2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanma ve Çocuk
MAKALE #15500 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI | Yayın Ekim 2015 | 3,723 Okuyucu
BAile toplumun en küçük yapısı olarak maddenin en küçük yapısı olan ‘’atom’’a benzer. Atomu oluşturan eloktron-proton-nötron gibi bileşenler olduğu gibi aile de anne, baba ve çocuklardan oluşmaktadır. Atom parçalandığında ne gibi sonuçlar doğurduğuna maalesef II. Dünya savaşında şahit olduk. Tıpkı aile de atom gibi parçalandığında geniş etki alanı oluşturmaktadır. Hiç şüphesiz ki bu durumdan en fazla etkilenen de çocuktur.
*
Çocuk annesinin rahmine düştüğü andan itibaren anne ve babasıyla etkileşim halindedir. Dünya geldiğinde annesinin kucağında açar gözlerini. Babasının güven şemsiyesi altında tanır dünyayı. Hastalandığında, acıktığında, düştüğünde hep yanında anne ve babası vardır. Anne ve babası çocuk için hayatta onu sımsıkı saran emniyet kemeri , onun için hava kadar gerekli olan sevginin kaynağı , onlarsız düşünemediği hayatının kahramanlarıdır. Gündelik hayatta ‘’bir kalem’’ kaybolduğunda bile hemen hemen bu duyguları hisseden çocuğun hayatının en önemli parçası olan anne veya babasının evden ayrılıp kendisinden uzakta yaşaması karşısında çocuk güven duyguları sarsılır ve büyük şok yaşarlar. Anne ve baba boşanma kararı alıp birisi evi terk edince ileriki hayatları için korku ,suçluluk duygusu, endişe ve üzüntü yaşarlar.
*
Boşanma ‘’Çocuğa’’ Nasıl Anlatılmalıdır?
*

‘’Boşanmanın’’ çocuğa anlatılmadan kararın eşler arasında netliğe ulaşması gerekmektedir. Boşanma kararı alındıktan çocuğun gelişim düzeyine göre boşanmanın ne olduğu, bu kararı niçin aldıklarını , bu kararı almada çocuğun bir etkisi olmadığı, bundan sonra nasıl bir hayat olacağı , kendisinin kiminle nerede kalacağı anlatılmalıdır. Boşanma kararını çocuğa söyleme sürecinde. konusma sirasinda anne ve babanin her ikisi de bulunmali ve anne-babanin karsilikli öfke, suçluluk veya suçlama gibi duygulari bu konusmaya karistirilmamalidir. Boşanma çocuğa ifade edildikten sonra çocuğa bu konu hakkında kendisinin ne düşündüğü hissettiği ile alakalı sorular sorulmalıdır.
Çünkü bu dönemde sorular netliğe kavuşmamış ise ifade edilemeyen duygular bilinçaltında bastırılmışsa sonraki süreçte çocuk sorunlar yaşayabilir.

*
Çocukların sıkça sorduğu sorular;
*


Neden boşanıyorsunuz?
Sen ve babam/annem tekrar bir araya gelecek misiniz?
Benim yüzümden mi boşanıyorsunuz?
Okulumu değiştirmek zorunda kalacak mıyım?
Annemi/babamı ne sıklıkta göreceğim?
Arkadaşlarımı görebilecek miyim?
Büyükannemi ve büyükbabamı görebilecek miyim?
Fakir mi olacağız?
Tatillerimi kiminle geçireceğim?
*
Çocuğun sorduğu sorulara doğru bir şekilde yaşına uygun ifadelerle cevap verilmelidir. Hayatta bazen boşanma gibi üzücü olayların insanların başına gelebileceği, bu durumun her şeyin sonu olmadığını, anne ve babası olarak her zaman yanında olunacağı, bu yaşadıklarının uzun vadede kendisini güçlendireceği algısı oluşturulmalıdır.
*
Çocuklarda Görülen Ortak Tepkiler Nelerdir? Nasıl Davranılması Gerekir?
*

