2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlkokula Başlama Yaşı
MAKALE #15568 © Yazan Psk.Bayram ŞİMŞEK | Yayın Ekim 2015 | 65,362 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Okula Başlama Yaşı

2012 - 2013 eğitim öğretim döneminde uygulamaya konulan 4+4+4 eğitim sistemine göre çocukların okula başlama yaşında alt sınır 60 ay, üst sınır ise 72 ay olarak belirlendi. ilk kez okula başlayacak çocuğun zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal açıdan hazır olması gerekiyor.

Birinci sınıfa başlayacak olan çocukların 72 ayını doldurulmaları çocuğun okula uyumlu bir şekilde, bedensel, zihinsel, duygusal ve soysal açıdan daha hazır haldedir. Okula kaydı yaptırılacak olan çocuğun 72 ayını doldurmuş olması okulla ilgili uyum sorunlarını az yaşayacaktır. Çünkü birinci sınıfta 60 aylık ile 80 aylık bir çocuk aynı sınıfta olma ihtimali var. Bu da bir buçuk yaş farkı demektir. Küçük çocukların kendilerini rahat ifade etmelerini engelleyen bir ortamın oluşmasına ve arkadaş ortamından daha kolay dışlanmasına neden olabilir. 60 aylık bir çocuğun (yani 5 yaş çocuğunun) ilköğretime başlaması doğru bir pedagojik bakış açıcı değildir. Bu çocuklar henüz oyun çağındadır, eğitimin sürükleyici ritmine ayak uyduramazlar. Hele ki okulöncesi eğitimi almamış çocuk açısından düşünüldüğünde, eğitimin ne olduğunu bilmeyen küçük yaştaki çocuk eğitim almaya zorlanırsa o çocukta eğitime karşı bir direnç baş gösterebilir.
Gelişim dönemi açısından henüz oyun çağında bulunan 60-72 aylık çocuğun okul öncesi eğitim almadan ilkokul disiplinine girmesi, onun ruhsal, duygusal ve bilişsel gelişimini sekteye uğratarak yıllarca sürecek olan akademik hayatı açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır. 5 yaş çocuğu (60-71 aylar arası)zihinsel, fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak ilkokula henüz hazır değildir. Çocuğun okul eğitimine katılabilmesi için gerekli sosyal, duygusal, bilişsel, dil ve motor becerilerinin gelişimi 6 yaştan(72 ay) önce tamamlanmaz. Bu bilimsel ortalama dışında kalan çok az çocuk vardır.

İlerleyen Yıllarda Sorunlar Yaşar

Erkek çocuklarının özellikle de çekingen, içine kapanık bir çocuğun 72 aylıktan önce okula gitmesi, çocuğa ilerleyen yıllarda sorunlarla baş etmede güçlük yaşatabilir. Çocuk, ergenlik döneminde erkek çocukları içinde yaşı büyükse ya da çabuk gelişmişse bu, akranlarına üstünlük sağlayacağı için ona avantaj kazandırır. Tam tersi durumda sınıf içinde en küçüklerden biriyse erkek; ergenlik döneminde kendini kanıtlama ihtiyacını daha fazla hissedebilir. Bu da zararlı alışkanlıklara daha kolay sürüklenmesine neden olabilir. 72 aydan küçük kız çocuklarının okula başlaması bazen sorun olmayabilir, kız çocukları erkeklere göre yaşının küçük olmasını tolere edebilir. Çünkü kız çocuğu bedenen sınıfın küçüğü olması sorun değildir, ne ergenlik döneminde nede başka 2. Sınıfta bedensel gelişimi sorun etmezler. Aynı zamanda el becerileri erkek çocuklarına göre daha gelişmiş ve daha yatkındır. Çünkü kız çocukları daha çok küçükken; sen kızsın diyerek birçok sorumluluk verilir ve okulda ders çalışması sorun olmaz.

Küçük yaşta okula başlayanlarda ayrılık kaygısı rahatsızlığı görülme riski, altı yaşında ilkokula başlayan çocuklara göre daha fazladır. Özellikle bu çocuklar okul öncesi eğitim almadılarsa risk daha da artmaktadır. Beş yaşından önce el-göz koordinasyonunun, ince motor becerilerin, işlemsel düşüncenin tam gelişmemiş olması, soyut düşüncenin yetersizliği ve dikkati sürdürmedeki güçlükler nedeniyle bu yaştaki çocuklar öğrenme becerilerinde zorlanacaklardır. Bu yaştaki çocukların okulda belli seviyede başarı elde etmekte zorlanmaları gelişimsel açıdan normal olmasına karşın okul programları kapsamında beklenen kazanımları karşılamamaları nedeniyle, başarısızlık olarak yorumlanacak ve gereksiz olarak ‘zeka geriliği’, ‘öğrenme güçlüğü’ veya ‘dikkat eksikliği’ olduğu gibi tanımlara maruz kalacaktır.

Hangi Yaş Aralığı Okula Kayıt Yapılır?

72 ay ve üzeri çocukların okula zorunlu olarak kayıt yaptırmaları gerekiyor. 69-71 ay arası çocuklar için kayıt zorunludur, ancak doktor raporu ile kayıt yaptırmayabilirler. 66-68 ay arası çocuklarda kayıt zorunlu ancak veli dilekçesi ile kayıt olmayabilirler. 60-65 ay arası çocuklarda ise, kayıt zorunlu değil ancak veli dilekçesi ile kayıt yaptırılabilir.

Soru: Çocuğum Öğretmeni çok iyi diyor ama 72 ayını doldurmadı ne yapmalıyım?

