2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Antidepresan Kullanımı ve Mutsuzluk
MAKALE #15633 © Yazan Psk.Bayram ŞİMŞEK | Yayın Kasım 2015 | 11,515 Okuyucu
ANTİDEPRESAN KULLANIMI
Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de son yıllarda birçok hastalık nedeniyle hastanelere başvuran kişi sayısı artarken, buna bağlı olarak ilaç kullanımı ve satışı arttı.
En çok psikolojik rahatsızlık vakalarının arttığı gözlemlenirken, bu rahatsızlıkların giderilmesine yönelik kullanılan ilaçların satış grafiğinin de giderek yükseldiği ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2009 yılında psikolojik rahatsızlık sebebiyle hastanelere 3 milyon kişi giderken, 2014'te bu rakam 11 milyon kişiye ulaştı. Antidepresan ve benzeri ilaçların satışı son 5 yılda yüzde 56 arttı. Yine son 5 yılda tüketilen toplam ilaç sayısı 211 milyon 577 bin 20 kutu oldu.

''İLAÇ KULLANIMI SORUNU ERTELER ANCAK ÇÖZEMEZ''
Bireylerin ve ailelerin yaşadıkları birçok psikolojik problemi çözme konusunda kişilere destek sağlanması, kişilerin kendi içlerinde yaşadıkları duygusal her iniş çıkışı psikolojik rahatsızlık olarak algılamaması gerekiyor, kişilerin ilaç kullanarak sorunlarını ortadan kaldırmak yerine, ertelediklerini söylenebilir. İnsanlara sorunlarının çözümünde yardımcı olurken düşünce veya davranışlarını değiştirmek için ilaç kullanmak sorunu sadece erteler, normal bir sorunu çözebilmeniz için 8 hafta ile 15 hafta arasında terapi desteği alınırsa sorunların büyük kısmı çözülür.
İNSANLAR NİÇİN DAHA FAZLA ANTİDEPRESAN KULLANMAYA BAŞLADI
Günümüzde artık psikolojik destek almak anormal sayılmıyor ve bir gereklilik olarak algılanmaya başladı. İnsanlar yoğun bir şekilde artık psikolojik destek alıyor. Ancak psikolojik desteği şuanda özel sektör (aile danışma merkezleri, psikologlar, psikolojik danışmanlar) ve kamunun sunduğu (devlet hastanelerindeki psikiyatristler) hizmetlerdir. Kamu kuruluşlarında aşırı bir yığılma var ve 15 dakikada size yardımcı olmaya çalışıyorlar. Yapılan görüşme sonucunda da hemen ilaç yazılıyor. Çünkü insanlar psikolojik acılarında da hemen ilaç kullanıp geçeceğini düşünüyor. Problemini gerçekçi bir şekilde çözmek isteyenler özel sektörden psikolojik destek alması gerekiyor. Özel sektörde terapi ücretlerinin seansları ortalama 200 TL civarında doğal olarak depresyona giren birinin özel sektörden psikolojik destek alması 2000TLyi buluyor. Bu nedenle devletten aldığı psikolojik destekte sadece ilaçla oluyor. Sonuç olarakta insanlar daha ucuz olan yöntemi yani antidepresan almaya yöneliyorlar.
İnsanlar eskiden daha mutluydu. Çünkü azla yetinen, zorluklar içinde büyümüş bir nesil vardı Yeşilçam zihniyeti vardı fakirim ama mutluyum. Ancak 90lardan sonra dünyaya gelen nesilde antidepresan kullanan daha fazla. Çünkü yeni nesil doyumsuz, mutsuz, azla yetinmeyi bilmeyen ve acı çekmek istemeyen bir nesil yetişmeye başladı. Antidebresan kullanımıyla acıyı erteleyen ve acıdan uzaklaşan bir nesil ortaya çıktı doğal olarak ta ilaç kullanımı arttı.
