2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat mi Anksiyete (Kaygı) mi?
MAKALE #15575 © Yazan Uzm.Psk.Cemile AKDAĞ ÇEBİ | Yayın Ekim 2015 | 5,395 Okuyucu
“Çocuğum bir türlü odaklanamıyor”. “Dersin başında tutamıyoruz”. “Sınavda beklediği gibi performans gösteremiyor.” “Dersleri kötü diye okula gitmek istemiyor.” “Konuşurken bizi dinlemiyor, dalıp gidiyor.”

Bazen dikkatiyle ilgili bir sıkıntı yaşadığını düşünürsünüz. Bazen kaygısından dolayı yapamadığını düşünürsünüz. Arada kalırsınız.

Araştırmalara göre, Dikkat Dağınıklığı ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) yaşayan her çocuğun kaygı problemlerine sahip olduğu söylenemez ama diğer çocuklara göre daha fazla kaygı yaşama ihtimalleri olduğu söylenebilir.

Çocuğunuzda nedenini belirleyemediğiniz probleminin ardında kaygı ile DEHB birlikte birbirlerini aynalayarak da varolabilirler; ikisi tek tek de bulunabilirler. Ama anneler babalar tarafından sıkça karıştırılırlar. Böyle durumlarda uzman çocuk psikiyatristlerinin tanı ve teşhislerine başvurmak gerekir.

Anksiyetenin en belirgin semptomplarını nadir de olsa hepimiz deneyimlemişizdir ya da çevremizde görmüşüzdür. Bunlar uyumada güçlük çekme, baş ağrıları, karın ağrıları, el titremesi gibi fiziksel belirtilere içimizde duyduğumuz kronik bir tedirginliğin veya korkunun eşlik etmesidir. Anksiyete bazen içe kapanmaya, sosyal ilişkilerin azalmasına, yeni bir deneyimden kaçınmaya da neden olabilir.

Dikkat Dağınıklığı ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun semptomları ise biraz daha farklıdır. DEHB korku ve sıkıntıdan çok odaklanma ve konsantrasyon problemleri ile kendini belli eder. DEHB’li çocuk dikkatini bir konuya vermekte zorlanabilir, çoğu zaman verilen görevleri bitirmez, unutkandır ve dikkatsiz davranır. Verilen komutları takip etmekte, günlük planını organize etmekte ve uzun süreler derse odaklanmakta güçlük çekebilir.

İki problemi ayırt etmek için elbette ki klinik değerlendirme gerekirken, dikkatli bir aile üyesi de gözlemleri sonucunda uzmana yardımcı olabilir. Burada önemli nokta semptomları uzun süreli gözlemlemek ve tek bir durumdan yola çıkmamaktır. Kaygılı bir çocuk yalnızca kaygı duyduğu durumlarda dikkatini toplayamazken, dikkat dağınıklığı olan çocuk kaygı verici durumdan uzakken de dikkatini toplayamaz.

“Arkadaşlarımı gördüğümde çok karnım ağrıyor, okula gitmek istemiyorum” bize anskiyeteyi,
“Bir hareket yapıp sonra düşünüyorum. Düşünmeden harekete geçmek başıma iş açıyor”, bize DEHB’i hatırlatır.

Hem DEHB’in, hem anksiyetenin olduğu durumlarda ise işimiz biraz daha zordur çünkü iki problem genelde birbirini şiddetlendirir. DEHB’li bir çocuğun aynı zamanda anksiyetesi de varsa odaklanmakta, kendini toplamakta daha fazla zorluk çekebilir. Yine dikkatini toparlayamadığı ya da dürtüsel davrandığı için utanan bir çocukta kaygılar alevlenebilir.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklarda anksiyete bozukluklarının görülme sıklığını inceleyen bir araştırmada DEHB’li çocukların %39.4’ünün en az bir anksiyete bozukluğu eş tanısına sahip olduğu belirlendi. DEHB’li çocukların %13.6’sında ise birden fazla anksiyete bozukluğu bulundu. Anksiyete bozukluklarının dağılımı ise cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermedi. En sık saptanan anksiyete bozukluğu sosyal anksiyete bozukluğu olarak bulundu. Bunu sırasıyla ayrılık anksiyetesi bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluk takip etti (Bilgiç, 2012).

Yukarıda belirtilen araştırmanın sonuçlarından da görülebileceği gibi, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocukların neredeyse yarısında bir anksiyete problemi görülmektedir. Birlikte olsun ya da olmasın, çocuklarımızın daha iyi hayatlar yaşamaları için, bu iki rahatsızlığa en kısa zamanda müdahale etmek gerekir.
Yazan
Uzm.Psk.Cemile AKDAĞ ÇEBİ
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dikkat mi Anksiyete (Kaygı) mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Cemile AKDAĞ ÇEBİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Cemile AKDAĞ ÇEBİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Cemile AKDAĞ ÇEBİ
Uzman Klinik Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Cemile AKDAĞ ÇEBİ'nin Makaleleri
► Kaygı (Anksiyete) Psk.Sibel YALMAN
► Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Psk.İshak BÜYÜKYILDIRIM
► Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Psk.Eylem ESEN
► Anksiyete - Kaygı Bozuklukları Psk.Aysel ÜLGÜNER
► Anksiyete (Kaygı) Bozuklukları ve Psikoterapi Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Dikkat mi Anksiyete (Kaygı) mi?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:20
Top