2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfkeli Çocuklar
MAKALE #1559 © Yazan Uzm.Psk.Hülya TOPAL | Yayın Eylül 2008 | 8,539 Okuyucu
ÖFKELİ ÇOCUKLAR (AGRESİF.SİNİRLİ)
Öfke, engelleme, incinme veya bir tehdide karşı gösterilen olağandışı kızgınlık tepkisidir. Aktif bir üzüntü halidir. Çocuklarımızın birçoğunda öfke hali belirmektedir. Onların istek ve ihtiyaçlarının doyurulması engellendiğinde bu halleri ve duygusal ifadeleri kullanırlar. Bazen bu çocuklarda olgun olmayan tepinme, kendini yerden yere atma, ortalığı kasıp kavurma, kırıp dökme arkadaşlarını dövme tekme atma şeklinde hatta yaralanmalara varan davranışlar görülmesi geçici olmadığı takdirde normal değildir. Okul öncesi ve okul dönemine bağlı olarak tepkiler farklılaşıyor. Okulda sınıfta geçerken bile arkadaşların kafasına pat pat vurmak. Eşyalarına zarar vermek. Okul başarını olumsuz yönde etkilemektedir.Arkadaşlarına bakışları ile bile rahatsız edebilmektedir.Sıksık öğretmeni tarafından veli uyarılır.Bu durum karşısında ebeveynler haklı olarak kaygılanmaktadırlar. Çocuğunda birtakım davranış değişikliği yapmak için çalışırlar. Bu nedenle öncellikle öfkesinin nedenini iyi tespit etmek gerekir.
ÇOCUĞUN ÖFKELENME NEDENLERİ
1. Çocuktaki bedeni rahatsızlık ve kusurların yok edilememesi ve ihtiyaçlarının giderilmemesi(altını ıslatan çocuğun altının temizlenmemesi vs.).
2. Temel ihtiyaçlarının zamanında giderilmemesi(zamanında yedirilip, içirilmemesi vs.) sonucunda çocuk haklı olarak tepkide bulunur.
3. Anne ve babanın davranışlar karşısında farklı takdirlerinin olması(birinin ak dediğine ötekinin kara demesi vs. sebepler çocuğu ikileme itmekte, çocuk neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilememektedir ve değişik yaklaşımlarla çileden çıkabilmektedir).
4. Çocuğun o an için aç, susuz,uykusuz ve yorgun olması.
5. Öfke ve hiddetlenen başkalarının çocuğa örnek olması.
6. Bedensel cezalar.
7. Büyüklerin çocukları yanlış yargılama ve değerlendirmeleri(kendisine haksızlık yapıldığını düşünen çocuk asileşir).
8. Kabahatsiz iken uygulanan cezalar.
9. Öfkelenen çocuğa ödül verilmesi veya dilediğini yapılması alışkanlığın sürekli olmasına yol açar.
10.Arkadaşları tarafından dışlanma ve oyuna alınmama.
11.Anne- babasının geçimsizliği,ayrılık,boşanma veya ölüm.
12.Bedensel kusurlar veya imgeleri (arkadaşların şişko demesi,dört göz gibi)
Öfkeyi (Hiddeti) Önleme yolları:
1. Çocuğu öfkelendirecek hastalık ve rahatsızlıklardan koruyunuz. İhtiyacını gidermeyi sonraya bırakmayınız ve çocuğa bunlar konusunda eleştirel laf söylemeyiniz(-patlama az sonra yapacağım vs.).
2. Temel ihtiyaçlarını zamanında gideriniz ve (beslenme, dinlenme, yeme, içme vs.). Öncelikle onun temel ihtiyaçlarını gidereceğiniz yerde ilgisiz şeylerle ilgilenmeniz onu çileden çıkartır(Örneğin, annenin yemek yapacağına kumar oynamaya gitmesi vs.) ihmal etmeyiniz.
3. Öfkelendiği zaman hiddete kapılmayın. Mantıklı bir hiddet ise istenileni yerine getirin aksi halinde ise istenileni yerine getirmeyiniz.
4. Beden kusurlarını düzeltiniz veya düzeltmeye çalışınız.
5. Anne-baba ve öğretmen farklı davranış tepkileri ortaya koymamalıdır Birisi savunduğunda öteki de savunmalıdır ve çocuğa böylelikle iyi kötü kavramları algılatılmalıdır.
6. Çocuklara haksız cezalar vermeyiniz.
7. Çocukları yargılama ve değerlendirme de adil olunuz.
8. Onlar için sosyal etkinliklere katılma fırsatları yaratınız.
9. Açık havada sportif çalışmalar yaptırınız.
10. Çeşitli iş ve uğraşılar hazırlayınız ve sıkılmaması için bu uğraşıları sık sık değiştiriniz.
11. Öfkelerinin analizini yapmak ve hataları bulmak gerekir. Bunun sonucunda kendi kusurlarımızı bile görebilir ve onları da düzeltebiliriz.
12.Ebeveyn olarak iyi model olmak.
13.Çocuğa değerli ve önemli olduğu hissettirilmelidir.
14.Öncellikle duygu durumunu iyi tespit ederek yerine olumlusunu koyabilmek.
Ebeynlerin sabırlı olması gerekir. Çocuğun öfkesi karşısında kendileri daha çok öfkelenmemelidirler. Başa çıkamadığınız durumda bir uzmana başvurarak gerekli sağaltımı alabilirsiniz.
Uz.Psik.Hülya TOPAL

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öfkeli Çocuklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Hülya TOPAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Hülya TOPAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hülya TOPAL Fotoğraf
Uzm.Psk.Hülya TOPAL
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hülya TOPAL'ın Makaleleri
► İnatçı ve Öfkeli Çocuklar Psk.Aslı PAKSOY
► Öfkeli Miyiz? Psk.M.Enes İMERT
► Evli ve Öfkeli Psk.Dnş.Mesut Güney YILMAZ
► Çocuğum Neden Öfkeli? Psk.Müge ADALI
► Öfkeli Anneler ve Çocukları Psk.Yasemin TÜZEMEN
► Öfkeli Ergen Rehberi Psk.Nihan DİKME
► Öfkeli Bir Gençle Başa Çıkmak Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Öfkeli Çocuklar' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Alt Islatma Aralık 2015
► Beyin Nasıl Öğreniyor? Temmuz 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:53
Top