüketilen şeker, çikolata ve şerbetli tatlılar kilo alma problemi yaratabildiği gibi diş çürüklerine de zemin hazırlayabilmektedir. Yemek sonrası diş aralarına sıkışan ve yardımcı ağız bakım ürünleri ile temizlenemeyen yiyecekler, çürük ve diş eti problemlerine neden olmaktadır. Bunun için et, tatlı, şeker tüketiminin fazla olduğu bayramlarda dişlere daha fazla özen gösterilmesi gerekir. Yemeklerden, tatlılardan ve ara atıştırmalardan sonra su içmek zararlı kalıntıların az da olsa uzaklaştırılmasını sağlayabilir. Eksik dişler sindirim sorunu yaşatır Eksik dişlerin olması ve bunların dağılımı yenen yemeklerin çiğnenmesi ve sindirilmesine olumsuz etki etmektedir. İyi çiğnenmeyen ve hazmedilmeyen bir beslenme biçimi ile kilo kontrolü sağlanması zorlaşmaktadır. Ağızdaki eksik dişlerin, hem estetik hem de genel sağlık açısından tamamlanması önemlidir. Yanlış kürdan kullanımı diş etine zarar veriyor Kurban Bayramı’nda kurulan sofralarda en çok tüketilen et ve et yemekleri olacaktır. Yemek sonrası diş aralarına sıkışan ve rahatsızlık veren artıkları çıkarmak için de kürdan kullanılır. Ancak sivri olan ve sert bir şekilde kullanılan kürdanlar diş etinin tahrip olmasına zemin hazırlar. Yanlış kürdan kullanımının dişlerde kızarıklık, şişlik, kanamalara yol açar ve diş etlerine zarar verir. Ağız ve diş sağlığı için güneşe çıkın Beslenme biçimi sadece kilo kontrolü için değil ağız ve diş sağlığı içinde oldukça önemlidir. Anne karnından başlayarak yeterli D vitamini alımı diş yapısını güçlendirmektedir. D vitaminin en önemli kaynağı ise güneştir. Her gün yarım saat açık hava da olmak vücudun D vitamini alması için faydalı olacaktır. Proteinden zengin gıdalarda bulunan fosfor da dişler için oldukça faydalıdır. Et, balık, baklagiller, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Çay ve kahve tüketimini sınırlandırın Bayram ikramlarının bir diğer vazgeçilmezi de çay, kahve gibi içeceklerdir. Masum gibi görünseler de dişlerde oluşan leke ve renk değişikliği üzerinde oldukça etkilidirler. Bunun için çay ve kahve tüketimini sınırlandırmak gerekir. Hem genel sağlık hem de ağız ve diş sağlığı açısından günde 6 fincan çay, 2 fincan kahveden fazlasının tüketilmemesini önerilmektedir.

BU BESİNLER BAYRAMDA DİŞ SAĞLIĞINI KORUYOR

Ağız ve diş sağlığını günlük yaşantıda olduğu gibi Bayramda da korumak önemli. Bayram sofralarında diş dostu besinlere yer vererek doğal yöntemlerle ağız ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz. Tüm gıdalar iyi-kötü diş sağlığını etkiler Tüm gıdalar, tüketilmeye başlandığından itibaren ağız ve diş sağlığını etkilemeye başlamaktadır. Diş sağlığını kötü yönde etkileyen gıdalar olduğu gibi, iyi yönde etkileyen gıdalar da bulunmaktadır.

