2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ana Okuluna Başlarken
MAKALE #15416 © Yazan Psk.Barış ÜLKÜMEN | Yayın Eylül 2015 | 2,755 Okuyucu
Sağlıklı çocukların yetiştirilmesi hem ebeveynler için hem de toplumların sağlıklı olması için önemlidir. Toplumun sağlıklı olması için çocukların doğudukları ve büyüdükleri şartların ebeyvenlere imkanlar sağlaması gerekmektedir.(Sağlık ve eğitim hakkı gibi)

Var olan İmkanlar eğitimli anne babaların olmasını sağlayacaktır.Eğitimli ebeveynler çocukların sağlıklı gelişmesi için gereken donanıma sahip olacaktır. Ebeveynlerin yeterliliği ise çocukların sağlıklı gelişmesi için ön ayak olacaktır.

Çocuk gelişiminin önemli bir faktörü Erken Çocukluk Eğitimidir.Erken çocukluk eğitimi kreş ve anaokulları ile başlar.

Türk toplumundaki ailelerin geleneksel olarak kreş ve anaokullarına bakışı temkinlidir.Toplumumuzda çocuk bakımı ve eğitimi ilkokula kadar ailede verilme eğilimi bulunmaktadır.Son yıllarda bu bakışaçısı kentleşme ile artan çekirdek aile sayısı ve çalışan anne baba sayısı ile değişmektedir.

Bu gelişmelerin paralelinde Türkiye’deki kreş ve anaokullarınn sayısı da artmaktadır. Erken Çocuk Eğitimi yaygınlaşmaktadır.

Peki kreş ve anaokullarının çocuk gelişimindeki işlevi nedir?

Çocuk ilk aktif sosyalleşmesini anaokullarında yaşar. Aktif sosyalleşme ile birlikte Anaokulları Çocukların Dilsel, Sosyal, Bilişsel ve Psikomotor gelişimine olumlu katkı sağlar.Çocukların bu alanlarda kendilerini erken geliştirmeleri fisiksel ,mental ve duygusal olgunlukla sonuçlanır.

Anaokulunda çocuk aktif oyunla tanışır. Oyun öğrenmeyi aktifleştirir. Oyun ile Bilişsel,Dilsel psikomotor ve sosyal beceriler açısından gelişim sağlanır.Bireysel ve grup oyunları ile çocukların yaratıcılıkları ve özgüvenleri artar.

Anaokullarında öğretmenlerin eşliğinde yapılan faaliyet çalışmaları sayesinde çocukların hem psikomotor becerileri hem de yaratıcılık becerileri gelişir.

Oyun oynamak arkadaşlık kurmayı ve sürdürmeyi öğretir.Arkadaşlık kurma becerisi sayesinde iletişim becerilerinin olumlu gelişir.Algılama ,anlama ve kendini ifade aktifleşir.

Oyun sırasında (örneğin evcilik) cinsiyet rolleri öğrenilinir. Bu öğrenme sosyal zekayı olumlu etkiler.

Farklı oyunlarla tanışma ve uygulama bilişsel ,psikomotor ve yaratacılık becerilerini geliştirir .Oyun aynı zamanda sosyal kuralları öğrenme yoludur .Oyun kurallarına uyma ,oyunda kaybetme ve kazanma,paylaşma ve dayanışma,arkadaşına saygı duyma ...vb.

Anaokulları sosyal kurallar ile çalışır.Herşey belli bir düzen içinde sürerken insan ilişkileri de belli sosyal kurallar ile inşa edilir.Saygı ,Sevgi, hoşgörü ve Dayanışma esastır.Çocuklar aileleri dışında ilk sosyal kurallar ile anaokullarında tanışır.Kurallar nettir ve tutarlıdır.Kişilere göre değişmez. Çocuklar kuralların net ve değiştirlemez olduğunu çok hızlı bir şekilde öğrenerek uyarlar.Yaş düzeyi kuralların ne kadar öğrenileceği ve uygulanacağı konusunda belirleyicidir.Kuralların tutarlı bir şekilde uygulanması çocukların duygusal ve düşünsel olarak olgunlaşmasını sağlar.Bu olgunluk anaokulundan alınan verimi artttırır.Öğrenme daha aktif olur ve çocuğun okuldan aldığı keyif artar.

Çocukların Özbakım becerileri ev yaşantısına paralel olarak anaokullarında geliştirilir ve pekiştirilir. Çocuk gelişiminde temel öğrenme; model alarak öğrenmedir.Çocuklar kıyafet konusundan temizlik konusuna ,yemekten oyuna kadar anaokulunda düzenin nasıl işlediğini ve neler yapıldığını ilk önce gözlemler sonra dener ve arkasından öğrenir ve benimser. Çocuklar bu deneyimler sayasinde özbakım ihtiyaçlarını kendi başına yapmaya başlarlar.Üstünü başını kendi başına giyinir,yemeğini kendi başına yer,temizlik ihtiyaçlarını kendi başına yapar...vb.

Anaokullarında mevcut olan yemek programlarını çocuk diyetisyenleri tarafından yapılır.Yemek programları her türlü sebze,meyva ve eti içermektedir.Bu sayede çocuk her türlü besini deneyebilmekte ve zaman içinde alışabilmektedir. Bu yemek kültürü ;yemek seçme lüksünü ortadan kaldırır

Çocukların sosyal ortamda birlikte belli bir düzen içinde yemek yemeleri ;yemek alışkanlıklarının olumlu yönde gelişmesini sağlamaktadır.

Çocukların yemek seçmemesi ve her türlü besini alması ,fiziksel gelişimi olumlu etkilemektedir.

Çocuklar bütün bu gelişmeler sonucunda özgüvenli ve karakterli bireylere dönüşürler. Karakter ve özgüven arkasından eğitim ile donanım sağlanır.

Çocuklar bütün bu gelişmeleri gösterirken ebveynleri de çocuk yetiştirme konusunda deneyim sağlayıp ve olgunlaşırlar.Erken Çocuk Eğitimi hem çocukları hem de ebeveynleri gelecek yıllardaki eğitim hayatına hazırlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ana Okuluna Başlarken" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Barış ÜLKÜMEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Barış ÜLKÜMEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Barış ÜLKÜMEN'in Makaleleri
► Anaokuluna Başlarken Psk.Ayşegül COŞKUN
► Okula Başlarken... Psk.İlay AKTOPRAK
► Tuvalet Eğitimine Başlarken Psk.Yaprak GÜLMEZ
► Okula Başlarken : Çocuğunuz Artık Büyüdü Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ana Okuluna Başlarken' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anaokulu Eğitimi Eylül 2015
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:02
Top