2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Çağı Çocukları Nasıl Beslenmeli?
MAKALE #15807 © Yazan Dyt.Mesude EVİRGEN | Yayın Aralık 2015 | 3,285 Okuyucu
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARI NASIL BESLENMELİ ??
Okul zilleri bugün çalmaya başladı.. Beklenen 2015-2016 eğitim-öğretim yılı öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve velilerimiz için hayırlı olmasını temenni ederim. Her ebeveynin aklını kurcalayan konudur okulda çocuğunun nasıl besleneceği. En pratik, taşıması kolay ve besin değeri yüksek olan yiyecekler ile çocuklarınıza sağlıklı beslenme alışkanlıklarını öğretebilirsiniz. Sağlıklı beslenmenin özellikle okul çağı dönemindeki çocuklarda temellerinin daha sağlam oturtulması gerektiğine dikkat çekmek istiyorum.
Beslenme, anne karnından itibaren yaşamın sonlanmasına kadar devam eden yaşamımızın vazgeçilmez ihtiyacıdır. Beslenme alışkanlıklara bağlı olarak devam etmektedir. Beslenme alışkanlığı ise çocukluk çağı döneminde kazanılmaktadır. Sağlıklı beslenme çocukluk döneminde en önemli basamaktır. Büyüme ve gelişmenin maksimum seviyede olduğu çocukluk döneminde beslenme, büyük bir ayırt edici faktördür. Bireyin büyüyüp gelişebilmesi için gerekli olan enerjiyi dengeli düzeyde alması ve kullanması gereklidir. Gerekli enerjiyi ve besin öğesine sahipse çocuğunuz optimal boy-kilo aralığına sahip diyebiliriz. Okul çağı çocuklarının iyi kalitede ve yeterli düzeyde beslenmesi hem fiziksel gelişim hem de zeka gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır. Çocuklarda da beslenme cinsiyet, boy, kilo ve yapılan fiziksel aktiviteye göre değişmektedir.
Okula erkenden gidecek olan çocuklarımız sağlıklı ve bilinçli olmaları açısından kahvaltı yapmadan okula gitmemelidirler. Gece boyu süren açlığın sonucunda harcanması gereken enerjiyi, sağlıklı şekilde vücutlarına almaları gerekmektedir. Her gün 15 dakika erken kalkmaları sağlıklı bir kahvaltı yapmalarına yeterli olacaktır. Kahvaltısını yapmayan öğrencilerde yapılan araştırmalara göre dikkat azlığı, motivasyon düşüklüğü, yorgunluk ve halsizlik görülmektedir. Yeterli ve dengeli kahvaltı yapan öğrencilerin derslerinde daha başarılı oldukları ve algılama düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Kahvaltıyı sevdirmek amaçlı çocuklarınıza sevdiği yiyecekleri hazırlayın. Yumurta, peynir, meyve, tam tahıllı ekmeği ve süt ile sağlıklı bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Tek yumurtayı tüketmekte sıkıntı yaşayan çocuklarınıza sağlıklı şekilde hazırlanmış olan pancake veya krep şeklinde de tükettirebilirsiniz. Meyve en önemli besin gruplarındandır vitamin-mineral içeriği bakımından. Meyve, çocuklarımızın beslenme çantasında olmazsa olmazlardandır. Meyve tüketmekte problem yaşayan çocuklarınızda meyveli kek ya da taze sıkılmış meyve suyu olarak tükettirebilirsiniz. Ancak meyve tüketiminde vitamin-mineral kaybını önlemek amacıyla kesildikten hemen sonra tüketmelisiniz. Okul çantasına koyacağınız meyveleri tek parça halinde çantalara eklemeye dikkat ediniz. Küçük boy bir muz iyi bir meyve tercihidir. Beslenme çantalarına içecek olarak ayran, su, süt mutlaka eklenmelidir. İçeceği bile eklememek çocuklarınızın kantinden asitli içecek ya da hazır meyve suları tüketmelerine neden olacaktır. Yemekhane olmayan okullarda öğle yemeği problemi yaşamaktadır öğrencilerimiz. Kantinlerde satılan paketli hazır gıdalardan uzak durulmalı. Evde yapılmış sandviç ya da ev yapımı sebzeli börekler yanında ayran ile iyi bir öğle yemeği alternatifi oluşturabilir.
Ara öğün olarak pratik, taşıması kolay kuru meyve ve yağlı tohumlar ile sağlıklı öğünler oluşturabilirsiniz. Ana öğünlerde yapabileceğiniz peynirli ya da ton balıklı sandviç ile güzel bir ana öğün alternatifi oluşturabilirsiniz. Yanlarında atıştırmalık olarak salatalık ve havuç ekleyebilirsiniz.
En önemli konulardan biri ise sıvı tüketimidir. Çocuklarınızın içme suyu miktarı ve özelliği sağlık açısından önemlidir. Beslenme çantalarına eklediğiniz su çocuğunuza güzel alışkanlık kazandıracaktır. Dışarıda tüketilen sularda en çok dikkat edilecek nokta yeni açılacak olan, kapalı satılan şişelerden suyun tüketilmesidir.

DİYETİSYEN MESUDE EVİRGEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Çağı Çocukları Nasıl Beslenmeli?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Mesude EVİRGEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Mesude EVİRGEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Mesude EVİRGEN'in Makaleleri
► Çocuklar Nasıl Beslenmeli ? Dyt.Meltem YAMAN
► Kilolu Hamileler Nasıl Beslenmeli Dyt.Başak KEFELİ
► Gebe Kadınlar Nasıl Beslenmeli Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL
► Hashimoto Tiroiditi Hastaları Nasıl Beslenmeli ? Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Okul Çağı Çocuklarında Obezite Dyt.Nazlı ŞİŞİK
► Okul Çağı Çocuk Beslenmesi Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Okul Çağı Çocukları Nasıl Beslenmeli?' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Seyahatte Beslenme Haziran 2016
► Sonbaharda Beslenme Eylül 2015
► Yaz Diyetinin Tam Zamanı ! Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:02
Top