Bir Hobi Terapi Olarak Egzersiz ve Spor
BİR HOBİ TERAPİ OLARAK EGZERSİZ VE SPOR
Beden ve ruh arasındaki ilişki eskiden beri merak edilen ve araştırılan bir konudur. Bedensel durumun ruh sağlığına etkisi (engellilik veya yaralanma gibi) veya ruhsal durumun bedene etkileri (somatoform bozukluklar) hep merak edilmiş ve üzerlerinde yüzlerce araştırma yapılmıştır. Egzersiz ve sporla birlikte yapılan psikolojik yardım çalışmaları ise hem bedensel olarak hem de ruhsal olarak gelişmek ve sorunlarımızdan arınmak için biçilmiş kaftandır. Hem fiziksel gelişimin sağlanması hem de psikolojik gelişimin sağlanarak bireyin tüm yönleriyle gelişmesi temel amacını oluşturmaktadır.
Danışma odaları çoğunlukla sorun etrafında dönülüp durulan ve oturumlar boyunca sorunların konuşulduğu yerlerdir. Şüphesiz bazı vakalar için de böyle olması gerekmektedir. Fakat günümüzde çözüm odaklı terapiler çıkmış ve sorundan çok çözüme odaklanmanın gerekliliğini vurgulamışlardır. Ne kadar sorunu tam olarak irdelemeden çözüm bulunmaz diye eleştirilse de etkili olduğunu gösteren birçok araştırma mevcuttur.
Hobi terapiler ise olaya başka bir boyutta bakarak hem bireylerin aktif olarak bir şeylerle ilgilenmesinin hem de bu ilgi ve çalışmaların bireysel/ grupla psikolojik danışma ortamında paylaşılması temeline dayanmaktadır. Bu yönüyle bibliyoterapi ve sineterapi çalışmalarına benzemektedir. Üstün Dökmen tarafından ortaya koyulan bu yaklaşım bireylerin bir işle aktif olarak ilgilenmesinin ve sonucunda bir şeyler üretmesinin ruhsal durumunda rahatlama ve sakinleşme oluşturduğunu, bazı durumlarda depresyon, kaygı gibi psikolojik rahatsızlıklarda olumlu yönde ilerleme kaydedildiği görülmüştür. Tabi ki bu tarz etkinlikleri yapmanın ruh sağlığına katkısı olabilir fakat yapılan bir eyleme hobi terapi diyebilmemiz için yapılan eylemi, bu konuda uzman bir psikolojik danışman/psikolog eşliğinde değerlendirmek ve paylaşımda bulunmak gerekliliğidir. Zaten belirli bir kuramsal bakış açısı eşliğinde değerlendirilmesi gereken bir konudur. Aksi halde yaptığımız gündelik işlerden ve gündelik muhabbetlerden bir farkı olmayacaktır.
Egzersiz ve spor yapmanın da bireyler üzerinde birçok faydası olmaktadır. Bunlardan bazıları:
· Vücuda giren oksijen oranını arttırır ve daha dinç, sağlam olmamızı sağlar,
· Kalp atışlarının düzenlenmesine katkı sağlar. Özellikle kardiyak debiyi arttırarak kaygılı ve stresli anlarda bedenimizi kontrol etmemizi kolaylaştırır.
· Özgüveni ve benlik saygısını geliştirir.
· Rahatlatıcı, motive edici ve zihni sakinleştirici etkisi vardır.
· Kas kaybını engeller.
· Fiziksel ve psikolojik sağlamlığa katkı sağlar.
Dolayısıyla egzersiz ve spor eşliğinde yapılan bireysel ya da grupla psikolojik danışma çalışmalarının ruh sağlığı üzerindeki etkisi şüphesiz katlanarak artacaktır.
Kendisine iyi geldiği için egzersiz yapan birçok kişi görmekteyiz fakat egzersiz ve sporla birlikte yapılan hobi terapi çalışmalarına şu ana kadar rastlanmamıştır. Hatta diğer hobi terapi faaliyet örnekleri bile çok çok azdır. Özellikle sporla ilgilenen, ilgilenmek isteyen bireylerin ve danışmanların kullanabileceği farklı bir çalışma olacaktır.
Unutmayın aktif yaşayan, sağlıklı yaşayan bireyler sorunlarına da çözüm bulma konusunda da daha sağlıklı kararlar verecek daha aktif olacaktır.
Yazan
|
Bu makaleden alıntı yapmak
için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir: "Bir Hobi Terapi Olarak Egzersiz ve Spor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Osman URFA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Osman URFA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz. |
Beğenin
Yazan Uzman
|
Makale Kütüphanemizden | ||||
|
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak
hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir
yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.