2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Geleneksel Lezzet ‘’aşure’’
MAKALE #15662 © Yazan Dyt.Mesude EVİRGEN | Yayın Kasım 2015 | 2,728 Okuyucu
Geleneksel Lezzet ‘’Aşure’’

Evinizde var olan malzemeler ile yapılan aşure, sadece bir tatlı değildir aslında. Hiç tanımadığımız komşulara, kapısı çalınmayan herkese samimiyet ile ikram edilen bir lezzettir. Aşurenin içine giren her malzeme ayrı bir lezzet ve değere sahiptir. Ayrı kültürlerden, ayrı tariflerden dahi olunsa ortak nokta Osmanlı’dan günümüze gelen lezzet aşuredir. Paylaşıp,dağıtıldıkça güzelleşir aşure.

Herkesin severek tükettiği tatlardan olan aşure, besleyici özelliği ile dikkat çekmektedir. Ancak diyet yapan ve formuna dikkat eden herkesin aklına gelen sorudur aşurenin diyette yeri var mı? ve nasıl tüketebilecek hale getirilebilir? Sizlere bu konudan bahsetmeden önce aşurenin kelime anlamı ve soframıza bu güzel lezzetin nereden geldiğine değinmek istiyorum.

Aşure ismi Arapça aşir kelimesinden gelmektedir. Aşir, Arapçada onuncu demektir. Telaffuzu aşur şeklindedir. En çok bilinen rivayete göre Nuh Peygamber’in gemisi ile ilgili olandır. Gemide her şey yerle bir olur ve elde kalan son yiyecekler bir araya getirilerek pişirilir ve ortaya aşure çıkmıştır.

Herkesin damağını lezzetlendiren aşureyi geleneksel şekilde yada light aşure şeklinde yapmanız sizin tercihinize kalmaktadır. Geleneksel formatta yapacağınız aşureyi basit şeker olan beyaz şeker ile yapabilirsiniz. Light aşureyi arzuya göre bitkisel tatlandırıcı ya da içerisine ekleyeceğiniz doğal kuru meyvelerin şekeri ile de tatlandırabilirsiniz. Tahıl, kuru baklagil ve meyveler ile hazırlayacağınız aşure hayvansal yağ ve kolesterol içermemektedir. Amino asit, potasyum, magnezyum ve fosfor yönünden de oldukça zengindir. Süslemek için kullandığımız ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar ile faydalı yağ asitlerini tüketmiş olacaksınız. Süslemek için ayrıca kullandığımız nar ve portakal kabuğu ile C vitaminini de arttırmış olacaksınız. Ev yapımı daha doğrusu bizim evde yapılan annemin aşuresinin tarifini sizlere vereceğim. Geleneksel bir tarif olmasıyla beraber anne eli lezzetini fazlasıyla içermektedir. Arzu ederseniz şeker ölçüsü kadar tatlandırıcı ekleyerek aşurenizi yapabilirsiniz.

DİYET YAPANLAR AŞURE TÜKETEBİLİR Mİ??

Size bu sefer anlatacağım tarif bildiğimiz geleneksel anne yapımı olan aşure tarifidir. Miktarında ve doğru öğünlerde tükettiğiniz takdirde diyette olanlar için dahi problem yaratmayacaktır emin olun :) Tercihe bağlı olarak tatlandırıcı ile yapıp kaselere porsiyonlara ayırıp ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Ancak benim önerim aşure yiyeceğiniz gün öğle yemeği yerine tüketmenizdir. Kuru baklagiller yönünden protein içeriği yüksek olan bir tatlıdır. Oldukça da lif içerdiğinden dolayı tok kalmanızı sağlayacaktır. Aşure tükettiğiniz gün süt miktarınızı 1 bardak kadar fazla tüketmenizi öneriyorum dip not...

MALZEMELER
3 sb buğday
1 sb nohut
1 sb kuru fasülye
1 çay bardağı pirinç
6 sb toz şeker
YAPILIŞI

Ayrı ayrı haşladığınız malzemeleri en son ortak bir tencereye ekleyip birlikte bir taşım kaynatın. Üzerine en son toz şekeri ekleyin. Servis sırasında üzerine badem,ceviz ve bol miktarda toz tarçın eklemenizi tavsiye ediyorum. Birde süslemesinde nar varsa antioksidan ve c vitamini yönünden daha da zenginleşmiş bir tatlı tüketmiş olacaksınız. Size verdiğim ölçü oldukça fazla miktardadır. Az kişiye servis edilecekse porsiyonları yarıya indirmeniz de fayda vardır. 1 porsiyonu ortalama 380 kaloridir. Öğle yemeği yerine gönül rahatlığıyla tatlı yiyip tatlı konuşabilirsiniz.. Şimdiden afiyet olsun formunuz elinizde olsun...

Diyetisyen Mesude EVİRGEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Geleneksel Lezzet ‘’aşure’’" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Mesude EVİRGEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Mesude EVİRGEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Mesude EVİRGEN'in Makaleleri
► Lezzet Düşkünleri Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Geleneksel Lezzet ‘’aşure’’' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Seyahatte Beslenme Haziran 2016
► Sonbaharda Beslenme Eylül 2015
► Yaz Diyetinin Tam Zamanı ! Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:10
Top