2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Fobisi
MAKALE #15734 © Yazan Psk.Dnş.Kevser ORAK | Yayın Kasım 2015 | 3,452 Okuyucu
Her anne baba için çocuğunun okula başlaması heyecan verici bir olaydır. Günler öncesinden okul hazırlıkları başlar. Kıyafetler, çantalar alınır. Çoğu çocuk da anne babanın bu heyecanına katılır. Okula başlamadan önce çok istekli ve meraklı görünseler de bazı çocuklar için okula gitmek o kadar da kolay olmaz.

Okul fobisi; okuldan korkma, okula gitmek istememe durumudur. Aslında okul fobisi yaşayan çocukların esas duyduğu kaygı anneden ya da bağlandığı başka kişilerden ayrılma korkusudur.

Çocukların Bu Kaygısı Küçümsenmemelidir

Okul fobisi, çocukta aşırı sıkıntı ve huzursuzluk yaratan küçümsenmemesi gereken bir durumdur. Çocuk anneyi ya da bağlandığı kişiyi yitireceğini veya onun başına kötü bir şey geleceğini düşünür. Kötü bir olayın anneden kendini ayıracağına dair yoğun kaygısı vardır. Bu nedenle anneyi sürekli gözünün önünde ister. Anneden ayrı kaldığında veya böyle bir ayrılık gündeme geldiğinde baş ağrısı, karın ağrısı gibi tekrarlayan fiziksel belirtiler gözlenir.

Çocukların yaşadıkları bu huzursuzluk durumunda yetişkinlerden istedikleri tek şey anlaşılmaktır. Bu çocuklara “Okula gitmezsen ancak çöpçü olabilirsin” gibi yaklaşımlarda bulunmak son derece yanlıştır. Çünkü çocuk da okulun önemli olduğunun ve gitmesi gerektiğinin farkındadır. Ancak hissettiği kaygıyla nasıl başa çıkacağını bilememektedir. Bu durumu anne, baba, öğretmen iyi anlamalıdır. Çocuğa “Kapris yapıyor, şımarıyor, tembellik ediyor ve bu yüzden okula gitmek istemiyor” türü değerlendirmeler işi çıkmaza sokar.

Her Çocuk Bu Kaygıyı Hisseder mi?

Okula başlama her çocuk için az da olsa bir kaygı sebebidir. Biz yetişkinler olarak bile hiç tanımadığımız kalabalık bir ortama girdiğimizde bazen kaygılandığımızı hissederiz. Ancak normal olan bu kaygının birkaç gün içerisinde geçip çocuğun okul hayatına, arkadaşlarına uyum sağlamasıdır. Diğer çocuklara göre okula alışma, uyum sağlama süresi daha uzun olan bir çocuk grubu vardır.

Kaygılı Çocuklarda Fobiye Daha Sık Rastlanır

Okul korkusu geliştiren çocuklar genellikle başarı kaygısı olan, uslu, uyumlu, aşırı onay bekleyen, ailesine bağımlı çocuklardır. Kaygılı çocuklar; endişeli, korkuları olan çocuklar. Bu çocuklar başka bir kişiyi endişelendirmeyecek durumlarda dahi endişe duyarlar. Kaygılı çocuklarda okul fobisi görülme ihtimali daha fazladır.

Aşırı Koruyucu Ailelerin Çocuklarında Fobiye Daha Sık Rastlanır

Aşırı korumacı aile tipleri vardır. Bu ailelerde çocuğa karşı aşırı bir şefkat ve koruma içgüdüsü vardır. Çocuğun kendi yapacağı ya da yapması gereken işler bile ebeveyni tarafından yapılır. Böyle ailelerde yetişen çocuklarda zamanla “Ben kendi başıma hiçbir şey yapamam”, “Annem babam olmazsa ben bir hiçim”, “Annem ve babamın olmadığı yerlerde başıma kötü bir şey gelebilir” duyguları gelişir.

Peki Ne Yapmalı?

Öncelikle aileler aşırı korumacı davranışlardan vazgeçmeli, daha bebeklikten itibaren çocuğun bireyselliğini yaşamasına olanak verecek bir ortam sağlamalıdırlar. Çocuğa kendi başına var olabileceği, kendi başına da bir şeyler yapabileceği duygusu yaşattırılmalıdır. Bunun yanında çocukların kreş ve anaokulu deneyimlerinin olması da önemli bir faktördür. Çünkü anasınıfı ve kreş renkli, oyuncaklarla dolu, çocuğun ilgisini çekecek bir ortamdır. Çocuk okulla ilk defa birinci sınıfla tanışırsa ortam çok soğuk gelebilir.

İyileşme sürecinin en önemli aşaması çocuğun ne olursa olsun okula devam etmesidir. Çocuğu çok zorlamadan en azından okul bahçesine gidilmeli, belki çocuğu ikna ederek öğretmeninden ödevini alıp eve dönülmelidir. Okula bir gün bile gitmemek tedaviyi zora sokar. Çocukta “Canım istediğinde okula gitmeyebilirim” düşüncesinin oluşması engellenmelidir.

Anne baba çocuğun istediği kadar okulda kalmalı, kesinlikle çocuğa okulda kalacağım deyip okuldan uzaklaşmamalıdır. Böyle olursa güven duygusu iyice zedelenen çocuk bir daha asla okula gitmek istemeyebilir. Anne sınıftan kademeli olarak uzaklaşarak zamanla bu problemi aşabilir.

Gerektiğinde bir uzmandan yardım almakta fayda vardır.

Kaynak: Doç. Dr. Mücahit Öztürk, Okul Fobisi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Fobisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kevser ORAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kevser ORAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kevser ORAK Fotoğraf
Psk.Dnş.Kevser ORAK
Gaziantep
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kevser ORAK'ın Yazıları
► Okul Korkusu-Okul Fobisi Psk.Saadet ELEVLİ
► Okul Fobisi - Okul Sendromu Psk.Serap DUYGULU
► Okul Fobisi Psk.Burcu BÜGE
► Okul Fobisi Psk.Merve KIRNA
► Okul Fobisi Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
► Okul Fobisi Psk.Zehra ORGUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Okul Fobisi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşk Evliliği Kasım 2015
◊ Aile Terapisi Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:08
Top