2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vitaminler, Süt ve Yoğurdun Faydaları, Sebzeler
MAKALE #15793 © Yazan Dyt.Didem GÜNER | Yayın Kasım 2015 | 3,058 Okuyucu
Geniş bir vitamin yelpazesi ve antioksidan içeriği ile beslenmemizde oldukça önemli bir yere sahip olan sebzelerİ pişirme ilkelerine uygun hazırlamak besin öğesi kayıplarını önleyecektir.
-Sebzeleri pişirmeden hemen önce ve büyük parçalar halinde kesmek havayla temas yüzeyinin az olması sebebiyle vitamin kaybını azaltır.
-Sebzelerin mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliği korunacak şekilde pişirilmesi B ve C vitaminleri gibi bazı vitaminlerin ısı ile uğradığı kaybı azaltacaktır.

Sofralarımızda mutlaka bulunması gereken besinlerden biri olan yoğurt içerdiği yüksek miktarda protein, kalsiyum, fosfor, iyot, flor ve çeşitli vitaminleri sayesinde vücudumuz için son derece yararlı bir besin haline gelmektedir. Özellikle süte karşı hassasiyeti olan kişilerin rahatlıkla tüketebildiği yoğurt;
- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağladığı probiyotik eklendiğinde ise çok daha etkili olduğu bilinmektedir.
- Kalsiyum içeriği sayesinde çocuklarda kemik gelişimine katkısı olur ve kemik sağlığını korur.
- Yapılan çalışmalarda günde 2-3 küçük kase yoğurt tüketiminin zayıflamaya etkisi olduğu görülmüştür.


Her besinin içeriği farklı olduğundan dolayı vücuda emilip kana karışma hızları da farklıdır, bu durum glisemik indeks ile ifade edilir. Özellikle basit karbonhidratlar; fast food ürünleri, beyaz undan yapılmış hamur işleri, tatlılar kana hızlıca karışarak kan şekerimizi hızlı bir şekilde yükseltme etkisi vardır. Vücut bu noktada etkiye tepki mekanizmasında çalışarak; kan şekeri ne kadar hızlı yükselirse, o kadar hızlı düşürmeye çalışır. Kan şekerimiz hızlı düştüğünde ise açlık hisseder ve yeniden beslenme ihtiyacı duyarız. Bu durum da fazla kalori alarak kilo almamıza, hatta ilerleyen dönemde şeker hastalığına sebebiyet verebilmektedir.
-Kana hızlı karışan ve günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan bazı besinler ise; beyaz undan yapılan hamur işleri, tatlılar, şekerli içecekler, pirinç pilavı, çayda kullanılan küp şeker, bazı meyveler; kuru meyveler, karpuz, üzüm gibi.
**Meyveler hariç diğer besinleri tüketmemekte fayda var. Meyveler tabii ki de tüketilmeli fakat kan şekerini hızlı yükselten meyvelerde aşırıya kaçmamaya özen gösterilmelidir.


Vücudumuz için şifa kaynaklarından olan zencefilin faydaları saymakla bitmiyor. Bitki çayı olarak kullanılmakta olan zencefilin faydalarına bakacak olursak;
- Zararlı bağırsak parazitleri ve bakterileri bağırsaktan temizler.
- Karında gaz oluşumunu önler.
- Mideyi rahatlatır, mide ağrısı ve bulantıya iyi geldiği bilinmektedir. Bu sebeple hamilelik bulantıları, yolculuklarda, deniz tutması gibi durumlarda etkilidir.
- Romatizma tedavisini destekleyicidir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir; grip ve soğuk algınlığına iyi gelir.
- Ateşli ve iltihaplı hastalıklarda etkilidir.
- Sabahları erken kalkmakta zorlananlar için de etkili olduğu bilinmektedir.
** Toz halde 2 çay kaşığı kadar zencefile 200 ml sıcak su eklenir ve 5 dakika demlendikten sonra tüketilebilir.

Denizin bize sunduğu, sofralarımızda önemli yeri olan sardalyanın mevsiminde iken bir de faydalarına bakalım;
- Omega-3 yağ asitinden oldukça zengin bir kaynaktır.
- Omega-3’ten zengin olmasından dolayı; kanda oksijen taşıma kapasitesini arttırarak, hücrelerin daha çok oksijenlenmesini, bu sayede kendimizi dinç ve zinde hissetmemizi sağlar, yorgunluğu önler.
- Zihni dinç tutarak, beyin ve zeka gelişimine katkısı vardır.
- Kötü huylu kolesterolü düşürüp, iyi huylu kolesterolü arttırır. Bu sayede kalp-damar hastalıklarını önleyici özelliğe sahiptir.
- Kalsiyum, Fosfor, D vitamini, B12 vitamini için iyi bir kaynaktır.
- Kaliteli protein kaynağıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vitaminler, Süt ve Yoğurdun Faydaları, Sebzeler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Didem GÜNER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Didem GÜNER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Didem GÜNER Fotoğraf
Dyt.Didem GÜNER
Çanakkale
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Didem GÜNER'in Makaleleri
► Vitaminler Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
► Kış Meyveleri ve Vitaminler Dyt.Gülhan KOCA
► Vitaminler ve Mineraller Dyt.Canan DOĞAN
► Oksidan Stres ve Antioksidan Vitaminler Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Vitaminler, Süt ve Yoğurdun Faydaları, Sebzeler' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:13
Top