2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliği, Çocuk Üzerinde Etkileri ve Tanılanması
MAKALE #15502 © Yazan Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM | Yayın Ekim 2015 | 3,893 Okuyucu
Çocuklar Hareketli olurlar ve bu hareket içerisinde dikkati vermeden yapılan bir sürü eylem ve davranış yer alabilir. Bu nedenle anne babaların Dikkat Eksikliğini erken fark ettiklerine çok nadir rastlanır. Ancak tedavi kısmında erken tanı çok önemlidir. Dikkat eksikliği nedir?

Dikkat Eksikliğinin yaşla birlikte değerlendirilmesi gerekir. Küçük yaştaki çocuklar dikkati sürdürmede zorlanabilirler. Anne babanın sözlerine, yönergelerine karşı duyarsız olabilirler. Bazı sınırlar içerisinde bu dikkatsizlikler sorun olarak algılanmazken, yaşla beklenmeyen uyumsuzluklarda dikkat yetersizliği ve hiperaktivite sendromu olarak tanımlanabilir. Dikkat bizim öğrenmemiz için en gerekli olan beyin işlevlerinden bir tanesidir. Öğrenmenin yanında organize olma, zaman yönetimi gibi alanların destekleyicisidir. Bu alanda yaşanan problemler yaşamsal, akademik ve sosyal boyutlarda sorunlar doğurur.

Neden olur?
Dikkat için beş duyunun birlikte çalışması gerekir. Dikkatin toparlanabilmesi için görme, işitme, dokunma, koklama ve tatma duyularının tümünün kaliteli çalışıyor durumda olması; uyku ve beslenme gibi biyolojimizi dinlendiren fiziksel ihtiyaçların iyi bir şekilde karşılanıyor olması gerekir. Bu nedenle Dikkat Eksikliğinden şüphelendiğimiz çocukları göz muayenesi için yönlendiririz.

Çocuklar genetik olarak güçlü ve zayıf yanları ile birlikte dünyaya gelirler. Bu bize %50 lik avantaj veya dezavantaj sağlayan bir durumdur. Avantajlı olduğumuz durumlarda bile çevresel desteklenme görmeyen çocuklarda gerilemeler olduğunu gösteren çalışmalar mevcut. (Banerjee et al., 2007)

Öte yandan dezavantajlı doğan bir çocuk da amaca yönelik çevresel destekleme ile zorluklarının üzerinden gelebiliyor.

Çocuklarda dikkat eksikliği kendini nasıl gösterir?

Dikkat eksikliği yaşayan çocuklar yönerge almakta zorlanırlar. Bu zorlanma ikili veya tekli yönergelerde ortaya çıkıyor olabilir. Kendisinden bir şey yapması istendiğinde bunu yapmakta güçlük çeker. Tekrar tekrar sorabilir. Başladığı işi sürdürmekte ve sonlandırmakta sorun yaşar ve hatalar yapar. (Örneğin “Elmayı sarı renge boya” yönergesinde elmayı istediği bir renge boyar. Beyin “Elmayı boya” yönergesini işleme koymuştur çünkü.) Renk, sayı gibi öğrenmelerinde gecikmeler veya öğrenememeler gözlenir. Oyunlarda sorun yaşar çünkü dikkat hataları yapar veya kuralları öğrenemediği için sıklıkla bozar.

İletişimde Sorunlar Yaşar

Dikkat yetersizliği olan çocuklar hem yetişkin hem de akran iletişiminde sorun yaşarlar. Göz teması kurup tek yönergeli cümleler kurmadığınız zaman iletişimi devam ettiremeyebilirler. Mimikleri algılama ve yorumlama sorunu yaşarlar. Karşısındaki kaşını çattığında veya suratını ekşittiğinde anlamaz; ve yaptığını sürdürmeye devam eder. Başka bir işle uğraşıyorken sizin söylediğinizi duymaz veya duyduğuna göre hareket etmez. Dikkatsizliğe bağlı yaralanmalar ve kazalar çok olur. Ayak ve dizleri yara ve morluk içinde olabilir.

Bazı durumlarda Dikkat Eksikliğine Dürtüsellik veya Hareketlilik eşlik edebilir. Beyinde hareketin planlandığı bir motor alan bulunur ve burada hareket düşünme süzgecine bağlı bir kontrol içerisindedir. Bu alandaki bozukluk hareketi kontrolsüzleştirir. Ve etrafına rahatsızlık verir.

Dikkatini sürdürmekte sorun yaşayan çocuk belli sınırlar içinde kalamayacağı ve sıkılacağı için ilgi toplamak için arkadaşlarına sataşmaya başlar. Bu yüzden de sosyal sorunlar yaşayabilirler.

Ne zaman Tanılanabilir ?

3 yaşından itibaren çocuğun yaşına uygun öğrenebilme ve kurallara uyup takip edebilme becerilerinin detaylı gözlemi ile sinyallerini vermeye başlar. Anne ve Babanın psikoeğitimi ile çocuğun altı yaşına gelmeden bunu törpüleyebilmesi mümkündür.
Tüm bunları yaşayan bir çocuk için hayat çok zorlayıcıdır. Elinde olmayan sebeplerden dolayı girdiği her ortam ve temasa geçtiği kişi tarafından terslenip, azarlanabilir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Sendromu olan çocukların çoğunda zeka ile ilgili bir gerilik olmamasına rağmen çevresinden zekaya ilişkin olumsuz ve benliğini zedeleyen, onu içe kapayan veya tam tersi agresifleştiren geribildirimler alır. Tedavisi ve iyileştirilmesi mümkün olan bu sendromun küçük yaşlarda üzerine gidilmesi daha hızlı sonuçlar doğuruyor.

Uzman Psikolog Duygu KARAKULAK TAKVİM

Referans
Banerjee TD, Middleton F., Faracne SV., Environmental risk factors for attention-deficit hyperactivity disorder, Acta Paedictr, 2007 Sep; 96(9):1269-74
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dikkat Eksikliği, Çocuk Üzerinde Etkileri ve Tanılanması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliği, Çocuk Üzerinde Etkileri ve Tanılanması' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kardeş Kıskançlığı Kasım 2014
► Çocuk ve Müzik Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:36
Top