2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel İsteksizlik
MAKALE #15551 © Yazan Psk.Dnş.Serap BOZKAYA | Yayın Ekim 2015 | 3,683 Okuyucu
Cinsellik fizyolojik bir ihtiyaç olup içgüdüseldir. Açlık susuzluk gibi giderilmesi gereken bir ihtiyaçtır. Cinsel enerji bitmez ama bazen üzeri örtülür. Mangalın üzerini örten kül gibi bazen alevini yitirebilir ancak üzerindeki külü sıyırdığınızda alev eski halini alır. Cinsel terapistlerinde yaptığı budur.

Cinsel isteksizlik; cinsel eylem yetisinin olmasına rağmen cinsel birleşme ile ilgili isteğin olmaması olarak tanımlanabilir. Sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde, cinsel fantezilerin ve cinsel etkinlikte bulunma isteğinin az olması ya da hiç olmamasıdır.
Kadınların yaklaşık % 33'ünün hayatlarının bir döneminde cinsel ilgi ya da istek azalmasıyla karşı karşıya kalacağı tahmin edilmektedir. Cinsel isteksizlik oranları yaşa bağlı olarak artmaktadır; 18-24 yaşları arasındaki kadınların % 32'si cinsel istek azlığından etkilenirken bu oran 30-34 yaş grubunda % 29.5 ve 35-39 yaş grubunda % 37.6'dır.

Cinsel isteksizlik dendiğinde akla kadınlar gelir. Oysa bilimsel çalışmalar her beş erkekten birinde cinsel isteksizliğe rastlanıldığını ortaya koymaktadır (% 20 görülme sıklığı).

Cinsel isteksizlik fiziksel nedenlerle ortaya çıkabilirken ağırlıklı olarak psikolojik nedenlere bağlıdır. Cinsel istek azlığı, bazen psikolojik süreçlerle ilgili olabileceği gibi bazen de ilaç yan etkileri veya sıklıkla depresyon ya da travma gibi psikiyatrik bir sorun nedeniyle de ortaya çıkabilir. Yaş, genel sağlık sorunları,hormonların düzeyi, geçmişteki olumsuz cinsel eylemler ve deneyimler, evlilik ve ilişki sorunları, depresyon, dini inançlar, OKB, cinsel kimlik gelişiminde kusurlar, gebe kalmaktan ve cinsel yolla bulaşan hastalık kapmaktan korkma, başarısızlık korkusu, güvensizlik, suçluluk duyguları, cinsel ilişkinin sıklığı ve niteliği, eşin tutumları sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Kadınlarda sıklıkla doğumdan ve menopozdan sonra görülebiliyor. Bunda da düşünme biçimlerinin etkisi büyüktür. Menopoz cinsel enerjiyi bitirmez.

Bu sorunu yaşayan çiftler cinsel istekle birlikte sevgilerinin de bittiğini düşünerek birbirlerini suçlayabilir, tartışmalar suçlamalar bir kısır döngüye girebilir. Bu durumda kavgalar arttığı için isteksizlik artar, isteksizlik arttığı için de tartışmalar artar. Bu döngüyü kırmak için çaba gösterilmezse boşanmaya kadar gidebilir. Çiftlerin birbirleriyle cinselliği konuşabilmeleri bu açıdan çok önemli. Ancak cinsellikle ilgili tabular çiftlerin önünde büyük bir duvar gibi olabiliyor.

İlişkideki çatışmalar hem sorunun kaynağını oluşturabilmekte hem de terapi sürecini olumsuz yönde etkilemektedir. Doyumlu bir cinsel yaşam için doyumlu bir ilişki gerektiğinden sıklıkla evlilik terapisi de tedavi sürecine eklenmektedir.
Yaşanan sorun her iki eşi de ilgilendirdiği için çiftler terapiye birlikte alınır. Eşlerin birbirlerine destek olmaları ve sorumluluğu birlikte üstlenmeleri bu noktada çok önemli. Bilinçaltına atılmış çeşitli inançlar cinsel isteksizliğe sebep olabilir. Travmatik bir cinsel birliktelik cinsel isteksizliği tetiklemiş olabilir. Bu nedenlerin bulunup düzeltilmesi gerekir.

Unutmayalım ki cinsellik yaşam enerjisidir. Kadın ve erkekte ileri yaşlara kadar sürebilir. Sağlıklı bir cinsellik ömrü uzattığı gibi stresi azaltıp eşler arasındaki bağı kuvvetlendirir. Kişinin kendisini arzu edilen, değerli hissetmesini sağlar. Yaşama arzusunu artırır. Daha kaliteli ve canlı bir yaşamın kapılarını açar. Bireyin yaşamındaki diğer sorunlara bakışını değiştirir.

Eşinizle aranızdaki duvarların ve tabuların yıkıldığı, daha pozitif ve enerji dolu günler yaşamanız dileğiyle…

Serap BOZKAYA
Psikolojik Danışman & Cinsel Terapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel İsteksizlik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Serap BOZKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Serap BOZKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serap BOZKAYA Fotoğraf
Psk.Dnş.Serap BOZKAYA
Ankara
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Serap BOZKAYA'nın Makaleleri
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik - Cinsel Soğukluk Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Cinsel İsteksizlik - Cinsel Soğukluk Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Cinsel İsteksizlik Psk.Arzu BEYRİBEY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Cinsel İsteksizlik' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özgecan Olmak..... Aralık 2015
► Ergenin Günlüğü Aralık 2015
► Boşver Be Yaşı Ekim 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:04
Top