2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşk Evliliği
MAKALE #15703 © Yazan Psk.Dnş.Kevser ORAK | Yayın Kasım 2015 | 3,652 Okuyucu
Bir evliliğin sağlıklı bir şekilde yürümesi için aşk yeterli midir? Aşk evliliği ne kadar gerçekçidir? Birbirlerine çok aşık olup uzun bir birliktelikten sonra evlenen çiftler neden çok kısa sürede boşanır? Evliliğin aşkı öldürdüğü doğru mu? Bir evliliğin sağlıklı bir şekilde yürümesi için aşk yeterli midir?

Yıllardır üzerinde düşünülen ve konuşulan konulardan bir tanesidir aşk evliliği. Oysa evlilik ilişkisiyle aşk ilişkisi birbirinden çok farklıdır. Evlilikte önemli nokta “çift” olabilmektir.

EVLİLİK ZORDUR

Evlilik uzun ve zorlu bir yolculuktur. Bu yolculukta kendinize hayat arkadaşı olarak seçtiğiniz kişinin size eşlik etmesi, yolculuk süresince elinizi bırakmaması beklenilen ve istenilen durumdur. Tek başına aşk, bir evliliğin sağlıklı bir şekilde yürümesi için elbette yeterli değildir. Sadakat, saygı, değer, bireyselliğe önem verme bir evliliğin olmazsa olmazlarıdır. Bu kombinasyonların hepsi bir araya geldiğinde evliliğin sağlıklı olma ihtimali yüksektir.

ÖNCE KENDİMİZİ TANIMALIYIZ

Bireylerin kendilerini tanıması çok önemlidir, kendi istek ve ihtiyaçlarını iyi bilmeli ve bunu karşısındaki eş adayıyla paylaşmalıdırlar. Tanışma döneminde bu istekler gerek karşı tarafı kaybetme gerekse anlaşılmama korkusundan ifade edilmez, gizlenir. Evlilikten sonra çiftler doğal yaşamlarına döndüklerinde bu ihtiyaçlar ortaya çıkar ve çatışma yaratabilir. Evlilik öncesinde kişiler kafalarında bir “ideal eş” profili belirleyip buraya yerleştirebilecekleri kişiyi aramaya başlar. Bu ideal eş profilinde genellikle çok yüksek beklentiler karşımıza çıkar: Beni tamamlasın, benim diğer yarım olsun, benim yapamadığım işleri yapsın, beni koruyup kollasın..vb. Karşıdaki kişi de aynı beklentilerle yola çıkabilir. Bunlar gerçekçi olmayan ve evlilikleri yoran beklentilerdir.

EVLİLİĞİN MATEMATİĞİ OLMAZ

Mantık evliliği de evlilikte tek başına yeterli değildir. Gençler kendilerine bazı kriterler belirler: Zengin olsun, diploması olsun, yakışıklı olsun, romantik olsun vb. Örneğin beş kriter varsa, beş kriterden dördüne uyan kişiyi bulduklarında bu kişiyi ideal eş olarak belirleyebilirler. Ancak evlilik sanılandan daha karmaşık bir süreçtir ve evliliğin matematiği olmaz. Beş kriterden dördüne uyan birisiyle çok mutsuz veya beş kriterden birine uyan birisiyle çok mutlu olunabilir.

ÖNEMLİ OLAN “BİZ” OLABİLMEK

Sağlıklı bir evlilikte aşk vardır ve eşler birbirlerine karşı "Eş" sorumluluklarının farkındadırlar. Aşk zamanla yerini daha kalıcı ve sağlıklı bir duygu olan sevgiye bırakır.
Evlilik, büyük fotoğrafı görerek girilen bir yolculuktur. Bu yolculukta fırtınalar olduğu kadar güzel günler de vardır. Böyle durumda ilişkide iyi bir iş birliği kurmak gerekir. İyi iş birliğinin kurulabilmesi içinse kişilik uyumunun olması, evlilik becerilerinin ve evlilik olgunluğunun geliştirilmesi gerekir. Önemli olan “Ben+Sen = Biz” olabilmektir. Yani her iki bireyin kendi bireyselliğini yaşayabildiği, aynı zamanda eş olarak sorumluluklarını yerine getirdiği evlilikler sağlıklı bir şekilde yürüyebilir. Sağlıklı evlilik için karşı taraftan beklentileri gerçekçi boyutlara indirmeliyiz. Beklentilerimizi gerçekçi boyutlara indirdiğimizde sağlıklı ve içinde zaman zaman "Aşk"ların da yaşandığı evlilikler sürdürmek mümkündür. Önemli olan mantık ya da aşk evliliği değil gerçekçi ve sağlıklı evlilikler yapabilmektir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aşk Evliliği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kevser ORAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kevser ORAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kevser ORAK Fotoğraf
Psk.Dnş.Kevser ORAK
Gaziantep
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kevser ORAK'ın Yazıları
► Evliliği Sürdürme Yolları Psk.Saadet YAVUZBİLGE
► Mutlu Evliliği Keşfetmek Psk.Şanver YEREBAKAN
► Evliliği Kurtarmanın Yolları Psk.Feyzullah ALPMAN
► Evliliği Boşanmaya Götüren Nedenler Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aşk Evliliği' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okul Fobisi Kasım 2015
◊ Aile Terapisi Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:38
Top