2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukta Kişisel Gelişim
MAKALE #15413 © Yazan Psk.Barış ÜLKÜMEN | Yayın Eylül 2015 | 4,787 Okuyucu
Hayatımızın her döneminde değişim halindeyizdir. Bebeklikten çocukluğa ,çocukluktan ergenliğe ve ergenlikten yetişkinliğe hayatımızın her alanında değişim devam etmektedir. Hayat bizlere değişmeyen tek gerçeğin ,değişim olduğunu yaşatmaktadır.Değişim, bizler için bazen keyifli olabilirken bazen ise sancılı olabilmektedir Ancak ne olursa olsun değişim her dönem herkes için geçerlidir.Değişimle ilgili temel mesele ;değişimi pozitif hale getirebilmek ve değişimi bir gelişim haline sokabilmektir.

Yaşam içinde ebeveynlerin ,çocukluklarının gelişimlerine gösterdikleri özeni , kendi kişisel gelişimlerine veremediklerini gözlemleriz. Bunun farklı nedenleri olabilmektedir. Yaşamda tutunma mücadelesinin çok zor geçmesi ve bu mücadele sırasında yaşanan yorgunluklar ; ebeveynleri yaşam karşısında zaman zaman isteksiz hale sokabilmektedir. Ebeveynler , yaşamlarında kendilerini unutabilmekte ve kendi yaşamlarına gereken özeni gösterememektedir.

Ebeveynler için , yapılacak olan birçok küçük şey gözde büyürken; üşenme ve tembellik yaşanabilmektedir. Beğenmeme problemi ortaya çıkabilmektedir. Beğenmeme , küçümsemeyi getirmektedir. Sonuçta küçümseme ,hayat tembelliği ve kolay sıkılma ebeveynlerin hayatına hakim olabilmektedir. Ebeveynler için kendini geliştirmekten çok kendini bırakıvermek yaşanabilmektedir.

Ebeveynler dünyasında bunlar yaşanırken , ailelerin çocuklarının yaşamlarıyla ilgili tutumları farklılık göstermektedir. Türk toplumunda çocuk çok değerli bir varlıktır. Çocuğa verilen değer , çocukların kişisel gelişimlerinin dikkate alınması sağlar. Kişisel gelişime bakış , konu çocuk olunca değişmektedir.

Anne babalar , çocuklarının sağlıklı ve mutlu bir hayat geçirmeleri için çocuklarının geleceklerini en iyi şekilde inşa etmeye çalışırlar.Ellerinden geleni yapıp tüm imkanlarını seferber ederler. Türk toplumda kültürel olarak aileler , gelecek inşasının en iyi yolunun eğitimden geçtiğine inanmaktadır. Eğitim bazen sadece okulla kalabilirken, bazen ise okul dışı eğitimlerle-faaliyetlerle takviye edilir. Ailenin ilgisi-özeni , çocukların alacakları eğitimin niteliğini belirlemektedir. Bunun diğer bir adı da Kişisel Gelişimdir. Kişisel gelişim anne babayla evdeki yaşamla başlayıp okulla devam eder…

Kişisel Gelişim Nedir?

*Kişisel gelişim anne babayla geçirilen aktif zamandır.
*Kişisel gelişim okulda öğrenilen bilgidir.
*Sosyalleşmedir.
*Spor ve sanatla aktif ilgilenmektir.
*Bir yabancı dili aktif kullanabilmektir
*Meslek sahibi olmaktır.
*Farklı kültürlerden insanlarla iletişime girebilmektir.
*Evrensel normlarda Dünya Vatandaşı olabilmedir.

Ancak günümüzün çocukları bilgi çağında büyümektedir. Yerel olan ile küresel olan iç içe geçmiştir. Teknolojinin hızlı geliştiği bir dönemde sadece okullu olmak,çocuklarımız için yeterli bir kişisel gelişimi hazırlayamamaktadır.Yeterlilik için farklı kanallarla çocuklarımızı beslemek durumundayız. Peki , çocuklarımıza hazırlayacağımız kişisel gelişimini nelere göre oluşturacağız?

Kişisel gelişim için temel iki kriter
1)Çocukluk Çağı
2)Küreselleşme(Bilgi-Teknoloji)

*Her ikisinin de iletişim potansiyeli yüksektir.
*Her ikisi de öğrenmeye açıktır.
*Her ikisi de aktif ve dinamiktir.
*Her ikisi de hem yerellikten hem de küresellikten beslenir.

Ortak özelliklerin bu kadar çok olduğu iki olgunun sentezi de o kadar kolay olacaktır.Bilgi ve teknoloji gelecek dönemin temel iki anahtarıdır.Ebeveynler ve biz eğitimciler , hep birlikte çocuklarımızın hayatlarında bu iki olguyu verimli bir şeklide kullanmalıyız.

Bilgi ve teknolojiden çocuklarımızın yararlanmaları ailelerin ve eğitimcilerin ustalıklarına bağlıdır. Hangi birey ,bu iki temel unsuru verimli kullanırsa başarı onunla olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukta Kişisel Gelişim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Barış ÜLKÜMEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Barış ÜLKÜMEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Barış ÜLKÜMEN'in Makaleleri
► Kişisel Gelişim Psk.Aylin AYDEMİR
► Kişisel Gelişim Adımları Psk.Dnş.Murat ÇAKIR
► Yaşam Koçluğu, Kişisel Gelişim Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Gelişim Alanları – Gelişim Dönemleri ve Özellikleri ÇOK OKUNUYOR Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Kişisel Sınırlar Psk.Bahar ERDEN
► Kişisel Sınırlar Dr.Psk.Başak DEMİRİZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocukta Kişisel Gelişim' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anaokulu Eğitimi Eylül 2015
► Ana Okuluna Başlarken Eylül 2015
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:26
Top