2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Dişler İçin 10 Altın Kural
MAKALE #15389 © Yazan Dt.Aslı TAPAN | Yayın Eylül 2015 | 3,638 Okuyucu
SAĞLIKLI DİŞLER İÇİN 10 ALTIN KURAL

Bir ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmak herkesin isteğidir; ancak fırçalama işlemi dışında çoğunlukla dişlere gereken önem verilmemektedir. Diş sağlığı konusunda doğru beslenmek, düzenli kontroller ve yanlış uygulamalardan kaçınmak büyük önem taşımaktadır.

Sağlıklı dişler için bilinmesi gerekenler
  • Kalsiyum ve C vitamini açısından zengin içerikli yiyecekleri tüketmek, sağlıklı diş gelişimi açısından faydalıdır. Süt, yoğurt ve peynir kalsiyum açısından zengindir. Portakal, kavun gibi pek çok meyve ile brokoli ve ıspanak yeşil sebzeler önemli C vitamini kaynaklarıdır.
  • 6 ayda bir yapılan diş muayeneleri, olası problemlerin erken tespit edilmesini sağlar. Sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olmak için günde en az 2 defa 2 dakikadan az olmayacak şekilde diş fırçalanmalıdır. Sabah kahvaltı yapılmıyorsa bile mutlaka dişler fırçalanmalıdır.
  • Ağız bakımında diş fırçası ve diş macunu tek başına yeterli değildir. Ağız ve diş temizliğini tamamlayıcı olarak diş ipleri ve gargara da kullanılmalıdır. Sağlıklı bir temizleme için en az günde 1 defa diş ipi kullanılması gerekir.
  • Diş fırçası seçimi önemlidir. Fırça kılları aynı sırada tercihen düz yuvarlatılmış uçlu 3-4 demet, orta sertlikte olmalıdır. Fırçanın kıl paralelliği 3 ay içerisinde bozulduğu için değiştirilmelidir. Bu paralellik 1 ay gibi kısa bir sürede bozuluyorsa kişi dişlerini gereğinden fazla bastırarak fırçalıyor demektir.Dişler fırçalandığı halde problemliyse yapılan işlem eksik ve yanlış olabilir. Diş hekimi ile görüşülerek ağız bakım ürünlerinin nasıl kullanıldığının tekrar gözden geçirilmesi doğru olacaktır.
  • Diş sağlığında günlük fırçalama sayısı değil, fırçalamanın süresi ve etkinliği önemlidir. Fırçanın kılları diş eti çizgisi boyunca 45 derecelik bir açı ile yerleştirilmeli, yumuşak bir basınç ile yuvarlaklar çizilerek dişler temizlenmelidir.
  • Yaşın ilerlemesi ağız ve dişlerin de yaşlanacağı anlamına gelmemektedir. Sararmış, çürüyen dişler yaşın değil yetersiz bakımın sonucudur. Yaşlılık işleyen bir süreçse iyi ağız bakımı ile buna avantaja dönüştürüp, sağlıklı ve genç görünümlü dişlerle yaşlanmak mümkündür.
  • Fazla diş macunu kullanmak dişlerde aşınmalara sebep olabilmektedir. Her bir fırçalama için bir kere diş fırçasının ortasına sürülen bir miktar diş macunu yeterli olacaktır. Uzun korumalı floridli diş macunları kullanılmalı ve aşındırıcı özellikleri farklı olarak uygulanması amacı ile diş macunu arada sırada değiştirilmelidir.
  • Özellikle ortodontik tedavi yaptırmış hastalar, 20 yaş dişleri konusunda titiz davranmalıdır. 20 yaş dişlerinin ağız yapısında ne gibi sıkıntı oluşturabileceğini öğrenmek için diş hekimi kontrolü mutlaka yapılmalıdır.
  • Çocuklarda ilk ortodontik muayene 7 yaşında, alt üst keser dişler değişince yapılmalıdır. Çocuklarda erken yapılan ortodontik muayene, problemin önceden tespitini ve daha kısa süreli tedaviyi sağlamaktadır.
  • Ağız ve diş sağlığı çocukluk yaşta başlamaktadır. Çocuklarda bademcik ve ağız solunumu, anormal çene gelişimine neden olabilmektedir. Bunun için tedavi edilmelidir. Çocuklarda erken diş kaybı, ısırma ve çiğnemede güçlük, ağızdan solunum, parmak emme, çarpıklık, çenede kayma, ses çıkarmada güçlük, çenelerin ileri geri konumlanması, diş sıkma ve gıcırdatma gibi problemlerden biri varsa en kısa sürede diş hekimine başvurulmalıdır.

SOĞUK İÇECEKLER DİŞLERDE SIZLAMAYA YOL AÇIYORSA

Soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketimi dişlerinizde sızlama şikayetine yol açıyorsa bu problemi önemseyin. Küçük bir sızlama ile başlayan diş hassasiyetleri tedavi edilmediği takdirde ciddi diş problemlerine yol açabiliyor.

