2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evli Bireylerin Cinsel Özgüven ve Cinsel Doyumlarına Etki Eden Durumlar
MAKALE #15420 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI | Yayın Eylül 2015 | 4,680 Okuyucu
Toplumsal yaşamın devamı ve insanların toplum içinde yaşamını devam ettirebilmesi evlilik bağlarının kurulması ve sürdürülebilmesine bağlı olduğu düşünülebilir. Evlilik ilişkisinin kurulması ve sürdürülebilmesi toplumsal kurallara bağlı olduğu kadar bireylerin sahip oldukları kişilik özelliklerine ve özel yaşam koşullarına da bağlı olabilir. Günümüzde sürekli gelişen ve değişen yaşam koşullarında evliliklerin ve ilişkilerin gittikçe daha fazla zorlanmaya ve bozulmaya başladığı görülmektedir. Evlilik sürecinde eşler arasında artan huzursuzluklar ve yaşanan sorunlardan dolayı bazı evlilikler boşanma ile sonlanabilmektedir. Evlilik ilişkisinde yaşanan sorunların büyük çoğunluğu cinsel paylaşımlarla ilgili sorunlardan kaynaklanıyor olabilir.

Bireylerin evlilik ilişkisindeki cinsel paylaşımlarından yeteri kadar doyum olamamaları eşler arasındaki yaşanan birçok çatışmaya ve evlilik ilişkilerindeki bağların kopmasına zemin hazırlayabilir. Cinsel ilişkilerde yaşanan bu hoşnutsuzluğun evli bireylerde cinsel özgüven eksikliğinden ya da cinsel özgüvenin etkilediği diğer değişkenlerden kaynaklanıyor olabilir. Evli çiftlerin cinsel özgüven düzeylerinin arttırılabilmesi için öncelikli olarak cinsel özgüven eksikliğine neden olan faktörlerin araştırılıp ortadan kaldırılması faydalı olabilir. Bireylerin cinsel özgüven eksikliğine sebep olan faktörlerin farkında olmaları, hem eş seçimi sürecinde olan bireylerin eş seçiminde sağlıklı karar almalarına yardımcı olabilir hem de evli olan çiftlerin evlilik ilişkisini olumsuz etkileyen çatışmaları çözmelerine katkı sağlayabilir.

Evli kişilerin birbirlerinden farklı özelliklere sahip olmaları evlilik ilişkisinde çatışmalara mutsuzluklara ve cinsel özgüven eksikliğine neden olabilir. Çünkü bireyler evlilik yaşantısına farklı ilişki tarzları, kişilik özellikleri, geçmiş deneyimler, etkileşim özellikleri, cinsel özellikler, cinsel öz-yeterlik, cinsel utangaçlık ve diğer kişilik özellikleri, sosyo-kültürel özellikleri ve de öğrenme yaşantılarıyla birlikte girmekte ve bu farklılıkların doğurduğu pek çok sorunla yüz yüze kalabilmektedir.

Evli bireylerin cinsel yaşantıları açısından sağlıklı ve dengeli bir ilişki sürdürebilmeleri, cinsel konularla ilgili çatışmalarını yapıcı ve etkin olarak çözebilmeleri için gerekli olan şartların sağlanması konusunda bilgilenmesi çok önemlidir.

Evli bireylerin cinsel özgüven,cinsel özyeterlilik,evlilik yaşam doyumu düzeyleri de bireylerin cinsel yaşamlarına olumlu/olumsuz katkılar sağlamaktadır.Bütün bu kavramlar kişilik,cinsel bilgi eksikliği,travmatik yaşantılar,yetiştirilme tarzları,kültür vs. ile bağlantılıdır.

Cinsel özgüvenin düşmesine sebep olan cinsel utangaçlık ve bazı kişilik özellikleri evli ve evlilik hazırlığı içinde olan birçok çiftin genel sorunları arasındadır.Bu konuda cinsel utangaçlığın giderilmesi ve cinsel özgüveni düşürücü kişilik özelliklerini değiştirmeye yönelik bireysel ve grupla psikolojik danışma hizmetlerinden yararlanılabilir.

Cinsel öz-yeterliğin cinsel özgüveni negatif açıdan etkilemesi bir takım etkenlerden kaynaklanabilir.Bireyin sahip olduğu gerçek cinsel performansı ile idealindeki cinsel performansı arasında fark olması cinsel özgüvenin düşmesine sebep olabilir. Cinsel öz-yeterliği yüksek olan bireyler kendilerinin olumlu ve olumsuz cinsel özelliklerinin daha fazla farkında olabilirler. Olumsuz cinsel özelliklerinin daha fazla farkında olması cinsel özgüvenlerinin negatif açıdan etkilenmesine sebep olabilir.

