2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Sürekli Bilgisayar Başında
MAKALE #15425 © Yazan Psk.Dnş.Gökçe SABANCI | Yayın Eylül 2015 | 3,174 Okuyucu
Bir anne-baba çocuklarının okulun en başarılı çocuğu olduğunu fakat son zamanlarda okul başarısında düşme, okula gitmek istememe, annesinin odasına bıraktığı yemeğin bile farkına varmadan sürekli oyun oynama gibi bir şikâyetle gelince ilk başta biraz şaşırdım. Fakat çocuğun evde neler yaptığını sorduğumda annenin verdiği cevap “sadece oyun oynuyor” olunca tahminim doğru olduğunu anladım… Çocuk sürekli bilgisayar başında…
Eğer çocuklar, işlerini, derslerini, tüm sorumluluklarını bırakma derecesinde kendisini bilgisayara/tablete kaptırıyorsa ve bilgisayarın/tabletin başından kalkamıyorsa, o zaman bir bağımlılık durumu geliştiğini kabul edebiliriz. Ne yazık ki çocuk, bir defa oynamaya başlayınca sürekli oynamak istiyor ve bazen istese de uzak duramıyor. Çünkü çocuk gerçek yaşamda yapamadığı birçok şeyi oyunlarda yapabiliyor ve başarma duygusunu olabildiğince tadıyor. Oyunlar sayesinde çocuk canavarları yenebilen, önüne geleni ezip geçen, mafya adamlarını dize getiren, büyük mücadeleler sonucu zafere ulaşabilen, birçok ödül kazanan, kendisine ait dünyalar yaratan, gerçek üstü güçlere sahip olabilen, uçakla gökyüzünde bir kuş gibi süzülen, son model bir yarış otomobilini son sürat kullanabilen… biri olarak kendini oyunların içinde buluyor. Bu kadar renkli, heyecanlı ve zevkli bir dünya önünde duruyorken, sokaktaki oyunları ne yapsın?
Bilgisayar/tablet oyunları, el-göz koordinasyonu, akıl yürütme vb. bazı alanlarda olumlu bir destek sağlayabilir. Fakat motor gelişimini olumsuz etkiler, çocuğun çabuk karar vermesine ve sabırsız davranmasına yol açabilir. Aynı zamanda çok sık bilgisayar/tablet oyunları oynayan çocukların depresyona daha açık olduğu görülmüştür. Çocuğun giderek insani boyuttan uzaklaştığı, dolayısıyla duygusal tepkilerde mekanik davranışlar sergilediği ve empatik beceriler edinemediği görülmüştür. Bilgisayar/tablet oyunlarının birçoğu şiddet içeriklidir. Oyunlarda çocuk pasif bir izleyici değil, aktif bir katildir. İyi ya da kötü bir role sahip olması önemli değildir. Önemli olan çocuğun insan veya bir hayvan öldürüyor olması ve her öldürdüğü şey için kendisiyle gurur duyması ve ödüllendirilmesidir. Bu tür oyunlar zamanla çocuğun içindeki şiddet duygusunu besleyerek saldırgan bir kişilik kazanmasına yol açabiliyor.
Bilgisayar ve İnternet Bağımlılığı ve Tedavisi
1. Sanal yerine doğal ortam: Çocuklarınızı arkadaşları ile doğal yollardan görüşmeleri için yönlendirebilir, onlara yeni olanaklar yaratabilirsiniz. Yaz kapları, hafta sonu doğa yürüyüşleri, evde ve bahçede yapılabilecek etkinlikler, hobiler, spor karşılaşmalarının izlenmesi gibi aktif ve doğal etkinliklere katılmasına yardımcı olabilirsiniz.
2. Spora yönlendirme: Spor çocukların ve gençlerin fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişimleri için son derece gerekli bir aktivitedir. Çocuğunuzun fiziksel ve ruhsal durumuna uygun bir spor dalı seçebilir ve haftanın birkaç gününü spor yaparak geçirmesini sağlayabilirsiniz.
3. Arkadaşlık ilişkileri desteklenmeli: Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini desteklemelisiniz. Örneğin; arkadaşını eve davet etmek istediğinde ona izin vermeye gayret edin. Ya da onu var olan arkadaşlık ilişkilerini sürdürmek ve yeni arkadaşlıklar edinmek için yüreklendirmelisiniz. Bu sayede çocuğunuzu bilgisayardan/tabletten uzak tutmuş olursunuz.
4. Sosyal beceri eğitimi: Çocuklar ve gençler kendi akran grupları içinde iletişim kurmaya özendirilebilir. Eğer çocuk ya da genç iletişim kurmada, iletişimi başlatmada ve sürdürmede güçlük çekiyorsa, sosyal beceri eğitiminden faydalanılabilir. Bu konuda çocuğunuza, okulunda bulunan psikolojik danışman yardımcı olabilir ya da “Sosyal Beceri Eğitim Grupları” yapan özel psikolojik danışmanlık merkezlerinden yardım alınabilir.
5. Profesyonel yardım: Tüm bunları yaptığınız halde çocuğunuzun giderek bilgisayar oyunlarına, bilgisayarda sohbet etmeye bağımlı hale geldiğini gözlemliyorsanız ve bu durum çocuğunuzun okul başarısını, sosyal yaşamını olumsuz etkiliyorsa, bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Sürekli Bilgisayar Başında" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Gökçe SABANCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Gökçe SABANCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gökçe SABANCI Fotoğraf
Psk.Dnş.Gökçe SABANCI
Isparta (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Gökçe SABANCI'nın Makaleleri
► Sürekli Bir Şeyleri Erteliyor Musunuz? ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Cansu DOĞRUYOL
► Çocuklar Sürekli Mutlu Olmak Zorunda mı? Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Sürekli Bilgisayar Başında' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:51
Top