2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Botox Hakkında Merak Edilenler : Heryönüyle Botoks
MAKALE #1540 © Yazan Dr.Ulvi GÜNER | Yayın Eylül 2008 | 11,016 Okuyucu
BOTOX Hakkında Merak Edilenler ve Sıkça Sorulan Botox Soruları

Son yıllarda uygulanım alanları ve talebi giderek artıyor, yaklaşık dokuz yıldır uyguladığım, Türkiyede ilk ve en çok uygulayanlardan biri olarak sonuçlarını güvenli ve doğal bulduğum, operasyon uyguladığım kişilerde dahi ek olarak sonuca destek veren bir uygulamadan, botoxtan bahsedeceğim.

Kırışıklık tedavisinde, kaş kaldırmak için, migren ve gerginlik tipi baş ağrılarında, terlemede, kas spazmlarında, idrar kaçrma şikayeti tedavisinde, tikleri olan kişilerde sıklıkla kullanılmaktadır.

Özellikle kırışıklık tedavisinde uygulanımı 10 dakika kadar süren günlük hayatınızı ve yaz sezonunda planlarınızı engellemiyen bir yöntemdir. Bu konuyla ilgili mailime gelen en çok merak edilen sorulari derledim.

Botox’un uzun ya da kısa vadede zararlı etkileri yok mu?

Botox Clostridum Botulinum bakterisinden üretilen protein esaslı bir ilaçtır. 20 yılı aşkındır kullanılmaktadır. Hakkında en fazla çalışma yapılan ilaçlardan biridir. Uzun veya kısa vadede zararlı etkisi yoktur. Botox Serebral palsili çocuklarda 2 yaşından itibaren kullanılır, kullanılan miktar estetik amaçlı uygulamanın 5 – 6 katına varmaktadır. Amerikada 2002 yilinda FDA onayi almistir.

Botox etkisi yaptığı öne sürülen birçok krem var bunlar gerçekten Botoxla aynı etkiyi yaratıyor mu?

Yaratmaz. Aynı etkiyi yaratması için kremlerin kas içerisine etki edebilmesi gerekir. Etken maddeleri farklıdır. Kremler cilt tabakalarında etkilidir. Botox kırışıklığa neden olan kasları gevşeten bir ilaçtır. Yani dinamik kırışıklığın nedenini ortadan kaldırır. Bunun nedeni Botox’un etkinliğinin ve güvenliğinin kanıtlanmış olmasıdır. Sadece ABD’de geçen sene 3 milyonun üzerinde kişi Botox yaptırdı. Krem pazarına girecek firmalar bu trendden faydalanmak istiyorlar.

Botox uygulandıktan sonra herkes yaptırdığımı fark eder mi?

Yüzünüzde dinlenmiş, olumlu ve aydınlık bir ifade olduğunu fark edecek ama siz söylemedikçe anlamayacaklardır. Botox yapıldıktan itibaren 3-7 gün içerisinde etkili olmaya başladığı için anlık bir etki söz konusu değildir. Kaşlarınızın özellikle çok kalkmasını talep etmediyseniz ifadenizde fark edilen bir değişiklik olmayacaktır.

Botox uygulamalarına devam etmezsem kırışıklıklarım daha kötü olur mu?

Hayır. Kırışıklıklarınız yavaş yavaş tedavi öncesi durumuna geri döner. Tedaviye devam ettiginiz sure kirisikliklarinizin ilerlemesini duruduran etkili bir korumadir.

Botox yeni kırışıklıklara yol açar mı?

Hayır. Botox uygulamasından sonra, kişiler kırışıklıklarına önceden olmadığı kadar dikkatli baktıkları için böyle zannedilmektedir. Ayrıca, kaşlar doğal görünümüne göre çok fazla kaldırıldığı taktirde böyle bir durum görülebilir. Bu, kişinin kendi tercihi ile oluşan bir durumdur.

Botox'un Yan etkisi var mıdır?

Bilinçli ve tecrübeli ellerde yan etkisi çok azdır.Yanlış yere uygulama sonucu geçici göz kapağı düşüklüğü görülür.Enjeksiyon alanında nadiren hafif kızarıklık görülebilir, makyajla kolayca kapatılabilir.

