2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ayrılığın Yaralarını Sarmak
MAKALE #15780 © Yazan Uzm.Psk.Zeynep KAYA | Yayın Kasım 2015 | 3,327 Okuyucu
Ayrılık Sonrası Yaraları Sarmak
Ayrılık hayatımızın her alanında karşımıza çıkan bir olgudur. Romantik ilişkiden ayrılma, işten ayrılma, okuldan ayrılma… Bununla nasıl başa çıktığımız ise hayat kalitemizi fazlasıyla etkiler.
Sağlıklı ayrılma her iki tarafında hayatına kaldığı yerden devam etmesine olanak tanır. Sağlıksız ayrılma ise tarafları öfkeye ve partneri cezalandırmaya yönelik bir takım davranışlarda bulunmaya yöneltir. Cezalandırma davranışı aslında kişinin çoğu zaman karşısında ki kişinin acı çekmesine yönelik olur fakat kişinin kendisinin acı çekmesine sebep olur.
Ayrılma elbette ki acılı bir süreçtir. Çünkü arkanızda belki de hazır olmadan bir takım şeyleri bırakmaktasınızdır. Böyle bir durumda acı kaçınılmaz bir duygudur. Fakat önemli olan bununla nasıl başa çıktığınızdır. Çünkü bu acı kişilik gelişiminize katkı sağlayabileceği gibi duygusal olarak yıkıntıya ve bunun sonucunda enkaza dönüşmenize de neden olabilmektedir.
Ayrılma yeni hayata tekrardan uyum sürecidir. Peki kişi ne zaman bu uyumlanma sürecine döner?
Öncelikle yaşadığınız duyguyu kabul etmek önemlidir. Çok sevdiğiniz birinin ölümünün ardından yas tutmak, üzülmek ne kadar normalse biten ilişkinin arkasından üzülmek belli bir süre yasını tutmak o kadar normaldir.
Temel şemalarımızın fazlaca kullanılması bazı zamanlarda geçmişten gelen bilgileri çarpıtarak algılamamıza neden olur. Ayrılık sonrasında yaşanan bir daha kimse beni sevmeyecek, kimse beni anlamayacak, hayatım bundan sonra eskisi gibi olmayacak gibi düşünceler tutulan yası patolojik hale getiren irrasyonel düşüncelerdir. Oysa gerçekte çoğu zaman böyle bir durum yoktur. Kişinin onu seven kabul eden sosyal çevresini, arkadaşlarını veya ailesini fark etmeye ihtiyacı vardır.
Kişinin yaşadığı ilişkileri bir başarı olarak görmesi bitişini de başarısızlık olarak kabul etmesine neden olabilir. İlk öncelikle ilişkiyi sürdürmenin başarı göstergesi olmadığını kabul etmek gerekmektedir. Bunun altında daha çok kişilerin kendilerine olan özgüven eksiliği, akranlarıyla kendini kıyaslaması yatmakta ve ilişkinin bitişini fazlaca kişiselleştirip bunu bir yenilgi olarak görmelerine sebep olmaktadır. Bir daha başka birini bulamayacağım düşüncesi bunun en büyük örneğidir.
Ayrılık sonrası uyum sürecinde, artık hayatınızda nelerin değişeceğini kabul edip, kendinize yeni sosyalleşme alanları açmanınız ayrılığın yaralarını sarmakta en iyi yollardan biridir. Bunun için daha önce yapmayı hep istediğiniz ama bir türlü yapamadığınız bir aktiviteye katılmak ya da yaptığınız ve çokta zevk aldığınız aktivitelere daha fazla zaman ayırmak hayat temposunu arttırmak olumlu sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
Ayrılık sonrası en önemli şey ise sosyal destek. Bu dönemde arkadaşlarla vakit geçirmek ve aktivitelere katılmak ayrılık sonrasında kişilerin iyileşme ve kabullenme sürecini hızlandırmaktadır.
Ayrılık sonrası kişinin kendini suçlaması, olumsuz bir döngü yaratacak ve duygusal olarak daha da zorlanmasına neden olacaktır. Bu döngüyü kırmak ise yine sizin elinizdedir.
Önemli olan birey olarak ihtiyaçlarınızın farkında olmak kendi kendine yetebilme becerinizi geliştirmektir. Tabi ki duygusal ilişkiler bizleri geliştiren büyüten kişisel gelişimimize katkı sağlayan ilişkilerdir. Fakat en temelde sahip olduğumuz ilk ve en önemli ilişki kendimizle olan ilişkidir. Diğer bütün ilişkiler bunu takip eder. Bir başkasıyla kurulan ilişki kendimizle kurduğumuz ilişkiden daha iyi olamaz. Bu yüzden öncelikli olarak kendi kişisel farkındalığınıza varmanız önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ayrılığın Yaralarını Sarmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Zeynep KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Zeynep KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep KAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Zeynep KAYA
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zeynep KAYA'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ayrılığın Yaralarını Sarmak' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İdeal İlişki Kasım 2018
► Emdr Nedir Temmuz 2018
◊ İlişkilerde İletişim Nisan 2018
◊ Bilinmeyen Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:30
Top