Cinsel öz-yeterliği yüksek olan bireyler cinsel ilişkilerinde çok aşırı kontrolcü ve yönlendirici olmaya çalışabilirler. Bu nedenle cinsel ilişkilerinde rahat olamayabilirler, içlerinden geldiği gibi doğal davranışlar sergileyemiyor olabilirler. Bu durum onların yeterli cinsel doyum almalarını engelleyebilir ve cinsel özgüvenlerinin düşük olduğunu algılamalarına sebep olabilir. Cinsel öz-yeterliği yüksek olan bireylerin kendileri, cinsel özellikleri ve cinsel ilişkileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilecekleri düşünülebilir. Bu durum bazen bireylerde kaygıya ya da çeşitli cinsel durumlardan kaçınmalarına sebep olabilir. Bu nedenle cinsel özgüvenlerinin düşük olduğunu algılayabilirler.

Cinsiyetinde cinsel doyum ve cinsel özgüven üzerinde etkili olduğu araştırmalarda saptanmıştır. Erkeklerin cinsel doyum ve cinsel özgüvenlerinin kadınlardan daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Evli erkeklerin eşlerinin cinsel özgüvenlerini nasıl arttırabilecekleri ve kendilerinin hangi davranış ve tutumlarının bunun üzerinde etkili olabileceği konusunda farkındalıklarını geliştirmeleri,kadınlarında cinsel özgüvenlerini arttırmak için cinsel yaşam,cinsel ilişki ile ilgili konularda bilgilenmeleri gerekmektedir.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 12 ülkede yapılan bir araştırmaya göre, erkeklerin yüzde 84’ü, kadınların yüzde 74’ü erkeğin cinsel özgüveninin en önemli unsurunun partnerini cinsel açıdan memnun edebilmesi olduğunu düşünüyor.

Avrupa Cinsel Özgüven Anketi’nin sonuçlarına göre, Türkiye’de yetişkinlerin yüzde 97’si iyi bir cinsel yaşam için erkeğin “cinsel açıdan özgüvenli olması” , yüzde 93 ise sert bir ereksiyon gerçekleştirip sürdürmesi gerektiğine inanıyor.

Türk erkeklerinin sert ereksiyon arzusu, Avrupa Birliği (AB) ortalamasının üstünde. Her 10 Türk erkeğinden 8’i daha sert ereksiyon, dolayısıyla cinsel yaşamlarını geliştirmek arzusunda. Bu rakam, yüzde 58 olan AB ortalamasından daha fazla. Her 5 Türk kadınından 3’ü cinsel yaşamlarının gelişmesi için partnerlerinin sürekli daha sert ereksiyonlar yaşaması gerektiğine inanıyor. Bu oran da yüzde 36 olan Avrupa ortalamasının üzerinde.

Bu sonuçlar ışığında cinsel deneyimlerinden tatmin olmayan kişilerin ve sertleşme sorunu yaşayanların bir cinsel terapiste başvurması gerektiğine işaret ediyor. Sertleşme sorununa yönelik, erkeğin daha sert ereksiyon yaşamasına ve aynı zamanda cinsel özgüveninizi yeniden kazanmanıza yardımcı olacak tedaviler şekilleri bulunmaktadır.

Evli bireylerde çocuk sayısı arttıkça cinsel özgüven düzeylerinin azaldığı,sosyal ekonomik düzeyleri arttıkça da cinsel özgüvenin arttığı görülmektedir Bu nedenle evli bireylerin çocuk sahibi olmadan önce ekonomik durumlarını göz önüne alarak aile planlaması yapabilmeleri ve ek iş olanakları konusunda araştırmalar yaparak yeni ekonomik imkanlar sağlamaları yerinde olacaktır.

Genel olarak bireylerin ilişkilerinde yaşadığı doyum ile cinsel yaşamlarında yaşadıkları doyum birbirinden izole olarak düşünülmemelidir.Cinsel doyum hem ilişkinin diğer boyutlarındaki tatminden etkilenmekte hem de diğer boyutlardaki tatminleri etkilemektedir.Bu sebeple evlilik sorunları ya da cinsel sorunlar için terapiye başvuran çiftlerin bütüncül bir yöntemle ele alınması gerekmektedir.

Kaynakça

-Evli Bireylerin Cinsel Özgüven Düzeyleri ile Cinsel Özyeterlilik,Evlilik Yaşam Doyumu ve Cinsel Utançgaçlığın İncelenmesi - Eyüp ÇELİK

-Evli Bireylerin Cinsel Mit İnançları,Cinsel Bilgi Düzeyleri,İlişkilerinde Mutluluk Düzeyleri ve Cinsel Doyumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Ayşe TURAN

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evli Bireylerin Cinsel Özgüven ve Cinsel Doyumlarına Etki Eden Durumlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eyüp SARI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın Yazıları
► Benlik Saygısı ve Gelişimine Etki Eden Faktörler Dr.Psk.Dnş.Erdinç ÇAĞLAYAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evli Bireylerin Cinsel Özgüven ve Cinsel Doyumlarına Etki Eden Durumlar' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:56
Top