Botox’un etkisi nekadar sürer?

Botox’un etkisi 4aya kadar sürmektedir.Tekrar eden uygulamalarda bu süre artmaktadır.

Botox’un donuk bir yüz ifadesi yarattığı söyleniyor, yüzde şişlik veya hissizlik yaratıyor mu?

Botox bir dolgu maddesi değildir yüzü şişirmez. Botox duyu sinirlerini etkilemez dolayısıyla hissizlik söz konusu değildir. Donuk bir yüz ifadesi değil aksine doğal bir yüz ifadesi sağlar. Bu tamamen kişinin ne istediğine ve uygulayıcı doktorun tekniğine bağlıdır. Botox, yüzümüzde aktif çalışan kasların gevşemesini sağlar. Bu sayede doğal bir görünüme kavuşulmasını sağlar. Yüzde en fazla catık kaş, göz kenarı ve alın kırışıklıklarının giderilmesinde kullanılır.

Botox dudaklarda kullanılır mı?

Hayır. Sadece dudak üstündeki, sigara çizgileri tabir edilen dikey çizgilenmelerde kullanılır. Dudak dolgunlaştırmak için kullanılmaz.

Botox Tam olarak nasıl bir etki yaratıyor?

Kırışıklığa yol açan aşırı çalışan mimik kaslarının uyarılmasını sağlayan bir salgıyı geçici süre ile bloke ediyor. Bu sayede kırışıklık görünümünden kurtulunuyor. Birkaç ay içerisinde yavaş yavaş kas eski gücünü topluyor.

Botox kısmi yüz felci, göz kapağı düşmesi, yüzde sarkma, kaşlarda asimetri yaratabilirmi?

İstenmeyen yerlere yapılmadıkça herhangibir yan etki görülmez. Kısmi yüz felcini düzeltmek için kullanılır. Birçok kişide uygulama öncesi kaş asimetrisi zaten vardır. Kaş asimetrisini düzeltmek içinde kullanılır. Yüzde sarkma değil aksine lifting etkisi verir. Göz kapağı düşmesi ilacın değil uygulama tekniğinin sonucudur, bu tip yan etkiler tecrübeli uygulayıcılarda görülmez.

Botox başka nerelerde kullanılır?

Aşırı terleme (Hiperhidroz) koltuk altı,avuç içi,ayak tabanında uygulanmaktadır.
Migren tedavisinde de uygulanmaktadır.


Botox ve Terleme : TERLEMEYE KOLAY ÇÖZÜM

Aşağıdaki yakınmalardan bazıları size veya bir yakınınıza tanıdık gelebilir.
- İnsanlarla tokalaşmaktan çekiniyorum, ellerim sürekli terliyor
- Çizim yaparken elimin altına peçete koymam gerekiyor.
- Ayaklarım sürekli terlediği için bir başkasının yanında ayakkabımı çıkartamıyorum
- Gömleğimdeki ter izlerinden dolayı toplantılarda ceketimi çıkartmak istemiyorum.
- Yıllardır açık ayakkabı giymek isterim, terden dolayı giyemiyorum.

Eğer sizde bu tip bir sorunla karşılaştıysanız, veya bir yakınınızın bu tip yakınmalarına şahit olduysanız Hiperhidroz ile ilgili bilgilenmenizde fayda var.
Bunun için en çok sorulan soruları sizin için derledim;

Hiperhidroz nedir?

Hiperhidroz kelime anlamı olarak aşırı terleme anlamına gelir. Terleme vücudun kendini serinletmesi için kullandığı en önemli yollardan biridir. Hiperhidrozlu insanlar ısı kontrolü için gerekenden çok fazla ter salgılarlar.
İki tip hiperhidroz vardır. Genel hiperhidroz bütün vücudu etkiler ve daha seyrek görülür ve genellikle başka bir hastalıkla ilişkilidir.
En genel tip; bölgesel hiperhidrozdur. Koltukaltı terlemesi, şikayetlerin % 30-40’ını oluşturur. Geri kalan kısımda el ve ayak terlemesi önemli yer tutmaktadır. Daha seyrek olmakla beraber yüzde etkilenebilir.

Hiperhidroz ne sıklıkla görülür?