Diş hassasiyeti yaşam kalitesini düşürebilir

Dondurma, soğuk meyve gibi yiyeceklerin ya da içeceklerin tüketilmesi dişlerde, ani bir sızlamaya yol açıyorsa bu durum diş hassasiyetini işaret etmektedir. Diş hassasiyeti, hatalı diş fırçalama, çürükler ve diş eti problemleri gibi birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Ağız bakım ürünleri ile geçici çözümler aramak yerine ve daha önemli problemlere yol açmadan hekim kontrolünde tedavi uygulanmalıdır. Diş hassasiyetleri genellikle bir ağrı ile başlar; keskin, ani ve derin ağrılar yaratırlar. Bu ağrılar kişinin iş, sosyal yaşam kalitesini düşüren boyutlara ulaşabilmektedir. Diş etinin çekilmesi de diş hassasiyetine neden olmaktadır.

Dişleri gıcırdatma dişleri daha hassas yapar

Gün içerisinde ya da uyurken diş gıcırdatma ve sıkma ile birbirine sürtünen dişlerin mine tabakasında aşınma meydana gelir. Bu aşınmada zamanla diş hassasiyeti oluşuma neden olur. Bu alışkanlıklar ile dişlerin diş etine bakan kısımlarında aşınmalar gözle görülebilir derecede oluşabilir. Eğer diş sıkma alışkanlığı varsa plak kullanımı önerilebilir. Asitli içecekler sonrası diş dostu sakız çiğneyin Asitli içecek ve yiyeceklerin tüketilmesi de dişlerde aşınmaya ve sonrasında hassasiyetlere neden olabilmektedir. Dişlerin ağız içinde görünür kısmı, mine; yani koruyucu bir diş tabakasıyla çevrilidir. Asitli gıdalar bu tabakanın aşınmasını hızlandıran bir özelliğe sahiptir. Bunun için öncelikle asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Tüketilmeye devam ediliyorsa da asitli içeceklerden sonra dişleri fırçalama ya da diş dostu sakızlar çiğnenmesi gibi önlemler almak gerekir. Bu içecekleri tüketirken pipet kullanılması koruyucu olabilir.

Kontrolsüz beyazlatma işlemleri en önemli neden

Diş hekimi kontrolü dışında yapılan beyazlatma teknikleri diş hassasiyeti yaşanmasının bir diğer sebebidir. Diş beyazlatan macun ve kitler fazla beyazlatıcı içermektedir bunun için hekim kontrolünde kullanılması uygundur. Aksi takdirde bu faydadan çok diş hassasiyeti yaratarak zarar verecektir. En yüksek hassasiyet çürüyen dişlerde olur Zamanla dişi saran mikroorganizmalar ile dişler çürümeye başlar. En yüksek derecede hassasiyet algısı, çürük doku diş minesini tamamen harap ettiğinde görülmektedir. Çürüyen dişte dentin açığa çıkması ile soğuk sıcak hassasiyeti artmaktadır. Kötü yapılmış ya da eskiyen dolgu ve protezlerin yeniden tedavi edilmesi diş hassasiyetlerinin önüne geçilmesini sağlayacaktır.

Diş hekimine gitmek için geç kalmayın

Eski dolgular, kırık ya da çatlak dişler, çürükler, diş eti çekilmeleri, diş erezyonları diş hassasiyetinin nedenleridir. Başta basit bir problem gibi görünse de önlem alınmadığı takdirde daha ciddi rahatsızlıklar ile birlikte ağız ve diş sağlığı tehlikeye girebilir. Dişlerde hassasiyet gözlendiğinde vakit kaybetmeden diş hekimine başvurmak ve hızlı ve etkili bir tedavi sağlanması için önemlidir. Hassasiyetin sıklığı ve şekli, tedavi seçeneklerini belirlemektedir. Bunun dışında kişinin de diş sağlığı için ağız ve diş bakımına özen göstermesi gerekir. Diş tabakasına zarar verilmemesi için yumuşak kıllı fırça kullanımı, hassasiyet giderici macunlar ve florlu diş bakım ürünlerinin düzenli kullanılması ile hassasiyet problemleri engellenebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Dişler İçin 10 Altın Kural" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Aslı TAPAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Aslı TAPAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aslı TAPAN Fotoğraf
Dt.Aslı TAPAN
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Aslı TAPAN'ın Makaleleri
► Gömük Dişler Dr.Dt. A. Selhan KAYA
► Estetik Dişler Hakkında Dt.Ahmet KİĞILI
► Dişler Neden Çürür Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Hollywood Gülüşü: Düzgün ve Beyaz Dişler Dr.Dt. Mehmet Zahid KAZANDI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Dişler İçin 10 Altın Kural' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:45
Top