SOSYAL AĞLAR DİZİLER MUTSUZLAŞTIRIYOR
Sosyal ağlar, medya, tv, diziler ve filmler artık insanlarımızı daha çok mutsuzlaştırmakta, çünkü sosyal paylaşım sitelerinde kimse kötü anlarını değil daha çok mutlu anlarını ve hava atmak için kullanıyorlar. Dizilerde ki filmlerde ki hayatlar gerçek hayatta olma olasılığı çok az doğal olarak gençlerin beklentileri ve hayata bakış açısı yükseldi. Gençler ideale yakın dizideki hayatlardan istemeye başladı. Aslında bu sadece bizim değil tüm dünyanın sorunu mutsuzlaşan bir dünyamız var. Hep daha fazlasını isteyen hep kıyaslanan bir toplum mutlu olamaz. Mutsuzluk maddi sıkıntılardan değil bakıyorsunuz milyar dolarlık adamlar intihar ediyor, neden birkaç milyar dolar az kar ettiği için. Eskiden güzellik merkezleri yada plastik cerrahlarımız yoktu şimdi bir ihtiyaç. Çünkü tv sosyal ağlar sayesinde Brad Pitt’ler, Shakira’lar evimizde. Herkeste beklenti yükseldi. İnsanlar sosyal ağlar, internet alemi, dizilerdeki hayat ile gerçek hayatı karıştırmaya başladı.
AİLELERDE MUTSUZ NESİL YETİŞTİRİYOR
Aileler artık çok hırslı, geçmişte kendi yaşadıkları zorlukları, sıkıntıları çocukları yaşasın istemiyorlar. “aman benim çocuğum üzülmesin”, “aman biz çektik o çekmesin”, “benim olmadı onun daha fazla olsun”, “aman rezil olmasın”, “aç kalsakta bizim çocuğumuz diğer çocuklardan geri kalmasın” , “o okusun da ben her şeyi yaparım”, gibi söylevlerle hareket eden aileler çok tehlikeli bir nesil yetiştiriyorlar ama farkında değiller. Aileler iyi niyetli ancak gerçek dünya da sürekli yanında olma olasılığınız yok. Küçük yaşta rezil olup bununla baş etmesini öğrenemeyen biri 30 yaşında rezil olduğunda çok ağır travma yaşar. Küçüklükten her istediğine ulaşan, olumsuz duygular yaşanmasına izin verilmeyen çocuk daha sonra gerçek hayatta da aynı şeyi bekler. Sonuç ise hayal kırıklığı
KIYASLAMAK; EN TEHLİKELİ TOHUMLAR
Bunun yanında sürekli çocuğuna “sende kardeşin gibi çalışkan ol, bak komşunun çocuğu ne kadar efendi, bak şunun çocuğu 100 almış sen niye almıyorsun” gibi kıyaslamalar tehlikedir. Çünkü ailenin niyeti aman onu örnek alsın, onun gibi olsun diye motive etmeye çalışır ancak bu aksine işe yaramaz daha kötü olur. Çünkü sizi eşiniz başka biriyle kıyaslasa aynı temiz duygularla kıyamet kopar. Ancak kendi çocuğumuza bunu yapıyoruz. Kendiniz bir başkasıyla kıyaslandığınız da kıyaslayan kişiye (eşinize) sinir olursunuz, yapacaksanız bile yapmazsınız, kıyaslandığınız kişiye gıcık olursunuz doğal olarak kıyaslandığınız da olumlu bir davranış yerine bir çok olumsuz davranış geliştirirsiniz. Çocuğunuz da aynı şekilde bir çok olumsuz davranış geliştirdiği gibi, sürekli yetersizlik duygusu, sürekli daha fazlasını isteyen, elindeki ile yetinmeyen bir nesil yetişiyor. Bu şekilde yetişen çocuklar yetişkinliklerinde daha kırılgan ve sorunlar karşısında direnci düşük kişiler oluyor ve psikolojik sorunlara daha kolay yakalanabiliyorlar.

Antidepresan kullanmak doğru mu?

