2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak Tedavisinde Emdr
MAKALE #15671 © Yazan Uzm.Psk.Zeynep KAYA | Yayın Kasım 2015 | 3,600 Okuyucu
Panik Atak Tedavisinde EMDR Mucizesi

“Dehşet, korkunun bir türü değildir. Aslında tam tersi bir durum geçerlidir: bütün korkuların
temelinde dehşet vardır...Korktuğumuz şey çoğu zaman çok aşina olduğumuz birşey olabilir”
“Ancak bizi korkutan şey eğer alışık olmadığımız birşeyse, o zaman korku, dehşete dönüşür.”
Martin Heidegger
(The Little Book of Phobias, Joe Kohut)
Paniği tanımlarken üzerinde durulması gereken en önemli nokta korku v e kaygının birbirinden ayrılmasıdır. Bu terimler birbirine fazlasıyla benzediği için aralarında ayrım yapmak zordur.
KAYGI geleceğe karşı duyulan, geleceğin tahmin edilemez kontrol edilemez olduğuna dair negatif bir duygulanımdır. Geleceğe yönelik olası veya algılanan bir tehdit unsurunun sonucunda ortaya çıkar. Örneğin, buzlu bir yolda yürürken kayıp düşen ve yaralanan bir kişi, bu olay sonrasında gelecekte yine benzer bir durumla karşılaşma ihtimali nedeniyle kaygı yaşayabilir.
KORKU ise bilinen bir gerçekten, potansiyel tehlikeden kaçmak için verilen bir alarm tepkisidir.Güvenliği tehdit eden herhangi bir durumda böylesi bir tepkinin ortaya çıkması, yaşamın devamı için gerekli, hatta şarttır. Korkunun öğrenilmesi içi bir deneyim yaşamak yeterlidir. Korku bir savaş kaç tepkisidir ve bu tepkinin şiddeti, içinde bulunulan duruma bağlıdır. Gerçek bir korku unsuru olmadığı halde yoğun bir korku yaşandığında verilen korku tepkisine yanlış alarm veya PANİK ATAK denmektedir.
Panik atak danışanlarının çoğunda ise yaşadıkları panik atağı tekrar yaşamaya karşı kaygı vardır. Yani kişiyi asıl rahatsız eden şey paniğin kendisi değil onu tekrar yaşama korkusudur. "Ya kalabalığın içinde aniden gelen çarpıntı, nefessiz kalma, endişe hali beni çok zor durumda bırakırsa? Ya orada yardım isteyebileceğim hiç kimse olmazsa? Tek başıma ne yaparım? Ya ölür kalırsam? Ya felç geçirirsem? Ya çıldırırsam? Ya kalp krizi geçirirsem?" gibi korkular panik ataktan rahatsız insanları daima yoklar. Dolayısıyla da hastanın hareket alanı giderek kısıtlanır.
Panik atak daha da önce de bahsettiğimiz gibi bir korkudan korkma hastalığıdır. Bu korkular zamanla kişilerde kaçınma davranışlarına neden olur. Bu kaçınma davranışları zamanla davranış paterni haline gelir ve kişinin yaşamını fazlasıyla kısıtlar, yaşam kalitesinin düşmesine neden olur.
Panik Atağın Belirtileri
Panik atak, aniden bastıran endişe atağı, endişe nöbetidir. Bu endişe on dakika içinde tırmanır tırmanır, en üst noktasına vurur ve ondan sonra yavaş yavaş azalarak kaybolur.
Kalp çarpıntıları, Nefessiz kalma, Uyuşma, karıncalanma, Titreme, Terleme, ter boşalması hissi ,O sırada çok ciddi bir hastalık geçiriyor olma kaygısı..
Panik anında kişi felç, beyin kanaması veya kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. O anda düşüp bayılacağını, kontrolünü kaybedeceğini, çıldıracağını düşünüp yoğun bir korku duyabilir.

EMDR YÖNTEMİYLE PANİK ATAK TEDAVİSİ
EMDR, göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme olarak adlandırılmaktır. Bugüne kadar yaklaşık iki milyon kişide ve farklı psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Hayatımız boyunca milyonlarca anı kaydederiz. Beyin yaşanan anıları işleyip nötrleştirir ve uzun süreli belleğe göndeririz.Nötrleşen anılar kişinin yaşamına etki etmez. Fakat beyin bazı durumlarda anıyı işleyemez. İşlemlenemeyen anılar aynı bir virüs gibi beynin anlamlandırma sürecini bozarlar. İşlemlenmemiş anı geçmişte yaşanmasına rağmen bugün etkisini ilk gün ki kadar canlı tutar.
Herkesin unuttuğunu sandığı fakat kişiyi derinden etkileyen anıları vardır.Kişi bu anıları bastırır fakat bu anıların sebep olduğu kaygı ve stres ile baş etmek için çeşitli semptomlar geliştirir. Panik atak da bu semptomlardan biridir. Panik atağın altında yatan nedenler genellikle bastırılmış duygulardır. Yani aslında panik atakları geçmişte bastırılmış bir takım duyguların artık bastırılmaya daha fazla dayanamayan belirtisidir. EMDR terapisiyle kişi bastırdığı duyguların farkına varır.
EMDR yöntemiyle konuyla bağlantılı olumsuz anılar tekrar işlemleme sürecine sokulur. Terapide üç aşama vardır. Geçmiş, Bugün ve Gelecek. Geçmişte yaşadığımız anılar temizlendikten sonra bugün yaşana sorun üzerinde çalışılır gelecekte bizi tetiklemesi ihtimal durumlarda nötr hale getirildikten sonra terapi sonlanır.
EMDR size anılarınızı unutmayı vadetmez. EMDR yaşadığınız anıları tekrar işlemleyip onlara duyarsızlaşmanızı sağlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Atak Tedavisinde Emdr" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Zeynep KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Zeynep KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep KAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Zeynep KAYA
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zeynep KAYA'nın Yazıları
► Panik Atak ve Emdr Psk.Bilge ÇAPOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Panik Atak Tedavisinde Emdr' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İdeal İlişki Kasım 2018
► Emdr Nedir Temmuz 2018
◊ İlişkilerde İletişim Nisan 2018
◊ Bilinmeyen Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:56
Top