Her 100 kişiden birinde hiperhidrozun bir şekli görülür. Genellikle ergenlikte ve 20’li yaşlarda başlar.

Bölgesel hiperhidroz neden oluşur?

Sebebi tam olarak bilinmemektedir. Hiperhidrozu olanların üçte bir ila yarıya yakınının akrabalarında aynı sorunu olan bulunmaktadır. Bu da kalıtsal bir neden olduğunu düşündürmektedir.

Vücutta hiperhidroza neden olan nedir?

Bölgesel hiperhidroz bir tür ter bezinin aşırı çalışmasından veya sorunlu olan bölgede fazla miktarda bulunmasından kaynaklanır. Bu ter bezleri vücutta her yer bulunmakta ancak en sık olarak el, ayak ve koltuk altında bulunmaktadır. Hiperhidrozu olanlar yüksek miktarda ter üretirler. Bu da el, ayak, göğüs veya koltukaltının (vücudun etkilenen yerine bağlı olarak) sürekli olarak ıslak olması demektir. Bu durum kişiyi işte, sosyal hayatta zor durumda bıraktırabilir, ve normal günlük aktivitelerin sürdürülmesini zorlaştırabilir.Koku terin ciltte uzun süre kalması ile oluşan bir bakteriden kaynaklanır.

Hiperhidroz için ne yapabilirim?

Kendi başınıza alabileceğiniz bazı önlemler: Sizi serin tutacak giysi seçin. Doğal pamuklular serin tutar ancak teri emerler ve ıslak kalırlar. Gün içerisinde giysi değiştirmeye çalışın. Çalışma ortamınızı serin tutun ve iyi havalandırın. Terlemeye yol açan yiyecek ve içecekten uzak durun. Bu herkese göre değişir, sizi etkileyenleri tespit edebilirsiniz. Stres, gerginlik ve endişe herkes için genel bir problemdir. Hiperhidrozu olanların bu durumlarda terleme ile ilgili extra zorlukları olur. Gün içerisinde stresi nasıl azaltacağınızı düşünün, aktiviteleriniz dikkatli planlayın ve dinlenmek için zaman ayarlayın

TEDAVİSİ VARMIDIR?

Bölgesel hiperhidroz tedavisinde bazı deodorant ve spreyler kullanılabilir ancak bunlar sadece kısa süreli etki gösterirler, iontoforez denilen bir dermatolojik metod el ve ayaklardaki hiperhidroz için kullanılabilir. Ancak bu metod da da haftada en az iki kez uygulanma gereği, etkinin kalıcı ve çok başarılı olmaması nedeniyle hasta uyumu düşüktür. En radikal tedavi terleyen bölgedeki ter bezlerinin cerrahi metotlarla çıkarılmasıdır. Ancak bu metod çoğu hasta için zahmetli ve tercih edilmeyen bir alternatiftir. Sonuçta uygulanan bölgede aşırı kuruluğuda getireceğinden fazla tercih edilmez.
Bölgesel aşırı terleme probleminde en başarılı sonuçları aldığımız yeni bir tedavi şekli ve bu tedavide kullandığımız bir ilaç var :BOTOX

BOTOX nedir ? Nasıl etki eder?

Botox deri altına enjekte edilen bir ilaçtır. Hiperhidroz için önerilir, yıllardır KOLTUKALTI, EL, AYAK, ve YÜZDE kullanılmaktadır. Deri altına enjekte edilen Botox ter bezlerinin çevresindeki kas yapısına etki ederek geçici süre ter bezlerinin ter üretimini engeller.
Botox yapıldığı bölgedeki duyu hislerini etkilemez sadece ter bezlerini etkiler.

BOTOX nasıl uygulanır?

Enjeksiyon yapılan bölgede ağrı olmaması için sıklıkla lokal bir anestezik krem kullanılabilir. Çok ince uçlu iğnelerle terleyen bölgeye uygulanır. Terlemenin en yoğun olduğu bölgeyi görmek için renk veren bir solüsyon sürülebilir. Uygulama en fazla on dakika sürer. Uygulamadan hemen sonra kişi günlük aktivitesine geri dönebilir.