Genç bir kadın, “Bir antidepresanım var; o kadar çok seviyorum ki yanaklarından öpmek istiyorum onu. Kardeşimle eşit benim için” diyor. Yakınlarını kaybetme korkusu yüzünden doktor kontrolünde antidepresan kullanmaya başlamış, adının açıklanmasını istemiyor. Ama antidepresan kullanan milyonlarca kişi hakkında fikir veriyor. Çareyi antidepresanda arayanların sayısı hızla artıyor. Bazıları epeyce deneyip faydasını görmediğini söylüyor. Hatta yan etkileri katlanılmaz bir hal aldığı için ilacı bıraktıklarında, bu sefer de bırakma sonrası semptomlarının (kramplar, baş dönmeleri, baş ağrıları) tam bir işkenceye dönüşmesinden yakınanlar var. Bazıları da bu genç kadın gibi “Çok faydasını gördük” deyip bırakırken de hiçbir sorun yaşamadıklarını ekliyor.

Antidepresan ilaçlar nelerdir?

Kullanan kişilerin anlatımlarıyla antidepresan ilaçların isimleri ve kullanan açıklamaları;

Tofranil

cinsel gücü etkileyebilir. Kullanaların idrar yapamama gibi şikayetleri görülmüştür. Panik atak, gece korkusu gibi durumlarda kullanılabilmektedir. Nispeten iyi bir antidepresandır.

Loroksil

sinir yatıştırıcı bir ilaçtır. sersemletme, aşırı uyku ya da uykusuzluk, baş dönmesi gibi yan etkileri vardır. alkolle birlikte kullanılmamalıdır. Oldukça eski bir antidepresandır.

Tolvon

uyku hali yorgunluk ve baş dönmesi yapabilir. Çok kullanıldığında uyuşukluk etkisi yapabilir.

Prozac;

Yan etkileri oldukça çoktur. Bağımlılık yapabilir, sarhoş gibi dolaşmanıza sebep olur. Alkolle tüketilmemelidir. bırakınca sıkıntı yaratabilir.

Repedra

Ağır depresip bozukluklarda kullanılır. Alkolle birlikte alınmamalıdır. Ruh halinde değişiklik ve uyku sorunları. Dudaklarda ve ağızda yaralar yan etkilerindendir. Ateş, titreme ve vücutta ağrı görülebilir.

Desyrel

Uykuya dalmayı kolaylaştırır. Fazla yan etkisi yoktur. Ancak bağımlılık yapma riski vardır. Ağız kuruluğu, görme bulanıklığı, bağırsak hareketlerinde bozulma, idrar akımında gecikme, göz içi basıncı artması gibi antikolinerjik yan etkileri nispeten diğerlerine göre daha azdır. Kulak çınlaması ve konuşma güçlüğü görülebilir.

Survector

Sinirlilik, iç sıkıntısı, irritabilite, uykusuzluk gibi yan etkileri vardır. Ağızda kuruma ve baş dönmesi yapar. İlaç akşamları kullanılmamalıdır.

Faverin

Uyku getirici, baş ağrısı ve mide bulantısı yapar. bazı bünyelere kilo aldırabilir. Başlandığı taktirde doktor kontrolünde bırakılması doğru olacaktır.

Lustral

Alkolle etkileşime girmez. İştahsızlık ve uyku bozukluğu yapabilir. Cinsel gücü etkiler. baş dönmesi ve terleme yapar. Beyinde uyuşukluk yapma ve olaylara tepki vermeme durumu görülebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Antidepresan Kullanımı ve Mutsuzluk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Bayram ŞİMŞEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Bayram ŞİMŞEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bayram ŞİMŞEK Fotoğraf
Psk.Bayram ŞİMŞEK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi124 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Bayram ŞİMŞEK'in Yazıları
► Antidepresan mı ? Psikoterapi mi ? Psk.Ebru ÖZKURT TOPÇU
► Antidepresan Çıkmazı Psk.Namık ACAR
► Depresyon ve Mutsuzluk Psk.Cem GÜMÜŞ
► "Kronik Mutsuzluk" mu Yaşıyoruz? Psk.Burçin KOYUNCU
► Mutsuzluk, Varoluş ve Aşık Veysel Psk.Uğur DEMİRBAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Antidepresan Kullanımı ve Mutsuzluk' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okb - Emdr Terapisi ile Çözümü ÇOK OKUNUYOR Ekim 2022
► Niye Aile Terapisi Ocak 2016
◊ Psikoterapi Yardımı Ekim 2015
◊ Okula Uyum Sorunu Ekim 2015
◊ Mutlu Evliliğin Sırrı Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:27
Top