2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mazoşizm, Cinsel Sapkınlık ve Kendine Zarar Verme
MAKALE #15503 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Ekim 2015 | 6,871 Okuyucu
MAZOŞİZM, CİNSEL SAPKINLIK VE KENDİNE ZARAR VERME

1.BÖLÜM

Mazoşizm acıyı elde etmek, acı çekmek adına gerçekleştirilen nevrotik bir durumdur. Mazoşistik hislerde gerçek anlamda acıdan zevk almak ve buna ihtiyaç duymak söz konusudur. Acıdan kasıt ise hem fiziksel anlamda hem de manevi anlamda ayrı ayrı ya da her ikisinin yaşanması şeklinde tanımlanabilir.

Mazpşistik kişi, erotik genital hazzı hedefleyerek acıyı doğrudan kendi benlik ve bedenine bilerek ve isteyerek yaşayandır. Yapılan araştırmalarla manevi mazoşizm ve mazoşizmle ilgili olarak çeşitli bir şeklide gerçekleşebileceği yani mazoşistik hazzın çok çeşitli ve değişik yollarla elde edilebileceği saptanmıştır.

Mazoşizmde acı doğrudan istenir ama bu acı acı arayışı her ne kadar bilinçli gibi görünse de bilinçdışı gerçekleşir. Fiziksel acı ve sadece genital organlarda değil bütün kişiliği kapsayacak şeklide gerçekleşir. Çünkü acıya duyulan bu ihtiyacın nedeni geçmişle bağlantılı olarak bütün kişiliğe yayılmış ruhsal tahribat hasardır.

Manevi mazoşizmde, davranış gerçek bir nevroza dayanabilir, bu durum için psikanalitik literatürde ‘’ mazoşistik karakter’’ olarak isimlendirilmiştir. Sıklıkla mazoşistik eğilimlerin oluşumunda psikonevrotik yapının varlığı söz konusudur.

Mazoşistik kişinin acı isteği, kendi öz-benliğine yıkıcı davranışlara bir eğilimin oluşmasına neden olur. Bu self- destrüktif davranışlar değişik şekillerde oluşur. Freud bu benliğe dönük yıkıcı davranışları ‘’ölüm içgüdüsü’’ olarak tanımlar. Aslında Freud bu self-destructive davranışlara her ne kadar ‘’ölüm içgüdüsü’’ dese de Thanatos bir yönüyle eros’a (yaşam içgüdüsüne ‘’ hizmet eder. Çünkü her semptom ve sendromun ruhsal yapıyı koruyan bir fonksiyonu vardır. Semptom benliğe hizmet eden ve benliği koruyan bir tarafı vardır. Mazoşistik haz gibi görünen şey, bireyin farkında olmadan kendiliğin onarımı ve eksikliğini telafisine dönüktür.

Birincil mazoşizm kavramı ile, kendiliğe dönük içgüdüsel yıkıcı davranışlara eğilim kavramı ile aralarında tezat teşkil ediyor gibi görünebilir.

Bu eğilim, bireyin kendi iyiliği yani kendilik bütünlüğünü korumak, yani benliğe hizmet etmesi nedeni ile bu acıya ihtiyaç duyulmakta, oysaki klinik, mazoşistik, erotogenik veya manevi anlamda amaç değil de sanki bir araç gibi gözüküyor. Yani görünüşte acı temel bir şeymiş gibi ya da her şey acı içinmiş gibi görünse de acı burada sadece yaşam içgüdüsü için bir araç vazifesi görmektedir.

Yani mazoşizm için patolojik yani anormal bir savunma biçimi diyebiliriz. Yani burada belirtmek istedim mazoşizmin yüceltilmesi değil, fakat her ne kadar anormal de olsa benliğe hizmet eden ilkel bir savunma biçimi diyebiliriz.

Mazoşist kişi aslında bir şeyleri kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu da psikanalitik literatürde bilinçdışı olarak gerçekleşen ‘’kastrasyon endişesi’’ olarak tanımlanır.

Dışarıdan bakıldığında mazoşist acılarını dindirebilmek için kendisini kurban etmekte ve bu mücadelede tehlikeye karşı bir kurgu gibi görünse de bu da bilinçdışıdır.

Çoğu zaman nörotik kazanç iki mekanizmada gerçekleşir;
  • Erotik acı
  • Acı bazen de kendini cezalandırma aracı olarak, suçluluğu etkisizleştirme için süper ego tarafından kullanılmaktadır.
Böylece libidinal ihtiyaçlar hem yasağa karşı boşalım bulur hem de kurban olma durumu ile mazur karşılanır. Yani bir nevi yasağa karşı bir kalkandır. Dikkat edilirse mazoşizmin altında bireyin ruhsallığInın ne kadar karışık ne kadar kompleks bir yapının söz konusu olduğu anlaşılır. Yani sanki libido bir şekilde bir yerden sızmak istemekte ve değişik kılık ve bahanelerle bu illegal yolları kullanmaktadır. Mazoşizm, cinsel sapkınlık baskılanan ve normal yatağından sapan libidonun değişik ve olmayacak şekilde kendisini sızıntı şeklide dışarı atmasıdır. Tabi ki bu süreç bilinç dışı yani kişi sadece acı istediğini ve acıdan haz duyduğunu söyleyerek bunları gerçekleştirir. Asıl yapmak istedikleri ve bunun ruhsallıkla nasıl bir bağlantısının olduğunun farkında bile değildir.

