2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anaokulu Döneminde Beslenme ve Uyku
MAKALE #15422 © Yazan Psk.Barış ÜLKÜMEN | Yayın Eylül 2015 | 3,275 Okuyucu
Beslenme

Kültür olarak çocuk yetiştirmede uyku ve beslenme konusunda hassas bir toplumuz. Ülkemizde özellikle anneler çocuklarının bol bol yemesini ve bol bol uyumasını beklerler.Çocukların ise her dönem beslenmeyle ilgili farklı bir kapasitesi bulunmaktadır.Anaokul döneminde çocukların porsiyonları yetişkinlerle kıyaslanmayacak kadar küçüktür.Çocuklara yiyebilecekleri kadar yemek vermek sağlıklı bir çocuk gelişimi açısından önemlidir. Bununla birlite ,çocuklar beslenme konusunda yapısal olarak da farklılık gösterirler; bazı çocuklar az yerken bazıları ise çok yemek yemektedir

Anne babaların çocuklarının beslenmesiyle ilgli en çok şikayet ettikleri konular ; kendi başına yemek yememe, yemek seçme veya yemek sırasında masa başında oturmamaktır.Anaokuluna çocukların başlamasıyla birlikte anne babalar beslenme konusunda kaygılanırlar.Evde yaşanan sıkıntıların okulda devam edebilceğinden ve bu yüzden çocuklarının sağlıklı beslenemeyeceklerinden çekinirler.

Esasında bu haklı bir kaygıdır ancak anaokullarında yapılan her faaliyet gibi beslenme de belli bir düzen içinde gerçekleştirlir.Okulun düzeni sağlıklı yaşamı ,sağlıklı yaşam ise sağlıklı çocuk gelişimini getirmektedir.Çocuklar okuldaki düzeni ve sosyal kuralları çok hızlı bir şekilde algılayıp adapte olurlar.Okula adaptasyon beslenme düzeninde oluşmasının da sağlar.ilk başta öğretmenler çocuklara yemek konusunda yardımcı olsa da zamanla çocuklar anaokulunda kendilerinden beklenen davranışları yerine getirmeye başlarlar.;kendi başına yemek yeme ,yemek seçmeme ve yemek boyunca masadan kalkmama..vb .

Bu gelişmeler anne babaları şaşırtır.Çocuklarının evdeki beslenme alışkanlıklarıyla okuldaki beslenme davranışları arasında bu fark ,doğal olarak şaşırtıcıdır.Aradaki farkın tek nedeni vardır.:Anaokuldaki sosyal kurallar ve düzen.Sosyal kuralların okulda işlemesi , çocukların kurallara uyması ile evde çocukların okula göre daha esnek ve rahat olmaları beklenen çocuk davranışlardır.

Çocuklar anaokullarında öğrendikleri herşeyi eve transfer ederler.Kitap çalışmaları,oyunlar,şarkılar,sanat etkinlikleri..vb.Beslenme alışkanlığı da bunlardan biridir.Zamanla evdeki beslenme alışkanlığı da okuldaki gibi düzenli olacaktır.Burada temel faktör zamandır.

Çocukların yemek kültürleri anaokullarında beslenme düzenleriyle gelişir ve zenginleşir.Beslenmeyle hem özbakım becerileri hem de sorumluk duygusu gelişir. Anaokullarında temel olarak hedefimiz ; kendi başına her türlü yemeği keyif alarak yiyebilen çocuklar yetiştirmektir.

Anaokulundaki Beslenme ile ilgili bilgiler:

Anaokullarında beslenme üç öğün yemekten oluşur:Sabah,öğlen ve ikindidir.

Bu üç öğün yemek dışında ,kuşluk diyebileceğimiz atıştırmalar da öğün aralarında yapılır.

Öğünler 3.5 saatlik aralarla yapılır.

Anaokullarında yemekler kendi bünyelerinde yapılır ve günübirlik çıkar.

Çocuk diyetisyenleri tarafından hazırlanan aylık beslenme programları a’ dan z’ye her türlü besini içerir:Kırmızı ve beyaz et,her çeşit sebze ve meyva...vb.

Uyku

Anaokullarına yeni başlayan çocuklarımıza okula alışmaları için adaptasyon dönemi uygulanır.Adaptasyon döneminde çocukların anne babalarından rahat ve huzurlu bir şekilde ayrılmaları ve okulda mutlu zaman geçirmeleri amaçlanır.Beslenme ve uyku düzenleri okula yeni başlayan çocuklar için uygulanmaz.Beslenme ve uyku çocuklar için hassas konular olduğu için, adaptasyon döneminde çocuklardan bu konularla ilgili herhangi bir uyum beklenmez.Çocuklar zamanla okuldaki tüm sosyal kurallara uymaya başlarlar. Sosyal kurallara uyumun artması ve okula adapte olma, uyku düzenin oluşmasını sağlar.

Anaokulu çağındaki çocuklarımızın anne babalarından en çok duyduğumuz şikayetler, beslenme ile uyku ile ilgilidir. Beslenme ile uyku düzeni anne babaların zorlandıkları ve çocuklarının sağlıklarıyla ilgili kaygı duydukları konulardır. Kültürel olarak uyku ve beslenme konusunda hassas olan bir toplum oluşumuz, çocuk yetiştirmede “çok uyuyan çocuk, en sağlıklı olandır” mantığına bizi itmektedir ancak çocukların uyku ihtiyacı her yaşta farklılık göstermektedir.

İki yaş çocuğunun uyku ihtiyacı ile dört yaş çocuğunun uyku ihtiyacı arasında fark bulunmaktadır. “Çocuk uyuyarak büyür” sözü çocukların yaşlarının ilerlemesi ile ortadan kalkar. Çocuklar için 4 yaştan sonra uyumaktan çok, gün içinde aktif olmak hem sağlık hem de öğrenme süreçlerinin gelişmesi açısından daha faydalıdır. Günü yaşayan çocuk hem bilişsel süreçlerini aktif tutar hem de fiziksel olarak güçlenir.

Anaokuluna başlama ile çocukların hayatlarında birçok yenilik olur.Çocuklar okulda öğrendiklerini eve transfer ederler.Oyunlar,şarkılar,taklitler..vb. Çocukların okuldaki düzene uymaları evdeki düzenlerini de olumlu etkiler.Anaokulunun genel düzeni çocukların uyku düzenlerini de oluşmasını sağlar.Sabah erken kalkma ve öğlen uykusunu sabit bir saatte uyuma , gece belli bir saatte uyku alışkanlığını getirir.

Anaokullarında genel olarak ikidört yaş arasında tüm çocuklar öğlen uykusuna yatırılır ancak bazı çocuklar üç, üç buçuk yaş arasında olmalarına rağmen ailelerinin isteğiyle okulda öğlen uykusuna yatırılmazlar . Bunun yanı sıra iki dört yaş arasındaki bazı çocuklar da az uyutulur.Bu istisna durumların oluşmasının temel nedeni çocukların yapısal farklılarıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anaokulu Döneminde Beslenme ve Uyku" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Barış ÜLKÜMEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Barış ÜLKÜMEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Barış ÜLKÜMEN'in Makaleleri
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Anaokulu Eğitimi Psk.Barış ÜLKÜMEN
► Anaokulu ve Çocuk Psk.Elif GÜNERİ
► Anaokulu ve İlkokul Seçimi Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Anaokulu Döneminde Beslenme ve Uyku' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anaokulu Eğitimi Eylül 2015
► Ana Okuluna Başlarken Eylül 2015
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:03
Top