2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çift Terapisinde Yeni Bir Yaklaşım İmago Terapi
MAKALE #15630 © Yazan Uzm.Psk.Zeynep KAYA | Yayın Kasım 2015 | 3,532 Okuyucu
Çift terapisi kültürü ülkemize 80 li yıllardan itibaren yerleşmeye başlamış son yıllarda üzerinde ciddi araştırmalar yapılan bir bilim dalı haline gelmiştir. Peki ne oluyor da çiftler bir terapiste gitmeye karar veriyor ya da bunu düşünüyor?
Çiftler terapiye başvurduklarında mutsuz ve ilişkiye dair umutsuzluk içinde olurlar. Davranış paterni haline gelen sıkıntılı ve zor süreçler sorunların içinden çıkılmaz bir hal almasına neden olur.
İmago tekniğini bu durumlara müdahale etmek için kullanılan bir çift terapisi tekniğidir. Yapılandırılmış diyaloglardan oluşmuştur. Bugüne kadar dünyada binlerce çift üzerinde yapılmış çalışmalar sonucu oluşmuş olan bu terapi yöntemi diyalektik ekole dayanmaktadır.
İlişki, hayatı yaşamaya değer kılan en temel unsurdur. İnsanlar ilişkiler içinde doğarlar ve gelişimlerini tamamlamak içinde ilişki içinde kalmaya ihtiyaç duyarlar. İmago, İnsanların ilişki içinde ki temel ihtiyaçlarından yola çıkarak, çiftler için güvenli bir alan yaratıp karşılıklı empati ve anlayışın oluşmasına böylelikle geçmişe dönük ilişki yararlarının onarılmasına imkan tanır.
İmago duygusal bir ilişki paradigmasıdır. Kişide varolan fakat iyi çalışmayan duyguları açığa çıkarak onları tekrardan işleyen mekanizmalar haline getirir. Çünkü duygu en önemli ve değerli iyileştirici malzemedir. Çiftler ancak temel duygularını anladıklarında ve bunu paylaştıklarında bir bütün haline gelip aheng oluşturabilirler.
İmagonun en büyük avantajı farklı duygulara sahip, farklı dünyaları olan bireylerin bu dünyalarda yan yana bağ içinde kalmalarını ve bu farklılıkla beslenip onları çatışma malzemesi olmaktan çıkarıp kendi dünyalarını zenginleştiren bir unsur haline getirmesini sağlamaktır.
Terapide asıl olan amaç çiftler için güvenli bir ortam oluşturarak, çiftler arasında kopan bağın tekrar ve daha sağlam bir şekilde oluşmasını sağlamak ve çiftlerin bağlantıda kalarak uygun çatışma çözme becerisini kazanmasını sağlamaktır.
Verimli bir ilişki için iletişim en önemli unsurdur. İyi bir iletişim elbette tek başına sorunları çözmek için yeterli değildir. Fakat partnerinizi gerçekten dinlemeniz onunla aynı fikirde olmasanız bile onun anlaşıldığını hissetmesi ilişkide iyileştiricidir.
İmago kişilere kendilerini etkili bir şekilde ifade etme imkanı sunar. Söylediğiniz şey değil nasıl söylediğiniz ve duyduğunuz şey değil nasıl duyduğunuz önemlidir. İmagoyla amaç partneri ön yargısız ve iyi niyetle dinleme imkanı yaratmaktır.
Birçok kişi ilişkisinin bir noktasında tutku ve heyecanı deneyimler. İmagonun tek işlevi bağ kurmak çiftlere çatışma çözme becerilerini geliştirmek değildir. İlişkinin bir noktasında deneyimledikleri tanıdık olan bu duygularla tekrar karşılaşmalarını sağlamaktır.
Hiçbir evlilik ya da çift terapisi evliliğin ya da ilişkinin devamının güvencesini vermez. Gerçekten belli durumlarda eşlere bitmesi gereken sürdürülmez bir birliktelik içinde olduklarını gösterebilir. Fakat unutmamanız gereken bir nokta var. Bilmediğiniz ya da farkında olmadığınız bir şeye müdahale edemez, dönüştürmek ya da değiştirmek için çabalayamazsınız. Çift terapisi size bu farkındalığı sağlamak için farklı bir bakış açısı sunar.
İlişkinizle ilgili geri dönülmez kararlar almadan önce bir uzmana danışmanızı öneririz.
Sıkça Sorulan Sorular
Terapiler 50 dk lık süreyi kapsar.
Her hafta çift katılımıyla gerçekleşir. Çiftler tek tek seanslara kabul edilmez. Çiftlerin sorunlarını beraber üstlenmesi ve bunun için katkı sağlamaları için terapiye beraber gelmeleri önemlidir.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çift Terapisinde Yeni Bir Yaklaşım İmago Terapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Zeynep KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Zeynep KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep KAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Zeynep KAYA
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zeynep KAYA'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çift Terapisinde Yeni Bir Yaklaşım İmago Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İdeal İlişki Kasım 2018
► Emdr Nedir Temmuz 2018
◊ İlişkilerde İletişim Nisan 2018
◊ Bilinmeyen Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:14
Top