2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukta Duygusal Sorunlar
MAKALE #15412 © Yazan Psk.Barış ÜLKÜMEN | Yayın Eylül 2015 | 4,274 Okuyucu
Sağlıklı Çocuk ruh sağlığı için öncelikli olarak üç temel unsura bakmalıyız;

Yemek alışkanlığı, uyku alışkanlığı ve Oyun becerisi.

Ele alacağımız bu üç temel unsur, çocuklarımızla ilgili bize genel bir bilgi verecektir.

Çocuk gelişimi için beslenmenin önemi büyüktür. Sağlıklı ruh sağlığına sahip çocuklar; yemek yiyen,yemek düzenleri bulunan ve yaşıtlarına göre normal kilo ve boya sahip olan çocuklardır. Çocuklar duygusal bir sorun yaşadıkları zaman yemek yeme düzenleri bozulur ve iştah sorunu yaşamaya başlarlar. Yemek yeme alışkanlığındaki sorun kilo kaybına ve halsizliğe neden olur.

Beslenme gibi diğer önemli bir konu da uykudur. Sağlıklı olan çocuklar uyku konusunda sorun yaşamazlar; uykuları düzenli olup ve uykularını verimli geçirirler. Çocuklarda duygusal sorunların başlamasıyla birlikte uyku konusunda da sorunlar ortaya çıkar.Çocuklar uykularını alamazlar ; sayıklama, titreme,gece içinde birkaç defa uyanma , ve kabuslar ortaya çıkar. Uykusuzluk akademik başarının düşmesine ve genel olarak halsizliğe neden olur.

Sağlıklı ruh sağlığı olan çocuklar oyun oynayan ve oyundan keyif alan çocuklardır. Çocuklar oyunla öğrenip gelişirler. Duygusal sorunların başlamasıyla , çocukların oyun istekleri kaybolur ve oyuna katılımları azalır.Duygusal sorunlardan dolayı ortaya çıkan isteksizlik ve mutsuzluk hali çocukların oyun düzenlerini de bozar.Öğrenme ve gelişim olumsuz etkilenir.

Tabi ki bu üç faktör dışında da çocuklarımızın ruh sağlıklarıyla ilgili dikkat etmemiz gereken başka konular da bulunmaktadır. Çocuklar yetişkinler gibi sorunlarının tümünü konuşarak ifade edip çözemezler. Sözel ifade becerileri sınırlı olduğu için yaşadıkları sorunları genel olarak davranışsal tepkiler vererek ifade etmeye çalışırlar.

Örneğin;
Tırnak Yeme Davranışı

Duygusal olarak sıkıntıların başlamasıyla çocuklar tırnak yerler.Tırnak yeme davranışı temel olarak çocuğun güven ile ilgili bir sorun yaşadığının gösterir.

Parmak Emme davranışı

0-2 Yaşına kadar olabilen bir davranıştır. Ancak iki yaş ve üstünde olduğu zaman bir duygusal sorun olduğunu gösterir. Güven ile ilgili bir sorunun işaretidir.

Alt Islatma

Tuvalet eğitimi almış bir çocuğun alt ıslatma sorunu varsa, bu sorunun çeşitli nedenleri olabilir. Çocuk hasta olmuştur ve hastalığında dolayı tuvaletini tutamıyordur.İkinci bir neden ise;çocuk kalıtımsal nedenlerden dolayı böyle bir rahatsızlık yaşamaktadır.Son neden ise;duygusal sorunlar yaşayan çocuk tuvalet eğitimi almasına rağmen alt ıslatma sorunu yaşamaktadır.

Güvensizlik,mutsuzluk ve huzursuzluk alt ıslatma sorununu ortaya çıkartabilir.

Büyük tuvaletini kaçırması ise sorunun daha büyük olduğunun gösterir.

Söz Dinlememe ve Yalan Söyleme Davranışları.

Duygusal sorunlardan dolayı çocuklar genel tutumlarının dışına çıkabilirler; mutlu ve huzurlu olan bir çocuk hırçınlaşabilir ve söz dinlememeye başlayabilir.Yaşanan sorunlar çocukları sinirli ve kolay öfkelenebilen bir hale sokabilir.

Alınganlık

Çocuklar yaşanan sorunlardan dolayı daha önce alınmadıkları konularda bile kolay alınmaya başlayabilirler.Yaşadıkları hassaslıktan dolayı arkadaş ve aile ilişkilerinde sorunlar çıkabilir.

Okulda disiplin sorunları

Evde ve sosyal hayatta yaşanan problemler çocukların bulundukları tüm sosyal mekanlara etki eder.Çocuklar için zamanlarının büyük bir bölümünü geçirdikleri okul; yaşanan sorunların ortaya çıktığı bir yerdir.

Akademik başarısızlık ,arkadaş ilişkilerinde sorunlar, saldırganca davranışlar veya içe kapanmalar yaşanan duygusal sorunların okuldaki bir yansımasıdır.

Korku ve kaygı

Daha önce herhangi bir korku durumu olmadığı halde korkular gelişebilir.

Yaşanan duygusal sorunlardan dolayı çocuklar tedirginleşebilirler.

Duygusal sorunlardan dolayı en çok karşılaşılan sorunlar;gece korkuları ve yalnız kalma korkularıdır.

Çocuğunuz yukarıda yazılan bu sıkıntıları belli bir süreden beri yaşıyorsa ; bir uzmana başvurmanızı öneriyorum.Çocuk Psikiyatristi veya Çocuk Psikoloğuna başvurup yaşadığınız sıkıntılarla ilgili danışmanlık alabilirsiniz.Erken teşhis ve doğru tedavi yaşanan sorunların çözümünü sağlayacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukta Duygusal Sorunlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Barış ÜLKÜMEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Barış ÜLKÜMEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Barış ÜLKÜMEN'in Makaleleri
► Güç Çocukta Artık! Psk.Güzide TÜRKYILMAZ
► Çocukta Öz Saygı Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Çocukta Korkular Psk.Dnş.Kemal TUNCER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocukta Duygusal Sorunlar' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anaokulu Eğitimi Eylül 2015
► Ana Okuluna Başlarken Eylül 2015
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:46
Top