2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan ve Beslenme
MAKALE #1562 © Yazan Dyt.Rabia Gül KEPEKÇİ | Yayın Eylül 2008 | 4,775 Okuyucu
Ramazan ayı toplumumuz için çok önemlidir. Aylar öncesinden hazırlıklar yapılmaya başlanır. Yemek düzenimizin tamamen değiştiği bir dönemdir Ramazan. Yemek düzenimize ve miktarımıza dikkat etmezsek ramazan ayında 4-5 kilo almak kaçınılmazdır. Yeterli ve dengeli beslenme kurallarına dikkat ettiğimiz sürece değil kilo almak sağlıklı bir şekilde kilo verip kendimizi çok daha sağlıklı hissetmek de tabii ki mümkündür.

Oruçla ilgili İslam Ülkelerinin dışında da birçok araştırmalar yapılmış ve yapılmaktadır. Bu araştırmaların sonucunda “oruç tutunuz ki sağlık bulasınız” hadisini doğrularcasına hastalıkların önlenmesi için orucu tavsiye eden uzman doktorların sayısı her geçen gün artmaktadır. Vücudun senelerce depo ettiği zehirleri ve pislikleri dışarıya atmanın en tabii yoludur.

1- Beslenme Düzeni 3 veya 4 öğüne göre ayarlanmalıdır.
İftar iki parça halinde yapılmalı; yatmadan 2 saat önce meyve öğünü olmalıdır.

2-Sahur Mutlaka Yapılmalıdır.

Belki de iftardan bile önemli bir öğündür. Çünkü arkasından 12 ila15 saat arası bir açlık dönemi gelmektedir. Ama iftardan sonra aralıklarla yemek mümkün olacaktır. Sahurda sadece su içmek veya gece yatmadan önce yemek yemek son derece zararlıdır. Bu açlık dönemini daha da uzatacağından vücudun çalışma hızını düşürecektir. Yani vücudumuz daha az enerji harcayacak ve iftarda yediklerimiz miktar olarak az bile olsa; hepsini yağ olarak depolayacaktır. Hem de gün içindeki verimimiz daha erken saatlerde düşecektir.
Sahurda daha çok , gün boyunca tok tutucu ( kepekli yani lifli gıdalar, tahıllar, baklagiller, sebze ve meyve gibi kompleks karbonhidratlar) ve susamayı arttırmayacak, hazmı kolay yiyecekler tercih edilmelidir. Yarım yağlı süt veya yoğurt, peynir, kepek ekmeği , haşlanmış yumurta ( kolesterolü yüksek olanlar sınırlı tüketmelidir), çorba , domates , salatalık , yeşillik, meyve, açık çay, sahur için ideal bir menü olacaktır.
Toplumumuzda sahurda hamur işleri tüketmek çok yaygındır. Her gün olmamasına dikkat edilerek az yağlı, fırında pişirilmiş börek veya az yağlı kepekli makarna tercih edilebilir.

3-Sıvı Alımına dikkat edilmelidir.

Vücut gün boyunca susuz kaldığı için sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. En az 2,5 litre su içilmelidir. Suya ilave olarak ayran, soda, açık çay ve taze sıkılmış meyve suları tüketilebilir.

4- İftar

Orucumuzu 1-2 adet hurma ile açıp hemen arkasından 1 kase çorba ve ekmek (kepek, çavdar veya tam buğday ekmeği) ile devam etmeliyiz. Mümkünse bundan sonra on dakika ara verip daha sonra ana yemeğe geçmeliyiz.

İçerisinde kuş sütü bile eksik olmayan geleneksel ramazan sofralarımızı düşündüğümüz zaman sınır koymak her ne kadar zorda olsa sebze, haşlama veya ızgara (tavuk veya balık) gibi hafif yemeklerden daha çok; kızartmalı, yağlı etli, unlu, şekerli yiyeceklerden tadımlık yemeliyiz.

Midemizi hazımsızlık ve yanma gibi rahatsızlıklara karşı korumak için iftarımızı hızlı değil yavaş yavaş yapmalıyız.

İftara ana yemek hazırlarken haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini tercih etmeli, kızartmadan uzak durmalıyız.

5-İftar Sonrası

İftardan sonra, yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırmak ve vücudumuzun yağ depolamasını önlemek için yürüyüş veya egzersiz yapmaya özen göstermemiz gerekir.

6-Tatlılar

Ramazanın vazgeçilmezleri olan tatlılara çok dikkat etmek gerekir. Lezzetli oldukları kadar tehlikeli olan tatlıların seçimini yaparken aşırı şerbetli, yağlı olmamalarına özen göstermeliyiz. Sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmeliyiz. Dondurma bu manada ideal bir seçim olacaktır.

Şunu ifade etmek isterim ki; yetersiz ve dengesiz beslenme birçok hastalığın başlangıcıdır. Ramazan geçsin, bayram geçsin, tatil geçsin v.s. şeklinde; sonra beslenmeme dikkat ederim gibi düşünceler çok yanlış olacaktır. Unutmayalım ki; sağlıklı beslenme hayatımızın her döneminde şarttır.

Dyt. Rabia Gül KEPEKÇİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazan ve Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Rabia Gül KEPEKÇİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Rabia Gül KEPEKÇİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Rabia Gül KEPEKÇİ'nin Yazıları
► Ramazan ve Beslenme Dyt.Halime Gamze KARSLI
► Ramazan'da Beslenme Dyt.Ç. Tuba GÜNEBAK
► Ramazan'da Beslenme Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Ramazan Bayramında Beslenme Dyt.Emine DEMİR
► Ramazan Bayramında Beslenme Dyt.Hilal BATMAZ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Görkem MERCAN
► Ramazan'da Beslenme ve Diyet Dyt.Yunus Emre UZUN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Dilan DALGIÇ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Erinç KUTLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Ramazan ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Gastrit ve Beslenme Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:16
Top