2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşam Amacımız Belli mi?
MAKALE #15598 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK | Yayın Kasım 2015 | 3,240 Okuyucu
Erişmek istedikleri bir hedefi olmayanlar, çalışmaktan zevk almazlar. Emile Raux

Hayatın yaşanabilir olması için yaşam amaçlarımızın olması gerekir. Bu yaşam amaçları bizleri ayakta tutarak yönümüzü belirlememize yardımcı olacaktır. İnsanın diğer varlıklardan farkı, yaşamını bilinçli bir amaç(lar) için sürdürmesidir. Muhteşem bir varlık olan insanın sınırsız hayalleriyle ve üstün azmiyle ulaşamayacağı bir hedef yoktur.

Amaçlar araçlarla karıştırılmamalıdır..!

Yaşamımızda uzun vadeli ve kısa vadeli amaçlar olmalı bu amaçlar bizim gideceğimiz yönü tayin etmelidir. Amaçlarımızı (hedeflerimizi) belirlerken öncelikle kendimizi tanımalıyız, özelliklerimizi, nelerden hoşlandığımızı, nelerden nefret ettiğimizi, güçlü yönlerimizi, zayıf yönlerimizi, geliştirmeyi ve güçlendirmeyi düşündüğümüz yönlerimizi keşfetmeli ve daha sonra hedeflerimizi ve bu hedeflere ulaşırken kullanacağımız basamakları(araçları) belirlemeliyiz. Tüm bunları belirlerken Amaçla aracı birbirine karıştırmamalıyız, bir amacımız olabilir fakat o amaca ulaşmak için birden fazla araç kullanabileceğimizi her zaman göz önünde bulundurmalıyız.

Amaç: Ulaşmak istediğimiz, olmak istediğimiz yerdir. Araç: Ulaşmak istediğimiz yere giderken attığımız adımdır.

Örneğin bir lise son öğrencisinin amacı ileriki yaşamında iyi bir iş sahibi olmak ve toplum içerisinde saygın bir kimlik kazanmak olabilir. Bu gayet güzel bir amaçtır. Bu amaca ulaşabilmek için öğrenci kendisine üniversite sınavını kazanma aracını koymuş olabilir, fakat iyi bir iş ve saygın kimlik kazanmanın tek yolunun üniversite sınavından geçmediğini de göz ardı etmemesi gerekir ve başka alternatifleri de göz önünde bulundurmalıdır.

Hedefler hayatta gideceğimiz yönü tayin eder ve her gün o hedefler doğrultusunda adım atmaya gayret gösteririz, burada önemli olan hedeflerimizi belirlediğimizde ‘Ben bu hedefi neden seçtim?’ ve ‘Gerçekten bu hedefe ulaşmak istiyor muyum?’ sorularını kendimize sormamızdır. Hedef belirlerken seçilen hedefin de bir amacı olmalıdır mantıklı bir cevabımız olduğu takdirde ikinci soru olan hedefime ulaşmayı ne kadar istediğiniz sorusu olacaktır. Motivasyonda hedefimize ulaşmayı ne kadar çok istiyorsak o oranda çaba ve gayret gösteririz.

Her insanın uğrunda sonsuz fedakârlık gösterebileceği bir davası olmalıdır.

İnsan yaratılışı mucizelerle doludur. İnsan muhteşem bir varlıktır, tarihimizde muhteşem fedakârlıklar göstererek muhteşem başarılara imza atmış bir vatanın evlatlarıyız. Canlı yada cansız her şeyin bir varlık gayesi vardır, her varlık bir şeye hizmet eder, bitki oksijen üretir,böcekler sinekler ..vs ekolojik dengenin sağlıklı bir döngü oluşumu içerisinde ilerlemesini sağlar bir çok hayvandan et ve süt üretilir, Güneşin doğuş ve batışı bizlere sabah ve akşam kavramlarını hatırlatır örnekler artırılabilir…Peki tüm bu varlıklar ne için vardır? Sabah uyandığımızda içimize çekerek ciğerlerimizi doldurduğumuz oksijenin farkına varmayabiliyoruz. Farkına varmamız gereken unsur ise tüm dünyanın insan denen muhteşem varlık için var olmasıdır. Ufak bir gözlem her şeyin dolaylı ya da doğrudan insanlara hizmet ettiğini gösteriyor.

Tüm bunları düşündüğümüzde insanın da yaşam sürecini incelediğimizde, doğumla başlayıp yetişkinlikle devam eden ve yaşlılık-ölüm arasında süren yaşamında, aklını etkin ve bilinçli olarak kullanabilen, iradeli ve sevebilen bir varlık olması itibariyle biricik olması kendisine eşsiz bir değer atfetmektedir.

Günümüz de yaşam şartlarının lüks hale gelmesi tüketimin hat safhaya ulaşması insanları öz benliğinden uzaklaştırmaya başlamış, insanların birçok manevi yönü bilinç dışına çıkmıştır. “Öz” den uzaklaşmak insanları bunalımlara sürüklemiş ve gerçekçi nihai bir amaç belirleyemez hale getirmiştir. Hayata kendini kaptırma bilinçsizce yaşama, ömür sermayesinin değerini, zamanın az oluşunu, yapılması gerekenlerin çok oluşunu kavrayamaz hale gelen kişilerin de yaşam amaçlarını sorgulayamadıkları belki de sorgulamaya vakit bulamadıkları için belirlenmemiştir.

Burada bizlere düşen ilk vazife “düşünmek” olmalı var olma gayesi düşünülmeli kendisine yüce bir dava belirlemeli ve diğer alt hedefleri de o yüce dava için gerçekleştirme girişiminde bulunmalıdır. Görecektir ki bu şekilde yüce davası için hareket eden bir insanın diğer hedeflerini gerçekleştirirken de muhteşem bir güç kendisine eşlik edecektir. O kişide atalet(tembellik) olmayacak, her geçen gün kendini yenileyecek ve yeniden dünyaya gelmiş gibi sürekli üretken ve zinde bir başlangıç yapacaktır.

“Bundan 20 yıl sonra, yapmadıklarınızdan dolayı duyduğunuz hayal kırıklığı, yaptıklarınızın verdiği hayal kırıklığından çok daha büyük olacak. Öyleyse halatları atın. Güvenli limandan uzaklara yelken açın. Yelkenlerinizi güçlü rüzgârlarla doldurun. Araştırın. Hayal Kurun. Keşfedin.” Mark Twain

Uzm.Psk.Danışman Ömer AKTÜRK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaşam Amacımız Belli mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ömer AKTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi33 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK'ün Yazıları
► Yaşam Değişim Dönemleri - Yaşam Döngüsü Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Ölüm ve Yaşam Psk.Beria Bilge ŞENER
► Yaşam Yorgunluğu Psk.Namık ACAR
► Yaşam Kalitesi Psk.Özlem YILMAZ
► Yaşam Başarısı Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yaşam Amacımız Belli mi?' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beden Dili ve Yalan Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:58
Top