Ailenin dağılmasından sonra yeni düzene uyum sağlamakta güçlük çeken çocuklarda değişik duygusal tepkiler gözlemlenir. Bu dönemde anne-babaların, çocukların duygularını göstermeleri ve onlarla yüzleşmelerini sağlamaları gerekir. Çocuklar duygularını açığa çıkaramazsa ileriki yaşlarda depresyon, endişe, kişilik sorunları, konsantrasyon bozukluğu, yalnızlık korkusu gibi rahatsızlıklar yaşayabilirler.Boşanmadan sonra çocuklarda sıklıkla görülen tepkiler:
*
Korku : Boşanmadan sonra bilinmeyenlerin yarattığı korku bütün çocuklarda görülür. Çocukların yaşlarına , onları korkutan konulara göre değişir. Ayrılan anne-baba, çocuklara korkularını anlattırıp, onların güvenini sarsmayacak şekilde davranmalı ve asla terk edilmeyeceklerini hissettirmelidirler.

Üzüntü : Çocukların hayatında ebeveynlerin yerini kimse tutamaz ve çocukların iki ebeveyne de ihtiyaçları vardır. Ayrılık ile bir ebeveynin günlük yaşantıdan çekilmesi bütün çocukları üzer. Ağlamak ve üzgün olmaktan başka çocuklar, üzüntülerini yalnız kalmayı istemek, az konuşmak, ters davranış, öfke, üzüntülü resimler çizmek gibi yollarla da gösterebilirler. Ebeveynler, çocukları ile duygularını tartışıp, paylaşıp onları rahatlatmalıdırlar.

Öfke : Çocuklar, anne-babalarının boşanmalarına duydukları öfkeyi kavga, yakınlarına bağırma, kırıp dökme ile gösterebilirler. Bu durumda ebeveynler öfkeyi görmezden gelmek veya bastırmak yerine, kabul edilir sınırlar içinde, çocukların öfkelerini dışa vurmalarına izin vermelidirler. Bazen çocuklar öfkeden içlerine kapanır. Onlara da öfkeyi söze döktürtmek gerekir.

Suçluluk : Çocuklar kendilerinin dünyanın merkezi olduğuna inanırlar ve her olayın nedeninin kendileri olduğunu düşünürler. Bundan dolayı, anne-baba ayrılığının kendileri yüzünden olduğuna inanıp, suçluluk duyabilirler. Hatta çoğu zaman tekrar birleşmenin kendilerine bağlı olduğuna inanırlar. Anne-baba, tutarlı olarak çocukları, boşanmalarında onların etkilerinin olmadığını, olayların onların tamamen dışında geliştiğine ikna etmeleri gerekir.

Yalnızlık : Ayrıldıktan sonra ebeveynlerden birinin evden gitmesi ve yeni yaşam biçimi çocukların kendilerini yalnız hissetmelerine neden olur, onların korkularını, üzüntülerini arttırır, hayali arkadaş bulmaya iter. Yalnızlık hissini önlemek için ebeveynlerin çocukları, yalnız geçirecekleri zamanda hoşlarına gidecek, rahatlatacak aktivitelere yönlendirmeleri faydalı olur.

Gerileme : Ayrılıktan sonra çocuklar, zor durumlarından kaçmak ve rahatlamak için, gelişimini tamamladıkları bir aşamaya geri dönebilirler. Örneğin, parmak emme, yatağı ıslatma gibi. Bunu duygularını kontrol edemedikleri için yaparlar. Ebeveynler bu dönemde onları cezalandırmayıp, rahatlatmaya çalışmalıdır.