Ne kadar süre sonra etkili olmaya başlar ve etkisi ne kadar sürer?

Uygulamadan sonraki ilk hafta içerisinde iyileşme gözlenir. Botox’un etkisi genellikle 4-6 ay sürer. Etki geçmeye başladığında ikinci uygulama yapılır.

Terleme bir bölgede engellenirse diğer bölgeler de artış olurmu?

Botox enjeksiyonuyla terleme uygulanan bölgede normal seviyeye indiriliyor. Problemli bölge tedavi edildiği için diğer bölgelerde ek bir artışla karşılaşılmıyor.

Botox uygulamalarına devam etmezsem ne olur?

Botox’un etkisi bir süre sonra geçmeye başlar. Eğer devam etmezseniz uygulanan bölgelerde kalıcı bir değişiklik olmaz ve terleme düzeyi yavaş yavaş tedaviye başladığınız seviyeye gelir.


Botoxtan yarı yarıya daha ucuz olduğu söylenen ve çin botox’u olarak bilinen maddenin pek çok yerde uygulandığı söyleniyor doğru mu?

Botox’un Çinde üretimi yoktur. Bahsedilen maddenin üzerinde Botox yazmamaktadır. Bu madde uzak doğu kökenli bir botulinum toksindir. FDA onayı ve Sağlık Bakanlığı onayı yoktur, lisanslı bir ilaç değildir. Dolayısıyla bu uygulamayı yapan hekimler tıbbi ve hukuki sorumluluk almaktadır. Kişiler , uygulamayı yapacak doktordan Allergan Botox’u kullandığını sorabilir, kullanılan ilaç görmek isteyebilir.

Bazı ünlülerin yanaklarını botoxla dolgunlaştırdığı söyleniyor. Botox aynı zamanda bir dolgu maddesi mi?

Botox bir dolgu maddesi değildir. Yüzümüzde estetik amaçlı birçok uygulama yapılabilir. Kolajen, yağ transferi, doku kokteyli, peeling, mikrodermabrazyon gibi. Ancak uygulama sonrası sorulduğunda en fazla akılda kalan Botox oluyor. Bütün bu uygulamalardan sonra doğal olarak birkaç gün şişlik kızarıklık oluşabilir. Bu doğaldır ve geçici bir durumdur, botoxla ilgisi yoktur. Botox yanağa uygulanmaz, doldurma işlemini yapmaz. Bu amaçla kulanılan malzemelere dolgu
maddeleri denir.

Botox domuzlardan elde edilen madde içeriyormu?

Gazetelerde son günlerde Botox’ta domuzlardan elde edilen maddeler bulunduğuna dair haberler çıkmıştır. Botox domuz kaynaklı herhangi bir içerik ihtiva etmemektedir. Saf 900kD nörotoksin protein kompleksinden oluşmakta ve sodyum klorid ve insan serum albumini katkısı içermektedir.
Uzak doğu menşeli botulinum toksin tip A formülasyonu katkı olarak domuz jelatini içermektedir.

Gunesin etkisiyle mimiklerimizi çok kullandığımız bu dönem, dinamik kırışıklıklarımızı en çok arttırdığımız dönemdir. Kırışıklıklarınızın tedavisine başlamayi düşünüyorasanız; özellikle bu dönemde bir başlangıç yapmanızı tavsiye ederim. Böylece yaz tatili sonrası çevrenizdekiler sizin ne kadar dinlenmiş olduğunuzu görecekler.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Botox Hakkında Merak Edilenler : Heryönüyle Botoks" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ulvi GÜNER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ulvi GÜNER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ulvi GÜNER Fotoğraf
Dr.Ulvi GÜNER
İzmir
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ulvi GÜNER'in Yazıları
► Botox (Botoks) Op.Dr.Barış ZAMANDAR
► Kürtajla İlgili Merak Edilenler Op.Dr.Şenay AYCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Botox Hakkında Merak Edilenler : Heryönüyle Botoks' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Karın Estetiği Ocak 2012
► Kepçe Kulak Operasyonu Şubat 2011
► Sırt Estetiği Haziran 2009
► Kadın Genital Estetiği Şubat 2009
► Meme Dikleştirme Ekim 2008
◊ Endolift ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:34
Top