2.BÖLÜM

Mazoşizmde, kastrasyon terimi çocuğun cinsel organının hasara uğraması tehdidiyle karşı karşıya kalmasının temsilinin ve bu temsilin çocuğun ilerideki yaşamında bu korkuyu farklı endişelere dönüştürerek yaşamasına neden olur. Bu anlamda kastrasyon çocuğun zihinsel tasarımında bir tehdit, tehlike olarak yer alır ve bu tehdit ilerideki aşamalarda farklı bir dönüşüme girer. Evrimleşen bu çocuksu korkular ileride özellikle cinsel anlamda psikopatolojik sonuçlara yol açar.

Bunun la ilgili olarak bu hastaların psikoterapi uygulamalarında çok fazla penisinin parçalanması, dökülmesi, kırılması ya da kesilmesine dair fantezi ve rüyalara çok sık rastlanmaktadır. Bu kastrasyon endişesi, yetişkin yaşamda karşı cinsel ilişkiden kaçınmak, korkmak erken boşalma semptomu ile penatrasyondan kaçınmak, kadın cinsel organının kendisini yutacak, içine alacak, kapsayacak ve yutacak endişeleri rastlanmaktadır.

Bunun yansımalarında fetişistik objeler, normal dışı uyarılma faztazileri, sado- mazoşistik eylem olmadan zevk alamama ya da alamayacağına inanma şeklinde ortaya çıkar. Fakat zevk alındığı düşünülen bu sapkın cinsel aktivitelerde boşalma ya da orgazm çoğunlukla söz konusu değildir. Aslında bu yetişkinler bir nevi yetişkin bedeninde çocuksu bir cinsellik yaşamakta ve bir nevi çocuk cinselliği yaşama durumundadırlar.

Acı ve cinsel haz arasında ve acı ile aşk arasındaki garip ilişki çok eskiden beri vurgulanmış ve gözlemlenmiştir. Yaşlı Solomon un başarısız olan erkekliğini canlandırmak ve erkete olabilmek adına kadınlara kendi bedenini deldirdiği söylenir.
Yine tarihten bir örnek verirsek Socrates in kendi eşi ile kurmuş olduğu masoşistik ilişki buna bir örnektir.

Freud un masoşizm le ilgili ilk açıklamaları 1905 yılında Cinsellik Üzerine Üç Deneme adlı eserinde görülmektedir.

Tam bir formülasyonu olmadan yaptığı tanımlamada;

1.Genel olarak mazoşizm ve sadizmin cinsel yaşamdaki birlikteliği ve beraber karşılıklı etkileşim içinde fonksiyonu söz konusudur.

2.Mazoşizm pasif bir tutumu sergiler ve mazoşist kişi cinsel ilişkide cinsel obje pozisyonundadır.

Sadizm ve mazoşizm birbirinden bağımsız iki durum değildir. Adeta birbirinin devamı şeklinde olup. Mazoşistik kişi sadece sexuel obje konumundadır.
Aslında mazoşistte sadist konumundadır. En azından dolaylı yoldan pasif konumu seçmek aslında dolaylı sadizmdir.

Nitekim Krafft-Ebing (1906) yılında aynı kişide hem sadist hem de mazoşist özelliklerin olduğunu işaret etmişti. Yani Freud ve ondan sonraki yazar ve araştırmacıların sadizmin mazoşizmden bağımsız olmadığını belirterek aralarında bir ayrım olmadığını vurgulamışlardır. Çünkü bu yapılanmanın dinamikleri aynı olmaktadır. Aynı dinamiklere sahip bu durumun çift yönlü ve karşılıklı etkileşim halinde olması da kaçınılmazdır. Kastrasyon kompleksinin muhtemel rolü ise suçluluk duygusunun neticesinde ortaya çıkan pasif cinsel tutumla ilgili olabileceği idi. Sadizm kastrasyona karşı korkunun yarattığı endişe ile bir kafa tutuş yani sözde ‘’korkmuyorum’’ ise mazsoşizm de tamamen bu endişeyi kabulleniş ve boyun eğiş söz konusudur. Ve bu tutum zaman zaman tersine dönüş ve sonuçta korkmuyorum bir negasyon ise, korkuyorum ve boyun eğiyorum da sonucu yine sapmış olan sexsuel cinsel tutuma çıkmaktadır.

KAYNAK
Hanly F.A. Margaret(1995) Essential Papers On Masochism .
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mazoşizm, Cinsel Sapkınlık ve Kendine Zarar Verme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
► Saldırganlık ve Kendine Zarar Verme Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Ruhsal Kopuş ve Kendine Zarar Verme Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Kurban Edimi ve Kendine Zarar Verme Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mazoşizm, Cinsel Sapkınlık ve Kendine Zarar Verme' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:27
Top