2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Testi (Moxo Dehb)
MAKALE #15437 © Yazan Psk.Sonnur KÜKÜRT | Yayın Ekim 2015 | 10,805 Okuyucu
MOXO DEHB Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Testi ; Dikkat, Hiperaktivite, Dürtüsellik ve Zamanlama performansını objektif olarak ölçümleyen bir performans testidir.
Günümüzde çocuklar arasında en yaygın görülen sorunlardan biri dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğudur.

Tedavi edilmediğinde; düşük özgüven, okul veya iş yaşamında zorlanma ve sorunlu ilişkiler gibi hayatın her alanını olumsuz etkiler.

MOXO; çocuklar ve yetişkinler için geliştirilmiş DEHB tanısına yardımcı, bilgisayar ekranı üzerinden yapılan online dikkat performans testidir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu 4 temel sorunu kapsar:

Dikkat eksikliği
Dürtüsellik
Zamanlama problemi
Hiperaktivite

MOXO testi, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun bu 4 belirleyicisini ayrı ayrı değerlendirerek objektif ve somut sonuç verir. Böylece uzman, çocuğun hiperaktivitesini dürtüsel davranışlardan ya da zamanlamadan bağımsız olarak değerlendirir. Aynı durum dikkat eksikliği için de geçerlidir. Bireyin dikkatini görsel mi yoksa işitsel mi uyarıcılar dağıtıyor sorusu da böylece netlik kazanır. Çok hareketli çocuklar sıklıkla çevreleri tarafından hiperaktif olarak algılanabiliyorlar. Oysa doktora danışıldığında impulsif çıkabiliyor. Dürtülerini kontrol edemediği için tepkisel davranıyor. Bazen dikkati yoğun olan bir çocuk zaman uzadıkça dikkati dağılabiliyor. Ya da tam tersi önce konsantre olamayan bir çocuk zaman ilerledikçe dikkatini yoğunlaştırabiliyor. Demek ki sadece dikkat eksikliği tanısı alması da yetersiz gördüğünüz gibi. En önemlisi dikkatini nelerin dağıttığı, ne zaman grafiğinin indiği ya da çıktığı bir de hiperaktivitesinin ve dürtüselliğinin dikkatini ne kadar etkilediğini bilmek daha anlamlı yaklaşım olur.
MOXO testi, farklı dikkat dağıtıcı uyaranlar içeren 8 aşamadan oluşur:

Temel 1: Dikkat dağıtıcı olmayan aşama
Görsel 1: Minör görsel uyaranlar içeren aşama
Görsel 2: Majör görsel uyaranlar içeren aşama
İşitsel 1: Minör işitsel uyaranlar içeren aşama
İşitsel 2: Majör işitsel uyaranlar içeren aşama
Combo 1: Minör görsel uyaranlar ve minör işitsel uyaranlar kombinasyonu
Combo 2: Majör görsel uyaranlar ve majör işitsel uyaranlar kombinasyonu
Temel 2: Dikkat dağıtıcı olmayan ikinci aşama

Test çocuklarda yaklaşık 15 dakika, yetişkin formatında ise yaklaşık 18 dakika sürebilir. 7 yaşından sonra yapılması uygundur. Teste başlamadan önce deneme yapmasına izin verilerek kurallar açıklanır. Güvenli bağ kurulduktan sonra teste başlanılır. Hiç bir müdahalede bulunmaksızın danışanın arka tarafında gözlemlerini not alır ve bunları daha sonra raporuna ekler. Aileye hazırlanan raporda mutlaka eğitimsel önerilere yer verilmelidir.

Test Sonuçları, Dikkat Profili ve Performans Grafiği çıkarıldıktan sonra testi uygulayan uzman tarafından değerlendirilir ve yorumlarını içeren bir rapor yazılır.
Dikkat profili; dikkat, zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivite olmak üzere dört ayrı endeksten oluşur. Her bir endeks için, yaş ve cinsiyet açısından danışana uyan grupla kıyaslanarak, danışanın performans seviyesini gösterir. Danışanın hangi endekslerde normal aralığın dışına çıktığı ve normal aralıktan sapma derecesi karşılaştırmalı olarak görüntülenebilir. Danışanın en çok sorun yaşadığı alanlar belirlenerek eğitim planı hazırlanır. .

Performans grafiği; test süresince danışanın performansını gösterir. Farklı dikkat dağıtıcı çeldiricilerin danışanın performansını nasıl etkilediği anlaşılır. Danışanın performansının zamanla nasıl değiştiği de kapsamlı olarak görüntülenebilir.

Çocuk Psikiyatristinin mutlaka test grafiğini görmesi gerekir. Belki medikal tedavi önermesi gerekebilir. Bunun yanısıra özel eğitim öngörebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Testi (Moxo Dehb)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sonnur KÜKÜRT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sonnur KÜKÜRT'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sonnur KÜKÜRT Fotoğraf
Psk.Sonnur KÜKÜRT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Pedagog - Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi91 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sonnur KÜKÜRT'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Testi (Moxo Dehb)' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Güvenli Bağlanma Ocak 2016
► Disleksi Mayıs 2015
◊ Emdr Terapi Mayıs 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:02
Top