Uyku bozuklukları ve yemek yeme sorunları
: Ailenin dağılmasına tepki olarak çocuklarda uykusuzluk, yemek yeme alışkanlıklarında sorunlar görülebilir. Bu durumlarda ebeveyn çocuğun alıştığı düzeni bozmamaya özen göstermeli, gerektiğinde bir doktora danışmalıdır.
Okul sorunları : Boşanmanın çocuklarda yarattığı karmaşık duygulardan dolayı, çocuklar okulda başarısızlık yaşayabilir veya saldırgan davranışlarda bulunabilirler. Genelde bu davranışlar boşanmanın olumsuz etkileri azaldıkça düzelir. Ebeveynlerin, çocuklarının okul durumlarını öğretmenleriyle düzenli olarak takip etmeleri gerekir.

Fiziksel sorunlar : Çocuklar duygularını rahatça açığa vuramadıklarında veya stres altında olduklarında mide, baş, göğüs ağrıları, kramp gibi fiziksel sorunlar yaşayabilir. Bu sorunları ilgi çekmek için zannedip önemsememek doğru değildir, bir doktora göstermek gerekir.

Madde Kullanımı: Boşanmayla birlikte özellikle ergenlik döneminde olan bireyler kendilerini boşlukta hissedebilmektedirler. Zaten bu dönemde çalkantılı bir dönem geçiren bireyler yaşadıkları ağır travmanın etkisiyle sigara, alkol ve de uğuşturucu madde kullanabilmektedirler. Ebeveynlerin bu sorunla karşılaşmaması için çocuna arkadaş gibi yaklaşması, sorgulamadan yargılamadan her türlü konuyu konuşmalıdırlar.
*
Boşanma çocuğun dünyasında büyük bir değişimdir. Zaten anne ve babasının boşanması sonucu büyük bir travma yaşarken çocuğun hayatına yeni değişiklikler getirmek uygun olmayacaktır. Yani yeni bir ev, yeni bir okul, ikinci bir evlilik çocuğun uyum sağlama sürecini daha da zora sokacaktır. Bütün bunlar ilerleyen süreçte olmaması mümkündür. Ama bütün bunların çocuk yeni hayatına uyum sağladıktan sonra tabiri caizse buzlar eridikten sonra yapılabilir. ‘’Kötü olsa da çocuk annesiyle babasıyla birlikte büyümelidir.’’ mi ,yoksa ‘’Mutsuz olmaktansa en iyisi ayrılmak’’ mantığı mı daha doğrudur tartışılır ama şu gerçektir ki çocuğun sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için anne rahmine düştüğü andan itibaren anne ve babaya muhtaçtır. Yapılan araştırmalara göre çocuğun hayatında anne ve babası yoksa ya da görevlerini yerine getirmediğinde çocuğun hapse girme riski 8 kat, cinayet işleme riski 5 kat, davranış problemleri gösterme riski 20 kat ,taciz vakalarına karışma riski 20 kat, evden kaçma riski 32 kat ve madde bağımlısı olma riski 10 kat artmaktadır. Eşler birbirini boşayabilir bu herkesin en doğal hakkıdır. Fakat asla boşanmanın anne ve babanın arasında olmamalıdır. Ebeveynler gerektiği durumlarda uzman yardımına başvurmalıdır. Boşanmanın bedellerini asla çocuk ödememelidir.

Sevgiyle kalın..

Uzm.Psk.Dan.Eyüp SARI
Çift ve Evlilik Terapisti

Kaynakça
-Psk.Dan.Serhat Bayraktar Boşanma Çocuğu Neden ve Nasıl Etkiler
-Psk.Yasemin Yalçın, Aile Rehberi*
-Prof. Dr. Nevzat Tarhan,Anne Notları
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanma ve Çocuk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eyüp SARI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın Yazıları
► Boşanma ve Çocuk Psk.Adem TATAR
► Boşanma ve Çocuk Psk.Sinem ERUSTA
► Boşanma ve Çocuk Psk.Dnş.Aslı DENİZ
► Boşanma ve Çocuk Psk.Gizem HÜNERLİ
► Boşanma ve Çocuk Psk.Gonca BİLGİÇ
► Boşanma ve Çocuk Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
► Boşanma ve Çocuk Psk.Saadet ELEVLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Boşanma ve Çocuk' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:38
Top