Kırmızı et: Genellikle Kurban Bayramı'nda tüketilen kırmızı etin ağız ve diş sağlığı konusunda riskleri de beraberinde getirdiğini söylenmektedir. Oysa ki doğru pişirilen ve uygun miktarda tüketilen kırmızı eti diş sağlığı için faydalıdır. Çünkü 100 gram kırmızı et yaklaşık olarak 286 mg fosfor içermektedir. Özellikle büyüme ve gelişme çağında ağız ve diş sağlığı için tükettiği gıdalarda kalsiyum ve fosfor olması gerekir. Fosfor için en zengin kaynak protein içeriği yüksek olan et ürünleridir.
Süt grubu: Süt, yoğurt, peynir bol miktarda kalsiyum içermektedir. Kalsiyum, dişin en önemli yapı taşlarından biridir. Diş kökü iltihabının azalmasını ve diş kayıplarını önlemeyi sağlamaktadır. Aynı zamanda çürüklere karşı koruyup, yeni çürükler olmasını da engellemektedir. Bayram tatlılarından sonra bir parça peynir tüketmek şekerin dişlerdeki çürütme etkisini önleme açısından oldukça önemlidir.

Sebze grubu:Kereviz diş sağlığı için önemli sebzelerdendir. Kerevizi fazla çiğnemek, tükürük salgılamayı artırır ve fazla tükürük salgılanması bakterileri etkisiz hale gelmesini sağlamaktadır. Kereviz, aynı zamanda diş etlerine masaj yapıp, aralarının da temizlenmesini sağlar. Sebze grubundan maydanoz, hem ağız kokusunu önleme hem de diş minesinin güçlenmesi için faydalıdır. Havuç da ağızda bulunan bakterilerin temizlenmesi ve diş etleri için önemlidir. Havucun çiğ olarak tüketilmesi de dişleri tıpkı diş fırçası gibi temizlenmesine yardımcı olur. Kurban Bayramı’nda bu sebzeler ile yapılan et yemekleri hem lezzetli hem de diş sağlığı için daha faydalı olacaktır.
Meyve grubu:Elma ve kivi diş sağlığı için oldukça önemli meyvelerdendir. Mineral ve C vitamini içeren elmanın kabukla ve direkt ısırarak yenmesi içerisindeki maddeler sayesinde dişlerin temizlenmesini ve kuvvetlenmesini sağlamaktadır. Yine C vitamini içeren kivi de oldukça faydalıdır. Bayramda hassaslaşan ve bakterilere karşı dirençsiz kalan dişlerin C vitamini ile kuvvetlendirebilir. Kivi, diğer meyvelere göre daha en çok C vitamini içeren meyvelerin başında gelir.

Kuruyemişler:Kuru yemişler içindeki doğal yağlar, diş minesinin güçlenmesine yardımcı olarak çürümelere karşı daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır. İçindeki doğal yağlar dişi kaplar ve bakterilere karşı koruyucu bir tabaka oluşturur. Yine kuruyemişler, dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol oynamaktadır. Fındık, dişlerin gelişimi için gerekli çinko açısından en iyi besindir. Kuru üzüm de diş çürümelerine karşı engelleyici özelliktedir.

Yeşil çay:Yeşil çayın içinde yer alan “kateşin” maddesi ağız ve diş sağlığı için önemlidir. Kateşin, ağızdaki bakterileri yok etmekte ve bakteri oluşumunu önlemektedir. Ağız kokusunun giderilmesi konusunda da yardımcıdır. Bayram boyunca her gün bir fincan yeşil çay tüketilmesi diş hastalıklarından korunma ve ağız kokusunun giderilmesi için oldukça faydalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bayram Tatlısı Sonrası Sızlayan Dişler Çürük Habercisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Aslı TAPAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Aslı TAPAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aslı TAPAN Fotoğraf
Dt.Aslı TAPAN
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Aslı TAPAN'ın Makaleleri
► Süt Dişlerinde Çürük Dt.Mesut MUTLU
► Erken Çürük Tedavisi Dr.Dt. Cansu UZUN
► Gömük Dişler Dr.Dt. A. Selhan KAYA
► Estetik Dişler Hakkında Dt.Ahmet KİĞILI
► Dişler Neden Çürür Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Hollywood Gülüşü: Düzgün ve Beyaz Dişler Dr.Dt. Mehmet Zahid KAZANDI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bayram Tatlısı Sonrası Sızlayan Dişler Çürük Habercisi' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:49
Top