Cevap: Bedensel ve zihinsel olarak çocuk hazırsa okula gönderilebilir. Ancak yaşı küçük olan çocuklar ilk yıllar başarılı bir akademik başarı gösterirken, 3.4. sınıftan sonra zorlanmaya başlar ve öğretmenlerinden şu sözleri duyabilirsiniz: “bir alt sınıfta olsa sınıfın en başarılı öğrencisi olurdu, ama şuanda da kötü değil iyi bir öğrenci sayılır” sözlerini duyabilirsiniz. Bu nedenle çocuğun okula geç başlaması çocuğa herhangi bir dezavantaj sağlamaz aksine avantaj sağlama olasılığı çok yüksektir. Ama erken gönderirseniz dezavantaj yaşama olasılığı çok yüksektir.

Soru: Çocuğum 66 aylık 1. Sınıfa kayıt yaptırmalı mıyım?

Cevap: Okul olgunluğu; çocuğun fiziksel, duygusal ve sosyal anlamda okula hazır olup olmadığı ile ilgili bir kavramdır. Yaşları aynı olan iki çocuğun okul olgunluğu aynı seviyede olmayabilir. Biri okula hazırken diğerinin bir seneye daha ihtiyacı olabilir. Bu sebeple çocuğunuzun okula hazır olup olmadığını anlamak için çok boyutlu düşünmeniz gerekiyor.

Öncelikle ana okuluna gittiyse, oradaki öğretmenlerinin fikirlerini almakla işe başlayabilirsiniz. Sınıf içi durumu, arkadaşlarıyla uyumu ve duygusal yapısı açısından okula hazır olduğunu düşünüyorlar mı? El becerileri yani ince motor kas gelişimi yaşına uygun bir seyir izliyor mu? Yoksa hala çizgi çizerken, boyama yaparken sıkılıp, karalıyor mu?

Erkek çocuklarda ince motor kas gelişimi yani el becerileri, yazma çizme becerileri kızlara oranla biraz daha arkadan takip edebilir. Çocuğunuz erkekse okula hazırlık konusunda özellikle biraz daha düşünmeniz, erken göndermemeniz daha yerinde olur diye düşünüyorum. Kız çocukları kişisel istisnalar olmakla birlikte daha hırslı ve istekli olabiliyorlar. Yine de çocukların 66 aydan önce okula gönderilmeleri taraftarı değilim.
Sizin oğlunuz gibi eylülde 66 aylık olanlar için geçe sene çıkan yeni düzenlemeyle veli dilekçesiyle rapora gerek kalmadan okula göndermeyebiliyorsunuz. Bir sene sonra gittiğinde beyin gelişimi hala devam ettiği için anlama ve kavrama becerileri daha iyi olacaktır. Küçük yaşta okula giden çocuklar genellikle ikinci dönemde biraz daha açılmaktadırlar, bunun sebebi de ay olarak biraz daha büyümüş olmalarından kaynaklanmaktadır. Erken giden çocuklarda eğer zeka seviyeleri iyi ise 4. Sınıfa kadar sınıfta dinledikleriyle idare edebiliyorlar, fakat 4. Sınıftan sonra daha sistemli ve sıkı çalışmaları gerektiği için tökezlemeler, zorlanmalar başlıyor.

Fiziksel gelişimini de göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim. Bazı çocuklar yaşıtlarına oranla daha hızı gelişmekte ve iri yapılı olmaktadırlar. Bir sene daha beklediğinde iyice gelişecek ve sınıf içinde alay konusu olabilecektir. Hep arkalarda oturmak zorunda kalabilir. Bu sebeple karar verirken çok yönlü düşünmek, kar zarar hesabı yapmak gerekir.

Son yapılan değişiklikle 66,67,68 aylık olanlar sadece velinin ilkokula vereceği dilekçeyle okula göndermeyebiliyorlar. 69,70,71 aylık olanlar için rapor alınması ön koşulu getiriliyor. Geçen sene uygulamaya giren sistemdeki bir çok eksik, bu sene tamamlanmaya çalışılıyor. Bir deneme yanılma senesi olduğu için önceki sene okula erken başlayan birçok çocuk için durum çok sıkıntılı oldu. Öğretmenlerin yeni sisteme adapte olmaları, ne öğretecekleri konusunda belirsizlik yaşamaları da işin bir başka sıkıntılı yönüydü. Okula erken başlayan çocuklar sadece ilkokulda değil bazen okul hayatları boyunca bu dezavantajı yaşayabiliyorlar. Hep arkadan, zorlayarak, sürekli motive etmeye çalışarak okul hayatlarını tamamlıyorlar. Bu durum anne baba için de tüketici oluyor. Ders çalıştıran kişi genellikle anne olduğu için anne çocuk ilişkisini de zedeliyor. Evde ders çalışma saatlerinin gerilimli anlara dönüşmesine yol açabiliyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlkokula Başlama Yaşı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Bayram ŞİMŞEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Bayram ŞİMŞEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     28 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bayram ŞİMŞEK Fotoğraf
Psk.Bayram ŞİMŞEK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi124 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Bayram ŞİMŞEK'in Yazıları
► Çocuğunuzu İlkokula Hazırlayın Psk.Ebru ZORLUTUNA
► Boşver Be Yaşı Psk.Dnş.Serap BOZKAYA
► Çocuğunuzun Gelişimi Yaşı ile Uyumlu mu? Uzm.Pdg.Afife SELVİTOPU
► Öedipal Çatışma ve Sünnet Yaşı Psk.Mustafa GÖDEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İlkokula Başlama Yaşı' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okb - Emdr Terapisi ile Çözümü ÇOK OKUNUYOR Ekim 2022
► Niye Aile Terapisi Ocak 2016
◊ Psikoterapi Yardımı Ekim 2015
◊ Okula Uyum Sorunu Ekim 2015
◊ Mutlu Evliliğin Sırrı Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:05
Top